Sari direct la conținut

​INTERVIU Totul despre noua tulpină a coronavirusului: Nu știm dacă noua tulpină este deja în România / Mecanismul în care funcționează vaccinul NU este afectat / Persoanele care au trecut prin boală au un risc foarte mic de reinfecție

HotNews.ro
Coronavirus Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Coronavirus Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

​​De ce autoritățile din România nu știu și nici nu vor ști prea curând dacă noua tulpină a SARS-CoV2, cu 70% mai contagioasă, a pătruns deja în țară sau nu? Cât de probabilă este varianta ca noua tulpină să fie deja răspândită în toată Europa, având în vedere că ea a apărut în Marea Britanie încă din luna septembrie? De ce mecanismul în care funcționează vaccinul nu este afectat de această mutație? Și cât de periculoasă este ea pentru persoanele care au trecut deja prin infecție și sunt, teoretic, protejate de anticorpi timp de câteva luni după vindecare? Răspunsurile la cele mai importante întrebări despre noua tulpină a virusului care a dat peste cap viața întregii planete în ultimul an, într-un interviu cu Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce Departamentul de sănătate publică.

Info pe scurt:

  • Noua mutație nu este prima, virusul suferă cam două mutații pe lună. Noua mutație, care face virusul cu 70% mai contagios, nu este nici pe departe prima. Virusul SARS-CoV 2 suferă mutații periodic, cam undeva la două mutații pe lună și există nenumărate variante, dar această variantă a suferit o mutație semnificativă, ceea ce o face să fie semnificativ mai infecțioasă.
  • Poate cea mai bună veste: mutația NU afectează eficiența vaccinului, deoarece îi modifică doar gradul de contagiozitate, iar celelalte caracteristici au rămas neschimbate.
  • Persoanele care au trecut prin infecție și s-au imunizat au în continuare un risc foarte mic de reinfecție, de infecție cu o variantă ușor modificată a virusului. În întreaga lume, doar câteva zeci de persoane s-au reinfectat cu o variantă ușor modificată a virusului.
  • Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală, adică prin infecție, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș.
  • Autoritățile din România nu știu în acest moment și nici nu vor ști prea curând dacă noua tulpină SARS-CoV2 a ajuns sau nu în țară. Motivul: în România nu se face secvențiere genetică a virusurilor.
  • Închiderea granițelor Marii Britanii este o măsură târzie, având în vedere faptul că noua tulpină a apărut în luna septembrie, iar de atunci ea a continuat să se multiplice, mai spune Răzvan Cherecheș.
  • Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa.
  • Care este soluția pe care o avem în acest moment în fața noii tuplini? Măsuri luate mai din timp și respectate mai strict.

Prima veste bună: Mutația virusului nu afectează eficiența vaccinului

Noua mutație, care face virusul cu 70% mai contagios, nu este nici pe departe prima, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș, în interviul acordat HotNews.ro. „Virusul SARS-CoV 2 suferă mutații periodic, cam undeva la două mutații pe lună și există nenumărate variante, dar această variantă a suferit o mutație semnificativă față de restul, ceea ce o face să fie semnificativ mai infecțioasă. Acest lucru are impact exclusiv asupra părții de infecțiozitate. Din ce știm până acum, simptomele sunt la fel, felul în care apare este la fel, mortalitatea este la fel. În rest nu s-a schimbat nimic, singurul lucru care s-a schimbat este că e mai infecțios.”

Mutația nu afectează nici eficiența vaccinului, așa cum ar fi tentați să crează mulți. Răzvan Cherecheș explică și de ce: „Ce știm până la ora actuală este că mecanismul în care funcționează vaccinul nu este afectat, în sensul că proteinele de pe suprafața exterioară a virusului sunt aceleași și acesta este mecanismul prin care funcționează vaccinul. Ceea ce înseamnă că vaccinul va funcționa.”

Profesorul Răzvan Cherecheș

„Vaccinul învață organismul nostru să dezvolte un răspuns imun la proteinele de pe suprafața exterioară, care sunt proteinele ce ajută virusul să intre în organism. În acest moment, ele sunt la fel la noua tulpină.”

Răzvan Cherecheș nu exclude apariția unei mutații în fața căreia vaccinul să nu mai fie la fel de eficient în viitor, dar spune că nu este cazul actualei noi tulpini descoperite în Marea Britanie: „Eu nu spun că nu ar putea să sufere o mutație în viitor, iar vaccinul să nu mai fie la fel de eficient, dar strict pentru mutația aceasta, vaccinul va funcționa.”

Ce se întâmplă cu persoanele care au avut deja COVID-19? Se pot infecta cu noua tulpină sau nu?

Persoanele care au trecut prin infecție și s-au imunizat au în continuare un risc foarte-foarte mic de reinfecție, de infecție cu o variantă ușor modificată a virusului, explică profesorul Răzvan Cherecheș. În lume au existat doar câteva zeci de astfel de cazuri documentate: „Vorbim de câteva zeci de cazuri în toată lumea, așadar un număr mic, dar există probabilitatea, au fost oameni care s-au reinfectat cu o variantă ușor modificată, iar a doua oară simptomele au fost mai severe.”

Probabilitatea să te reinfectezi este însă „semnificativ mai mică decât probabilitatea de primă infecție. Este foarte mică”.

Ceea ce știm cu siguranță în acest moment este că imunizarea prin vaccinare este mult mai sigură decât cea obținută în urma infectării: „Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală. Deci probabil că și celor care au trecut prin infecție le va fi recomandat, în momentul în care vom avea suficiente vaccinuri, pentru că deocamdată nu este o opțiune, să se vaccineze.”

Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa. Autoritățile nu știu dacă ea a ajuns în România

Practic, singurul motiv de îngrijorare în fața noii variante a virusului este că, fiind mai infecțios, acest lucru înseamnă că măsurile pe care le avem deja trebuie respectate mai strict. Spre exemplu, orice moment în care îți dai masca jos te poate costa scump.

În ceea ce privește măsura închiderii granițelor Marii Britanii, profesorul Răzvan Cherecheș o vede ca pe o măsură „drăguță, dar este o măsură care vine foarte târziu. Ce știm este că această tulpină a apărut în septembrie. De atunci, ea a continuat să se multiplice, iar Marea Britanie a avut granițele deschise cu tot restul lumii.”

Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa, atrage atenția profesorul Răzvan Cherecheș. În plus, autoritățile din România nu știu și nici nu vor ști prea curând cu exactitate dacă noua tulpină este deja aici sau nu: „La noi, de exemplu, chiar dacă ar veni, noi nu ne-am da seama, pentru că nu facem secvențiere genetică a virusurilor, în România. Exact la fel cum detectăm vechea variantă, noi detectăm și noua variantă, nu este nicio diferență. Nu avem nici cea mai vagă idee dacă tulpina este aici sau nu: simptomele sunt la fel, testele identifică la fel, noi habar nu avem.”

În ceea ce privește închiderea Marii Britanii, ea ar fi funționat dacă măsura s-ar fi luat la timp, în luna septembrie, atunci când a fost descoperită noua tulpină a virusului: „Cumva, Guvernul vrea să demonstreze că ia măsuri, dar este târziu. Dacă în momentul în care a părut noua tulpină s-ar fi închis Marea Britanie, poate că ar fi funcționat, dar pe de altă parte e numai o problemă care îi crește rata de transmitere. Ceea ce înseamnă că măsurile vor trebui luate mai din timp, iar restricțiile vor fi mai severe. Acesta este singurul răspuns care este adecvat în momentul acesta.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro