Sari direct la conținut

Vaccinurile anti-Covid: Operațiunea "Warp Speed" anunțată în mai de Donald Trump a dat rezultate pentru întreaga omenire

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Donald Trump, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

În 15 mai, Donald Trump anunța o operațiune pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19 înainte de sfârșitul anului, o misiune care pare îndeplinită astăzi, în ciuda incidentului de parcurs în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca/Oxford, unul dintre cele șase proiecte susținute de Washington, scrie AFP.

„Un demers științific, industrial și logistic masiv, nemaivăzut în țara noastră de la Manhattan Project” programul care a dus la crearea bombei nucleare, afirma atunci președintele, în epoca în care era acuzat că promovează „naționalismul vaccinal”.

Acesta a denumit operațiunea „Warp Speed”, termen SF care desemnează o viteză superioară celei a luminii. Condus de un general al armatei terestre și un fost cadru al laboratoarelor GSK, programul a combinat expertiza oamenilor de știință din Departamentul Sănătății și cea a specialiștilor în logistică de la Apărare.

Șase luni mai târziu, „miracolul”, un cuvânt pe care cercetătorii nu-l iubesc dar prețuit de Trump: vaccinul Pfizer/BioNTech a trimis deja rezultatele testelor clinice către Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) pentru o autorizare așteptată puțin după 10 decembrie. Moderna, mica societate americană subvenționată direct, ar putea primi autorizarea mai repede.

În ianuarie, un al treilea vaccin, dezvoltat de grupul american Johnson & Johnson, ar putea livra primele rezultate și doze, ajutând astfel la atingerea obiectivului unei vaccinări oferite tuturor americanilor până în aprilie.

În total, din primăvară a susținut șase proiecte, pentru a diversifica riscurile: Pfizer și Moderna (tehnologie nouă cu ARN), Johnson & Johnson și AstraZeneca (vector viral), Novavax și Sanofi/GSK (pe bază de proteine). Speranța era ca măcar unul dintre ele să funcționeze.

Inițial, vaccinul dezvoltat de Oxford cu AstraZeneca se afla în pole position. În iunie, directorul general al grupului anunța că „în septembrie ar trebui să știm dacă avem sau nu un vaccin eficient”.

Dar un prim incident s-a produs la începutul lui septembrie, când un participant la testul britanic s-a îmbolnăvit. A fost nevoie de șase săptămâni pentru reluarea testelor în Statele Unite.

Apoi, a urmat anunțul unei probleme privind o eroare de dozare în rezultatele privind eficiența, care a determinat joi grupul să anunțe un nou test pentru a disipa orice îndoială.

„Americanii au finanțat studiul clinic pentru întreaga planetă”

Analiștii consideră că Statele Unite își pot oferi luxul de a renunța la AstraZeneca, în așteptarea noilor rezultate. Milioane de americani se vor fi vaccinat cu Pfizer sau Moderna înainte de noul an dacă FDA dă undă verde.

Cele șase proiecte Warp Speed sunt cele asupra cărora a mizat și restul lumii.

Uniunea Europeană a comandat doze de la șase producători, dintre care cinci susținuți de Warp Speed.

„Forța de investiții a avut un efect de accelerare extrem de important”, a explicat Loïc Chabanier, de la firma de consultanță EY.

Sprijinul american a permis finanțarea testelor clinice la scară mare, precum și modernizarea sau construcția de noi uzine.

„Americanii au finanțat studiul clinic pentru întreaga planetă”, a afirmat pentru AFP directorul Moderna, Stephane Bancel. Guvernul american a comandat de la companie 100 de milioane de doze, plătite chiar și în cazul eșecului testelor.

„Eu nu sunt Pfizer sau AstraZeneca”, spune Bancel. „Am un necesar de trezorerie enorm”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro