Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere
Duminică, 19 noiembrie, se împlinesc o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, cea despre care Gabriel Liiceanu spunea de curând: „Vorbind în locul nostru, timp de patru decenii, Monica Lovinescu devenise o funcție compensatorie pentru un popor întreg”.
Pentru a marca o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Fundația Humanitas Aqua Forte și Editura Humanitas au propus un exercițiu de admirație și aducere aminte, o agendă bogată în evenimente desfășurate de-a lungul întregului an 2023 – ANUL MONICA LOVINESCU, al căror punct culminant va fi ziua de 19 noiembrie, când, la Ateneul Român, la ora 19.00, va avea loc Gala Monica Lovinescu, prezentată de Marina Constantinescu.
Programul Galei Monica Lovinescu
• Adagio op. post. 148 D897 (Notturno), de Franz Schubert, în interpretarea violonistului Valentin Șerban, violoncelistului Ștefan Cazacu și pianistului Dragoș Dimitriu.
• Gabriel Liiceanu în dialog cu Horia-Roman Patapievici – „Despre memorie ca datorie”
• Decernarea Premiului „Monica Lovinescu” pentru memorialistică, opere de erudiție, curaj intelectual sau civic, de către președinta juriului, Ioana Pârvulescu.
„Cred că e reconfortant să ştii că şi munca de răbdare şi sacrificiul pot ajunge în prim-plan. Că și discreţia poate străluci, că memoria și curajul pot fi răsplătite. Premiul este de 10.000 de euro, iar anul acesta va fi pentru cărţi apărute în perioada 2021–septembrie 2023, apoi va deveni, sperăm, anual.” — IOANA PÂRVULESCU
• Lansarea albumului centenar Monica Lovinescu: O viață, o voce, un destin, o biografie ilustrată realizată de Cristina Cioabă. Acest album va fi lansat și la Târgul de carte Gaudeamus, duminică, 26 noiembrie, de la ora 17, în standul Editurii Humanitas.
• Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră, de Ludwig van Beethoven, în interpretarea pianistului Florian Mitrea și a Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Gabriel Bebeșelea.
Anunțată inițial tot pentru 19 noiembrie, inaugurarea grupului statuar Lovinescu–Ierunca, realizat de sculptorul Virgil Scripcariu, va avea loc la o dată ulterioară, în luna decembrie.
„Grupul statuar la care lucrez este o compoziție în care figurativul clasic este epurat de decorativism inutil. Spun «compoziție», pentru că în această lucrare am căutat să ilustrez și contextul istoric în care au trăit cele două personaje. Pe măsură ce-mi croiam drumul spre forma finală, m-am gândit că s-ar putea să fiu în fața celei mai importante provocări a vieții mele de sculptor de până acum.” — VIRGIL SCRIPCARIU
„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au pătruns în constelaţia mea umană mai întâi ca o «voce». Ei deveniseră o funcţie, erau răzbunarea părţii noastre care nu ajungea să se rostească. Ce «cuplu» formidabil au alcătuit ei cu noi! Istoria ne transformase în infirmi ai expresiei; ei ne înapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabilă a însemnat pentru noi prestaţia lor! Să am curajul să-ntreb ce-am fi fost fără Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, măcar acum, la centenarul nașterii sale, să ne aducem aminte cât de mult îi datorăm și cât de puțin i-am onorat memoria?” — GABRIEL LIICEANU