Omicron ar putea provoca 75.000 de decese în Anglia până la sfârșitul lui aprilie, avertizează cercetătorii / ”Nimeni nu ar trebui să trăiască cu gândul că nu se va infecta”
Omicron ar putea provoca între 25.000 și 75.000 de decese în Anglia în următoarele cinci luni, dacă nu se impun restricții mai dure legate de Covid, au declarat experții guvernului britanic, relatează The Guardian.
Oamenii de știință de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) au avertizat, de asemenea, că Omicron, descoperit pentru prima dată în Africa de Sud, va deveni probabil varianta dominantă de coronavirus în Regatul Unit până la sfârșitul lui decembrie.
Prognoza specialiștilor arată că, chiar și în cel mai optimist scenariu, infecțiile ar putea duce la un vârf de peste 2.000 de internări zilnice în spital, cu un total de 175.000 de internări în spital și 24.700 de decese între 1 decembrie și 30 aprilie.
Oamenii de știință, care consiliază guvernul ca parte a Grupului de consultanță științifică pentru situații de urgență (Sage) și a Grupului științific pentru modelarea gripei pandemice (Spi-M), au folosit date experimentale pentru a vedea cum ar putea decurge transmiterea Omicron pe măsură ce țara intră în 2022, fără restricții mai stricte dincolo de „planul B” al lui Boris Johnson.
„Acestea sunt estimări timpurii, dar sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin eludarea vaccinurilor la un nivel substanțial”, a spus sâmbătă Dr. Nick Davies, de la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase LSHTM, unul dintre liderii cercetării.
„Dacă tendințele actuale continuă, atunci Omicron ar putea reprezenta jumătate din cazurile din Regatul Unit până la sfârșitul lunii decembrie.”
Dozele booster sunt vitale
De asemenea, cercetătorii au descoperit că dozele booster oferă protecție suplimentară împotriva Omicron, cu o absorbție mai mare care poate reduce numărul de infecții, internări în spital și decese.
„O analiză detaliată sugerează că programul de administrare a dozelor booster este vital. Un scenariu contrafactual în care nu se administrează doze de rapel arată un vârf al spitalizărilor care ar putea fi de cinci ori mai mare decât scenariul cu doze booster”, a adăugat el.
Impunerea unor măsuri de control suplimentare la începutul anului viitor, dincolo de planul B, cum ar fi restricții care vizează activitatea restaurantelor la interior, închiderea unor locuri de divertisment și restricții privind numărul de persoane care se pot aduna într-un singur loc, ar reduce internările în spital cu 53.000 și decesele cu 7.600, prevăd oamenii de știință.
Dr Rosanna Barnard a adăugat: „În scenariul nostru cel mai optimist, impactul Omicron la începutul anului 2022 ar fi redus cu măsuri ușoare de control, cum ar fi munca de acasă. Cu toate acestea, scenariul nostru cel mai pesimist sugerează că am putea fi nevoiți să suportăm restricții mai stricte pentru a ne asigura că NHS nu este copleșit. Purtarea măștilor, distanțarea socială și dozele de rapel sunt vitale, dar s-ar putea să nu fie suficiente.
„Nimeni nu vrea să îndure o altă izolare, dar pot fi necesare măsuri de ultimă instanță pentru a proteja serviciile de sănătate dacă Omicron are un nivel semnificativ de evadare imunitară sau transmisibilitate crescută în comparație cu Delta.”
Profesoara Eleanor Riley, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat sâmbătă că Omicron se răspândește atât de repede încât este „foarte probabil” ca oamenii să întâlnească pe cineva infectat cu varianta Covid, cu excepția cazului în care „duc o viață de pustnic”.
Riley a avertizat, de asemenea, că „mulți oameni” ar putea ajunge în continuare la spital, chiar dacă se constată că Omicron provoacă simptome mai ușoare decât varianta Delta.
„Cred că nimeni nu ar trebui să trăiască cu gândul că nu se va infecta. Cred că situația s-a schimbat”, a spus ea la BBC Radio 4.