Sari direct la conținut

Insula grecească Mykonos – de la "campioană" a vaccinării la mini-lockdown. Ce a dus la explozia de cazuri de Covid?

HotNews.ro
Mykonos, Foto: Wikipedia
Mykonos, Foto: Wikipedia

În urmă cu câteva săptămâni, insula Mykonos era caracterizată o insulă „model”, după ce aproape 90% din locuitorii ei primiseră ambele doze de vaccin anticovid. Însă, la scurt timp, numărul cazurilor a sărit în aer, obligând guvernul grec să impună restricţii locale mai dure, relatează Kathimerini, potrivit Rador.

Ce a dus însă la o creştere cu 300% a cazurilor active pe această insulă cosmopolită? Doi infecţionişti au explicat pentru Kathimerini cauzele exploziei locale a cazurilor, o explozie care se observă însă şi în alte zone ale Greciei.

Turiştii nevaccinaţi şi aglomeraţia

Potrivit profesorului de epidemiologie şi membru al Comisiei Ministerului Sănătăţii, Dimitris Paraskevis, trebuie să luăm în considerare că numărul locuitorilor permanenţi ai insulei – care în majoritatea lor – s-au vaccinat, este mult mai mic decât numărul vizitatorilor şi al lucrătorilor sezonieri în insulă. Pentru aceştia din urmă nu avem toate datele cu privire la procentul persoanelor vaccinate. „Numărul foarte mare de turişti şi angajaţi sezonieri este cel care face diferenţa”. Combinaţia dintre numărul mare de tineri nevaccinaţi care au venit pe insulă şi aglomeraţia, fără respectarea măsurilor de protecţie, au dus la această explozie a cazurilor la nivel local.

Profesorul Paraskevis a tras un semnal de alarmă cu privire şi la alte zone turistice, atât insule, cât şi regiuni din Grecia continentală, subliniind că acest lucru nu se întâmplă doar în Mykonos. De asemenea, el consideră că un rol l-a jucat şi varianta Delta a coronavirusului, mult mai transmisibilă.

Nu locuitorii permanenţi „sunt vinovaţi”

Profesorul de boli infecţioase Athanasios Skoutelis, membru al Comisiei pentru Vaccinare, a precizat că nu locuitorii sunt „responsabili” de explozia cazurilor, având în vedere că turiştii sunt de cinci ori mai mulţi decât populaţia permanentă. Nerespectarea măsurilor de către turişti a dus la numărul mare de cazuri, în ciuda faptului că majoritatea populaţiei locale este vaccinată. Deşi consideră că mutaţia Delta a jucat şi ea un rol, Skoutelis subliniază că noua tulpină nu trebuie prezentată altceva decât ceea ce este, şi anume coronavirus. „Aceleaşi măsuri trebuie să respectăm, prin aceleaşi măsuri ne protejăm. Trebuie să rămânem în stare de vigilenţă şi să ne vaccinăm”, a subliniat profesorul Athanasios Skoutelis.

Preşedinta Colegiului Medicilor de Spital din Grecia, Matina Pagoni, a avertizat că situaţia din Mykonos s-ar putea repeta şi în alte insule, mai ales că multe dintre ele sunt deja în zona „portocalie”. Acuzând petrecerile cu număr mare de participanţi, 1.000-2.000 de persoane, ea a pledat pentru aplicarea unor amenzi dure şi închiderea localurilor care nu respectă regulile, dar şi pentru crearea unor centre de vaccinare în pieţe, baruri sau în faţa bisericilor. Ea a mai spus că deocamdată nu există un număr mare de spitalizări, dar se înregistrează o creştere progresivă.

„Număr mare de anulări”

Un hotelier din Mykonos spune că toţi oamenii de afaceri din domeniul restaurantelor şi turismului din insulă au propus purtarea obligatorie a măştii în spaţiile exterioare şi reînnoirea la 48 sau 72 de ore a Paşaportului Verde (Greenpass) pentru turiştii nevaccinaţi. Ei mai propun şi acordarea de stimulente angajaţilor care au rămas nevaccinaţi.

„Lumea pleacă. Există anulări în masă, iar oamenii pleacă spre destinaţii concurente din străinătate. Până în prezent anulările au ajuns la 20%, dar sunt ca un tsunami”. El a explicat că până acum nu a existat un cadru legal pentru ca poliţia să intervină, fără mandat de la procuratură, în cazul petrecerilor private organizate în vilele de pe insulă, dar că, în urma adoptării acestui cadru, în ultimele zile aceste petreceri cu foarte mulţi participanţi s-au redus semnificativ.

Controale deficitare la urcarea pe feribot

Ministrul grec al navigaţiei, Giannis Plakiotakis, a deplâns controalele deficitare efectuate la îmbarcarea pe navele de cursă spre insule şi a precizat că acum verificarea documentelor pasagerilor a fost preluată de Paza de Coastă. În urma unor astfel de controale, circa 2.500 de persoane care doreau să călătorească spre insule nu s-au mai putut îmbarca întrucât nu îndeplineau condiţiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro