Sari direct la conținut

”Școala Covid”. De ce doza booster are efect contra Omicron, deși după primele două, identice, aproape că ești victimă sigură

HotNews.ro
Doza booster, Foto: DreamsTime
Doza booster, Foto: DreamsTime

​Varianta Omicron a coronavirusului, una cu un număr serios de mutații a dus la o diminuare serioasă a capacității vaccinurilor de a ne proteja de contractarea virusului Covid. Două doze din unele vaccinuri nu oferă aproape nicio protecție împotriva unei infecții cu Omicron, deși ar trebui totuși să reducă foarte mult riscul de a te îmbolnăvi atât de tare încât să ai nevoie de spitalizare, scrie BBC.

Toate vaccinurile au fost dezvoltate pentru a combate prima formă a virusului care a apărut în urmă cu doi ani. Așadar, poate o a treia doză (doza booster) a acestor vaccinuri inițiale să facă diferența sau Omicron a depășit deja protecția pe care o pot oferi?

Din fericire pentru noi – deși conținutul seringii poate fi identic, un rapel nu reprezintă pentru sistemul imunitar doar mai mult din același lucru.

Protecția cu care rămâi după a treia doză este mai mare, mai amplă și mai memorabilă decât cea pe care ai avut-o înainte.

”Școala Covid”

Lupta împotriva coronavirusului este ceva ce sistemul dumneavoastră imunitar trebuie să învețe. O opțiune este să învețe în condiții reale, atunci când vă întâlniți cu virusul pe bune. Cu toate acestea, există riscul să greșească și să vă îmbolnăvi grav.

Vaccinurile sunt mai mult ca o școală – un mediu mai sigur pentru a educa sistemul tău imunitar contra Covid.

Prima doză este educația din școala primară care pune la punct elementele fundamentale. A doua și a treia doză sunt comparabile cu trimiterea sistemului tău imunitar în ciclul școlar secundar și apoi la universitate pentru a-i aprofunda deosebit de mult înțelegerea.

Nu este vorba doar de repetarea școlii primare la nesfârșit.

„Sistemul imunitar primește o cunoaștere și o înțelegere mai bogată a virusului”, a declarat profesorul Jonathan Ball, virusolog la Universitatea din Nottingham.

El a spus că, în ciuda tuturor discuțiilor despre noile ”trucuri” ale Omicron, un sistem imunitar foarte bine antrenat este „un mediu incredibil de dificil și ostil” pentru virus și variantele sale.

Fiecare vaccin este o nouă rundă de evoluție a anticorpilor

Anticorpii sunt un beneficiar major al acestei educații. Aceștia sunt proteinele care se atașează la exteriorul coronavirusului. Anticorpii neutralizanți pot bloca virusul, astfel încât acesta să nu vă poată invada celulele.

Unii dintre ei stau acolo ca un echivalent biologic al unui panou luminos intermitent pe care scrie „ucideți acest virus”.

O serie de studii de laborator și de date din lumea reală au arătat că anticorpii neutralizanți pe care îi aveți după două doze de vaccin Covid au fost mult mai puțin eficienți împotriva Omicron.

Profesorul Danny Altmann, un imunolog de la Imperial College din Londra, a explicat că în acest caz nu mai aveți „absolut nimic” și sunteți „o victimă sigură pentru infecție”.

Deci, înapoi la școală.

Fiecare doză de vaccin declanșează o nouă rundă de evoluție a anticorpilor în cadrul sistemului imunitar. Acesta caută anticorpi mai buni, care să se atașeze mai ferm de virus. Este un proces numit maturizare de afinitate.

Sistemul imunitar găsește noi moduri de a ataca virusul

„Anticorpii dumneavoastră devin mai buni pe măsură ce trece timpul, acțiunea lor devine mai elegantă și mai sofisticată”, a declarat profesorul Altmann.

Dacă anticorpii sunt capabili să se lege mai strâns de coronavirus, atunci va fi mai greu pentru mutațiile Omicron să îl ajute să se elibereze. Și, deși noua variantă este puternic mutantă, este totuși același virus fundamental și are părți care nu s-au schimbat deloc.

Următoarele runde de vaccinare duc, de asemenea, la extinderea repertoriului de anticorpi al sistemului imunitar, acesta găsind noi modalități de a ataca virusul.

Nu este vorba doar de calitatea anticorpilor, ci și de cantitatea care crește odată cu stimularea. Profesorul Charles Bangham, de la Imperial, a declarat:

„Se obține o cantitate mai mare de anticorpi, concentrația din sânge crește și nu știm cât timp va dura acest lucru, dar cu cât ești vaccinat de mai multe ori, cu atât memoria imunitară este mai durabilă.”

Celulele B și T evoluează și ele

În alte componente ale sistemului imunitar, stimularea oferă organismului nostru un avantaj și împotriva viitoarelor variante.

Celulele B sunt partea din organism care produce în masă anticorpi. Unele se maturizează pentru a produce acei anticorpi super-”lipicioși” și evoluați după booster.

Altele pot depista coronavirusul, dar rămân semi-pregătite de intervenție și flexibile. „Acestea pot acționa în direcții diferite și, atunci când se înmulțesc, încep să se ducă după noua variantă”, a declarat profesorul Ball.

Și mai sunt și celulele T, care, din nou, devin mai numeroase și mai bune în atacarea virusurilor Covid, ca răspuns la stimularea lor.

Celulele T folosesc o modalitate diferită pentru a detecta virusul și patrulează în corpul nostru în căutarea oricărui semn de infectare a celulelor cu Covid. Acestea recunosc părți ale coronavirusului la care virusului îi este greu să facă mutații.

Așadar, în timp ce Omicron se strecoară departe de sistemul nostru imunitar, fiecare doză de vaccin și fiecare infecție oferă apărării organismului nostru mai multe instrumente pentru a-l vâna.

Toate acestea sunt de bun augur pentru vaccinurile care ne protejează de îmbolnăvirea gravă.

„Imunitatea împotriva unui virus nu este aproape niciodată absolută – aproape întotdeauna poți fi reinfectat și ceea ce vrei să faci este să obții o reinfecție atât de banală încât să nu știi că o ai sau să fie foarte ușoară”, a declarat profesorul Bangham.

(sursă foto: LakshmiPrasad lucky | Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro