Sari direct la conținut

Premieră de la izbucnirea pandemiei: Medicii au reușit să trateze cu un vaccin anti-Covid un pacient care avea deja boala

HotNews.ro
Vaccinare impotriva COVID-19, Foto: Dr. P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images
Vaccinare impotriva COVID-19, Foto: Dr. P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

Medicii au reușit să trateze prin vaccinare un pacient diagnosticat cu COVID-19, acesta fiind primul caz în care un vaccin anti-Covid este folosit cu succes în scop terapeutic în loc de prevenție, anunță MedicalXpress.

Ian Lester, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Țara Galilor care suferă de o boală genetică rară care cauzează imunodeficiență, a fost testat pozitiv cu COVID-19 timp de 7 luni și jumătate după ce a contractat virusul.

SARS-CoV-2 a fost în cele din urmă eliminat din organismul său după ce medicii i-au administrat două doze ale vaccinului Pfizer pentru a-l trata, reacția sistemului său imunitar fiind monitorizată de cercetătorii de la Universitatea Cardiff.

Cazul sugerează că vaccinul a declanșat un răspuns imunitar care a dus la eliminarea virusului, cercetătorii sperând acum ca această abordare să poată fi folosită pentru tratarea altor pacienți care sunt imunocompromiși.

Vaccinul anti-Covid a „făcut o diferență uriașă” în ceea ce privește vindecarea pacientului

Lester suferă de Sindromul Wiskott-Aldrich care provoacă imunodeficiență, organismul său având prin urmare o abilitate cu mult redusă în ceea ce privește combaterea infecțiilor.

Bărbatul a fost testat pozitiv cu coronavirusul timp de 218 zile la rând după ce a contractat COVID-19 în decembrie 2020. Cazul său este diferit de cele de „long Covid” în care simptomele infecției pot să persiste chiar și după ce virusul a fost eliminat din organism.

„Această infecție susura de-a lungul lunilor dar sistemul său imunitar [slăbit] pur și simplu nu era suficient pentru a declanșa un răspuns care să ducă la eliminarea virusului”, afirmă profesorul Stephen Jolles de la Universitatea Cardiff, citat de BBC.

„Așa că vaccinul a făcut o diferență uriașă în ceea ce privește anticorpii și celulele T și a folosit și stors fiecare strop din ceea ce putea face sistemul său imunitar”, adaugă acesta.

Cercetătorii britanici au publicat studiul de caz în revista Journal of Clinical Immunology.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro