Sari direct la conținut

Canada își apără decizia de a lua vaccinuri anti-Covid prin programul Covax

HotNews.ro
Justin Trudeau, Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Justin Trudeau, Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Canada, membră a grupului G7 din care fac parte cele mai dezvoltate state, își apără decizia de a se aproviziona cu vaccinuri anti-Covid prin inițiativa globală Covax, menită să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume la vaccinuri anti-Covid, relatează BBC.

Mecanismul Covax a anunțat un plan de a livra peste 330 de milioane de doze de vaccin în prima jumătate a lui 2021.

Canada este singura țară membră a grupului de țări bogate din G7 înscrisă ca beneficiară a Covax până în acest moment. Și alte țări bogate, inclusiv Noua Zeelandă și Singapore, au cerut o repartizare timpurie.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre primele doze disponibile vor fi livrate țărilor cu venituri mici și medii.

Multe dintre aceste țări nu au început încă vaccinarea. Între timp, Canada a vaccinat 2,29% din populația sa cu o singură doză, inclusiv 48% din angajații din sănătate, potrivit datelor guvernului.

În afară de Covax, guvernul canadian a încheiat acorduri pentru 398 de milioane de doze de vaccin, mai mult decât de ajuns pentru a acoperi populația țării de 37 de milioane.

Într-un interviu pentru CBC News, ministrul canadian pentru dezvoltare internațională, Karina Gould, a fost întrebată de ce țara a decis să acceseze vaccinurile Covax acum.

”Prioritatea noastră de top este să asigurăm canadienilor accesul la vaccinuri”, a spus ministrul.

”Obiectivul Covax este de a furniza vaccinuri pentru 20% din populațiile tuturor statelor membre, atât cele care se auto-finanțează, cât și celor care vor primi donații. Canada a luat decizia, la fel ca alte țări, de a lua din prima alocare, pentru că recunoaștem cât de important este ca toți canadienii să aibă acces la vaccinuri”.

Guvernul canadian a fost presat să crească ritmul vaccinărilor, după unele întârzieri.

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze accesul a peste 180 de țări la vaccin.

A fost lansat în aprilie 2020, iar miercuri a publicat prima prognoză de distribuție, subliniind câte doze din vaccinurile Pfizer și AstraZeneca se așteaptă să livreze.

Prognoza a spus că primul lot de aproximativ 330 de milioane de doze vor acoperi, în medie, 3,3% din populația a 145 de țări participante.

Prognoza ilustrează provocarea vaccinării la nivel global, într-un timp în care accesul la imunizare este limitat și inegal.

Experții din sănătate spun că, dacă vaccinurile nu vor fi împărțite mai echitabil, ar putea dura ani până când coronavirusul va fi controlat la nivel global.

Prognoza Covax a spus că inițial 1,9 milioane de doze AstraZeneca vor fi trimise în Canada.

Canada a contribuit cu 440 milioane de dolari la Covax în septembrie, jumătate din care a asigurat doze pentru ea din aproximativ nouă posibile vaccinuri.

Cealaltă jumătate merge spre un fond pentru a cumpăra doze pentru 20% din oamenii din 90 de țări cu venituri mici și medii. Dar alte țări cu venituri mari cu stocuri mari de vaccin, inclusiv Regatul Unit și Israel, nu au fost incluse pe lista de distribuție a Covax.

Miercuri, șeful execulv Gavi, Seth Berkley, a spus că rolul cel mai important al grupului este de a ”furniza vaccinuri către țările care altfel nu ar avea acces”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro