Sari direct la conținut

Marea Britanie cercetează combinarea unor vaccinuri diferite anti-Covid în fața amenințărilor noilor variante de coronavirus

HotNews.ro
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Cercetătorii britanici vor analiza combinarea dozelor vaccinurilor produse de Pfizer și AstraZeneca într-un test fără precedent în lume care vizează găsirea unei noi căi de a reduce infectările cu coronavirus în timp ce apar noi variante ale virusului, relatează Reuters. Studiul finanțat de guvernul britanic încearcă astfel să găsească un răspuns imun care excede pe cel produs de două doze ale aceluiași vaccin.

În timp ce mii de modificări individuale au apărut pe măsură ce virusul suferă mutații la replicare și evoluează în noi variante, doar o mică parte dintre ele este probabil să fie importante sau să schimbe virusul într-un mod apreciabil, potrivit British Medical Journal.

În acest moment, printre variantele de coronavirus cele mai îngrijorătoare pentru oamenii de știință și experții în sănătate publică sunt așa-numitele variante britanice, sud-africane și braziliene, care par să se răspândească mai rapid decât altele.

Ministrul britanic pentru implementarea vaccinurilor, Nadhim Zahawi, a declarat că vaccinurile actuale COVID-19 vor proteja probabil persoanele împotriva infecției cu noile variante, dar acest lucru ar trebui monitorizat îndeaproape.

„Este foarte puțin probabil ca vaccinul actual să nu fie eficient asupra variantelor… mai ales când vine vorba de boli severe și spitalizare”, a declarat Zahawi pentru Sky News.

„Toți producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și alții, analizează modul în care își pot îmbunătăți vaccinul pentru a se asigura că suntem pregătiți pentru orice variantă – există aproximativ 4.000 de variante a coronavirusului în întreaga lume acum”.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, a spus că Zahawi a vorbit greșit și se referea la mutații individuale, nu la variante.

„Numărul mutațiilor are o relevanță reală redusă, deoarece multe mutații apar și dispar continuu”, a spus Gupta. „Oamenii de știință folosesc‘ variante ’pentru a descrie virușii cu mutații care se transmit în populația generală – nu sunt 4.000 din aceștia.”

Așa-numita variantă britanică, cunoscută sub numele de VUI-202012/01 sau B.1.1.7., are mutații, inclusiv o modificare a proteinei spike pe care coronavirusul o folosește pentru a se lega de receptorul ACE2 uman – ceea ce înseamnă că probabil se prinde mai ușor.

„Avem aproximativ 50% din industria mondială de secvențiere a genomului și păstrăm o bibliotecă cu toate variantele, astfel încât să fim gata să reacționăm – fie în toamnă, fie mai târziu – la orice provocare pe care virusul o poate prezenta și produce următorului vaccin „, a spus Zahawi.

Pandemia COVID-19 a ucis 2,26 de milioane de oameni din întreaga lume de când a apărut în China la sfârșitul anului 2019, potrivit unui bilanț al Reuters.

În prezent, Israelul este cu mult înaintea restului lumii în ceea ce privește vaccinările pe cap de locuitor, urmat de Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, Bahrain, Statele Unite și apoi Spania, Italia și Germania.

Marea Britanie a lansat joi un studiu pentru a evalua răspunsurile imune generate dacă doze de vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt combinate într-un program cu două injectări. Se așteaptă ca datele inițiale privind răspunsurile imune să apară în jurul lunii iunie.

Studiul va examina reacțiile la o doză inițială de vaccin Pfizer urmată de un rapel cu AstraZeneca, precum și invers, cu intervale de patru și 12 săptămâni.

Studiul va fi primul de acest gen care va combina un vaccin cu ARNm – cel dezvoltat de Pfizer și BioNtech – și un vaccin cu vector viral adenovirus de tipul celui dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca. Separat vaccinul AstraZeneca este testat în combinație cu un alt vaccin cu vector viral, Sputnik, dezvoltat de Rusia.

Cercetătorii britanici din spatele testului au declarat că datele privind vaccinarea persoanelor cu cele două tipuri diferite de vaccin ar putea ajuta la a vedea dacă injecțiile pot fi făcute cu o mai mare flexibilitate și ar dacă ar putea chiar să crească imunitatea.

Matthew Snape, de la Oxford, care conduce studiul, a declarat că amestecarea diferitelor vaccinuri s-a dovedit eficientă în programele de vaccinare Ebola și, deși noul studiu amestecă tehnologii diferite de vaccin, ar putea de asemenea să funcționeze.

„În cele din urmă, totul se reduce la aceeași țintă – celulele care produc proteina spike – folosind doar platforme diferite”, a declarat el reporterilor.

”Din acest motiv, anticipăm că vom genera un răspuns imun bun cu aceste combinații”.

Șeful imunizării de la Serviciul de Sănătate Publică din Anglia, Mary Ramsay, a declarat că există multe precedente pentru o astfel de acțiune, precum e cazul vaccinurilor împotriva hepatitei A și B, interschimbabile de la doi producători diferiți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro