De ce nu ar trebui să ne fie teamă că vaccinurile ARN mesager ne-ar schimba codul genetic
Experții cred că nu vor exista efecte secundare pe termen lung la vaccinurile ARN mesager și explică într-un mod foarte simplu și de ce nu ar putea să modifice codul genetic, dând astfel un răspuns adepților teoriilor conspirației.
Tal Brosh, șeful secției de Boli Infecțioase la Assuta Ashdod University Hospital, compară ARN mesagerul cu un dispozitiv USB care odată inserat în computer nu are impact asupra hard drive-ului calculatorului, ci doar derulează un anumit program, relatează Jerusalem Post.
Dar poate cel mai ușor răspuns este că ele sunt ușor distructibile.
Totodată, Michal Linial, profesoară de biochimie la Hebrew University din Ierusalim, spune că ”mesagerul ARN este o moleculă foarte fragilă, însemnând că poate fi distrusă foarte ușor”.
”Dacă pui ARNm pe masă, de exemplu, într-un minut nu va mai rămâne nimic din ARNm. Asta, spre deosebire de ADN”, a subliniat ea.
Ea a spus că această fragilitate a ARNm este valabilă pentru orice lucru viu, fie că aparține unei plante, bacterii, unui virus sau omului.
În timp ce vaccinurile Moderna și Pfizer sunt bazate pe o tehnologie nouă, ele cer corpurilor noastre ceva ce fac în fiecare zi: celule care sintetizează proteine.
Moderna și Pfizer furnizează pur și simplu o secvență specifică de ARNm către celulele noastre.
Odată ce ARNm este în celulă, biologia umană preia controlul.
Ribozomii citesc codul și construiesc proteina, iar celulele exprimă proteina în organism.
Acesta este unul dintre principalele motive pentru care credem că nu vor exista consecințe pe termen lung la vaccin, a declarat prof. Eyal Leshem, director al Centrului pentru Medicină de Călătorie și Boli Tropicale din Centrul Medical Sheba.
Mai mult, oamenii de știință au făcut experimente cu ARNm în cea mai bună parte a ultimelor trei decenii. Leshem a spus că vaccinuri ARNm împotriva altor boli, inclusiv cancerul, au fost testate la om de aproximativ 10 ani și „nu s-au înregistrat efecte pe termen lung” în aceste studii – deși a admis că aceste studii au inclus în general un număr mic de participanți.
”Nu există dovezi că se întâmplă ceva decât dacă s-a întâmplat în primele două ore, două săptămâni sau două luni ”, a spus Michal Linial.
„Nu cunoaștem exemple în care sistemul imunitar să decidă să reacționeze brusc la un vaccin administrat cu 15 ani înainte”, a adăugat ea.