Sari direct la conținut

Legea care înlocuiește educația sexuală în școli cu educația sanitară. Arhiepiscopul romano-catolic de București: E necesar acordul părinților pentru aceste cursuri

HotNews.ro
Aurel Perca, Foto: Facebook / Francisc Dobos
Aurel Perca, Foto: Facebook / Francisc Dobos

​Arhiepiscopul Mitropolit de București IPS Aurel Percă, președinte al Comisiei pentru Învățământ din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), susține necesitatea acordului părinților pentru orele de „educație sanitară” și cere Parlamentului să adopte legea cu această modificare. Reamintim că legea care scoate educația sexuală din școli, înlocuind-o cu „educație sanitară”, este blocată în Parlament, unde a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare.

IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și președintele Comisiei pentru Învățământ din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, susține necesitatea acordului părinților pentru orele de educație sexuală.

„Considerăm că este necesar ca părinții să fie informați cu privire la conținutul orelor de educație sanitară care includ componente de educație sexuală. Educația copiilor nu începe odată cu programa școlară, părinții fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor și respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, școala le poate pune la dispoziție astfel de cursuri”, spune IPS Aurel Percă, confom unui comunicat de presă transmis vineri.

El solicită Parlamentului să dezbată și să adopte legea în aceeași formă, adică adoptându-se modificările din 2020 care prevăd acordul scris al părinților pentru programele de educație sanitară care includ componente de educație sexuală.

„Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinților și în cazul orelor de religie. Constituția României garantează dreptul oricărui părinte de a-și forma copiii conform convingerilor lor etice și religioase. Cum putem pregăti generația tânără pentru perioada post-Covid-19, în care sunt necesare simțul civic și solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simț de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forțelor, atât din partea confesiunilor, dar și printr-o susținere a educației de către Stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, susține ÎPS Aurel Percă.

Conferința Episcopilor Catolici din România a emis un comunicat de presă cu privire la acest subiect încă din 28 aprilie 2020, când a semnalat că „obligativitatea orelor de educație sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinților, garantate de Constituția României”.

În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția. CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro