Sari direct la conținut

VIDEO Iohannis, despre vaccinare: Totul este organizat ca la carte. Dacă ne mobilizăm, până în vara anului viitor scăpăm de pandemie

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri la Institutul Cantacuzino, că ”totul este organizat ca la carte”, iar campania de vaccinare va începe imediat după Crăciun, după primirea primei tranșe simbolice de 10.000 de doze. Din ianuarie vor veni câte 100.000 de tranșe pe săptămână, a spus șeful statului.

Principalele declarații:

  • Este impresionant ce s-a realizat de la ultima vizită pe care știți că am făcut-o împreună aici. S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă, s-a realizat un flux pentru vaccin, pentru personal, totul ca la carte. Acest container este o mostră, dar care poate fi replicată rapid de centrul de vaccinare în container, care poate fi folosit în zonele unde nu există altă posibilitate.
  • Mașinile care duc cutiile cu vaccin le vedeți aici și am discutat cu toți cei implicați procedurile, felul cum se transportă, pot să vă spun că totul este organizat.
  • Totul este organizat nu teoretic – practic. Lucrurile vor funcționa și imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare
  • Vreau să repet câteva lucruri despre cum va fi campania de vaccinare. Dozele de vaccin nu vin toate deodată, vin în tranșe.
  • Prima dată vine o tranșă mai mică, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi administrată imediat, încă în acest an. Și începând din ianuarie, vin doze mai multe.
  • Noi credem că cel puțin 100.000 de doze pe săptămână, sau mai mult, pe măsură ce se poate vaccina mai mult.
  • În prima etapă, va fi vaccinat tot personalul medical.
  • În a doua etapă va fi vaccinat personalul esențial și noi credem în martie, aprilie, mai este faza când va fi vaccinată populația generală.
  • Important de știut – vaccinarea este voluntară, nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura – repet – singura cale de a scăpa de pandemie. Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune, toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică își fac efectul. Toate sunt sigure.
  • Și, în acest fel, vom putea, dacă ne mobilizăm și mergem la vaccinare, până în vară, probabil, să scăpăm de această pandemie.

În România, centrul național de primire și stocare a dozelor de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București. De asemenea, vor exista 6 centre regionale de stocare a vaccinului, la cele șase spitale militare din țară.

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, vineri, că, luând în considerare că Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, se are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020.

Cele 10.000 de doze de vaccin din prima tranșă simbolică vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 spitale de boli infecțioase din țară aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, pentru vaccinarea personalului medical.

În total, România a solicitat vaccin pentru imunizarea a 11 milioane de persoane, iar vaccinarea populației ar urma să înceapă din martie – aprilie. Vaccinul se administrează în 2 doze, la interval de 21 de zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro