Sari direct la conținut

Şefa DSP Bucureşti despre valul 5 al pandemiei: Vor fi centre de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19, unde se va face tratament cu anticorpi monoclonali

HotNews.ro
Oana Nicolescu, Foto: gsp.ro
Oana Nicolescu, Foto: gsp.ro

Şefa DSP Bucureşti, medicul Oana Nicolescu, a declarat, pentru News.ro, că, în perspectiva valului 5 al pandemiei, vor fi organizate centre de evaluare unde pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 vor putea veni pentru a fi evaluaţi de medici şi pentru a li se prescrie tratament, urmărindu-se astfel degrevarea unităţilor de primiri urgenţe ale spitalelor.

În acelaşi timp, din data de 1 ianuarie 2022, toate posturile de la call center-ul DSP situat pe Arena Naţională vor fi ocupate de rezidenţi. Aceştia se vor ocupa de realizarea anchetelor epidemiologice, dar şi de alocarea fiecărui caz de pacient pozitiv COVID-19 în parte.

Oana Nicolescu spune că echipele mobile merg în continuare acasă la cei greu deplasabili pentru a-i vaccina şi că încă există multe solicitări în acest sens.

Atrage însă atenţia asupra unui fenomen care are loc în ultima perioadă: oamenii nu mai sună la DSP pentru a cere testarea pentru COVID-19 deşi acest lucru se poate realiza în aceeaşi zi în care a fost făcută solicitarea, cu ajutorul echipelor de la ambulanţă.

  • ”Deşi suntem cu o rată a incidenţei la nivel de Bucureşti destul de mică, asta nu înseamnă că nu ne pregătim pentru o eventuală creştere a numărului de infectări. Concret, am vorbit la nivel de spitale, şi-au reevaluat planurile de rezilienţă, adică practic capacitatea maximă pe care o pot atinge pentru pacienţii COVID.
  • Centre de evaluare special destinate pacienţilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19, plan începând din luna ianuarie când vor exista multe infectări cu SARS-CoV-2. În aceste centre ar putea fi făcut tratamentul cu anticorpi monoclonali.
  • Pe de altă parte, am început deja discuţiile referitoare la existenţa centrelor de evaluare pentru pacienţii COVID pentru formele uşoare şi medii. Ce înseamnă acest lucru? Practic ne dorim să nu mai suprasolicităm serviciile din unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor, ci ne dorim ca aceşti pacienţi pozitivi cu forme uşoare şi medii să fie evaluaţi în aceste centre.
  • Acum suntem în evaluarea acestor centre, pentru că automat ele trebuie să îndeplinească anumite criterii, în primul rând ne dorim ca tratamentul cu anticorpii monoclonali să se realizeze în cadrul acestor centre, şi automat centrul respectiv trebuie să aibă în structură în momentul de faţă paturi, şi pe de altă parte, de asemenea, tot aceste centre vor elibera, la plecarea din acestea – internarea va fi doar de o zi, pentru evaluare – tratamentul antiviral, dacă este nevoie, urmând ca ulterior să fie susţinuţi de către medicul de familie până la încheierea celor 14 zile.
  • Centrele de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19, fie în apropierea unor spitale de urgenţă, fie în ambulatoriile integrate în spitale, acolo unde sunt îndeplinite anumite criterii.
  • Ne-am gândit că ar fi oportun ca ele să existe fie în apropierea unor spitale de urgenţă, sau există acele ambulatorii integrate în spital, şi să vedem unde se încadrează absolut toate cerinţele pe care ar trebui să le îndeplinească.

Şeful DSP spune că un astfel de centru va fi la Institutul Matei Balș.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro