Sari direct la conținut

Vom avea medicamente anti-Covid pe rafturile farmaciilor până la sfârșitul anului? Două proiecte, in faza a 3-a a studiilor clinice

HotNews.ro
Vom avea medicamente anti-Covid pe rafturile farmaciilor până la sfârșitul anului? Două proiecte, in faza a 3-a a studiilor clinice

Farmaciile vor avea în curând cutii cu medicamente anti-Covid pe rafturile lor? După vaccinuri, companiile farmaceutice sunt la mare concurență ca să dezvolte un tratament care să fie înghițit pur și simplu acasă, cu un pahar plin cu apă, dacă apar simptome, scrie AFP.

Va dura câțiva ani până când vaccinurile vor fi disponibile peste tot. Și chiar și după ce vor fi eliberate pe scară largă, unii oameni vor refuza în continuare înțepătura. În cele din urmă, un număr foarte mic de persoane vaccinate se îmbolnăvește.

– Ce este un antiviral? –

Antivirale există deja împotriva altor viruși, de exemplu HIV responsabil de SIDA, sau cel al gripei (prescripții de tamiflu).

La începutul pandemiei, finanțarea și cercetarea s-au concentrat pe dezvoltarea vaccinului, parte a motivului întârzierii în dezvoltarea de antivirale împotriva coronavirusului.

Cum funcționează? „Virușii sunt mașini mici, care au nevoie de anumite componente pentru a se replica”, a declarat pentru AFP Daria Hazuda, un biochimist care lucrează de ani de zile la aceste tratamente. „Antiviralele sunt în general molecule chimice mici, dezvoltate pentru a interfera cu acest utilaj.”

„Acestea introduc o mutație în virus și, atunci când acest lucru se întâmplă de mai multe ori, aceste mutații scad capacitatea virusului de a se replica”, rezumă ea.

Boala a încetinit astfel, pot fi evitate cazurile severe, internările și decesele.

Proiecte curente –

Două proiecte sunt în prezent relativ avansate, testate pe mai mult de o mie de persoane (studii clinice „faza 3”).

Primul este cel al companiei farmaceutice americane Merck, în parteneriat cu compania de biotehnologie Ridgeback Biotherapeutics.

Produsul se numește Molnupiravir. Dezvoltat pentru prima dată împotriva gripei, a fost modificat pentru a putea fi folosit sub formă de pilule. Aceasta trebuie administrată de două ori pe zi timp de cinci zile.

Tratamentul a fost foarte bine tolerat de câteva sute de persoane care l-au primit deja. Analizele efectuate pe câteva zeci dintre acestea au arătat că virusul nu mai este detectabil după 5 zile pentru toți cei tratați cu Molnupiravir, față de 26% din grupul placebo.

Rezultatele testelor suplimentare la 1.450 de adulți sunt așteptate în toamnă.

Al doilea proiect este cel al companiei farmaceutice elvețiene Roche, în parteneriat cu compania americană Atea Pharmaceuticals. Numit AT-527, tratamentul este testat la aproximativ 1.400 de participanți din Europa și Japonia, de data aceasta de doar 12 ani.

„Ne așteptăm să solicităm autorizația autorităților de reglementare până la sfârșitul anului și să lansăm medicamentul în 2022”, a declarat pentru AFP Jean-Pierre Sommadossi, CEO Atea.

Un al treilea proiect, mai puțin avansat, este dezvoltat de Pfizer. Spre deosebire de celelalte, tratamentul numit PF-07321332 nu a fost reabilitat, ci dezvoltat special împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Acesta este testat la aproximativ 60 de adulți, cu rezultate așteptate până la sfârșitul lunii iunie.

– O provocare: să fii prins rapid –

Atât la Merck, cât și la Roche, medicamentul trebuie administrat la nu mai mult de cinci zile de la apariția simptomelor.

Într-adevăr, replicarea virusului este maximă în prima săptămână.

„Cu cât tratați mai devreme cu un antiviral, cu atât rezultatul este mai bun”, spune Daria Hazuda, care conduce cercetări pentru medicamentul de la Merck.

Acest lucru explică eșecul relativ al Remdesivir, singurul antiviral împotriva Covid-19 autorizat până acum. Produs de laboratorul american Gilead Sciences, trebuie administrat intravenos în spital. Astfel, pacienții sunt prea avansați în boală pentru a obține vreun beneficiu real din aceasta.

Odată ce pastilele sunt disponibile, principala provocare va fi, prin urmare, de a diagnostica pacienții din timp.

Pentru a accelera procesul, „testele la domiciliu vor deveni din ce în ce mai importante”, prezice Jean-Pierre Sommadossi.

Avantaje: prevenire și variante

Dar aceste antivirale ar trebui să poată fi utilizate și în prevenire: de exemplu, atunci când un membru al unei familii este infectat, ceilalți pot lua tratamentul pentru a evita dezvoltarea la rândul lor a bolii. Împotriva gripei, oamenii de știință știu că această utilizare a tamiflu este foarte eficientă.

În cele din urmă, experții sunt încrezători în capacitatea antiviralelor de a rămâne eficiente împotriva variantelor, precum și împotriva altor coronavirusuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro