Sari direct la conținut

Un spital COVID-19 care a costat statul peste 13 milioane de euro rămâne închis

HotNews.ro
Sectie de Terapie Intensiva COVID-19, Foto: Report.md
Sectie de Terapie Intensiva COVID-19, Foto: Report.md

Spitalul mobil de la Lețcani (Iași) – care a costat 13 milioane de euro – va rămâne închis din cauza unor probleme grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății și care nu au fost rezolvate nici până acum. Deși inițial conducerea spitalului anunța la jumătatea lunii ianuarie că unitatea medicală ieșeană va fi închisă „câteva zile” pentru dezinfecție, la aproape o lună, spitalul este în continuare nefuncțional, fiind vorba despre peste 30 de nereguli găsite, scrie PressHub.

Aceasta, în condițiile în care în momentul de față în spitalele suport COVID din Iași sunt libere doar nouă paturi ATI și ocupate 40 de paturi cu pacienți care au forme medii și severe ale infecției cu SARS-COV-2.

„Suntem astăzi în situația în care nu ne mai putem permite să mergem înainte cu improvizații. Sunt 31 de măsuri care cad în sarcina proprietarului EURONEST care trebuie rezolvate și ulterior sper ca Direcția de Sănătate Publică să emită autorizația legală de funcționare a unității pentru că și aici, în ceea ce privește eliberarea acestei autorizații, a fost o serie întreagă de nereguli”, afirma președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

În raportul Corpului de Control se precizează că, deși saloanele figurează că au 88 de metri pătrați, în realitate au 40 de metri pătrați, nu există manuale de service și utilizare a echipamentelor și nici certificate de garanție pentru toată aparatura.

Spitalul a ajuns să coste aproximativ 13,2 milioane de euro, din care CJ Neamț a contribuit cu 3,2 milioane de euro, iar CJ Iași a pus restul de 10 milioane de euro.

Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și coordonator al activității Spitalului mobil de la Lețcani, spune că, din fericire, numărul cazurilor de COVID este în scădere și că pacienții care se aflau internați aici au putut fi mutați în celelalte spitale suport din Iași înainte de a fi înregistrate temperaturi negative. Inclusiv în interiorul spitalului temperaturile erau sub pragul înghețului, deși instalația de încălzire funcționa.

„Spitalul de la Lețcani este un spital meteosensibil, când scad temperaturile de afară, începe să scadă și temperatura din spital. Poate cadrele medicale își mai pun un halat pe ele, dar există un risc foarte mare pentru pacienți, în special pentru cei de la ATI. Am luat decizia să fie monitorizată temperatura zilnic, am avut perioade în care temperaturile erau negative inclusiv pe secția ATI, ceea ce este inacceptabil, viața pacientului primează”, a precizat dr. Florin Roșu, citat de PressHub.

Pe lângă problemele de la instalația de climatizare, au fost descoperite și probleme la instalația electrică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro