Sari direct la conținut

​DOCUMENT Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății: toate detaliile privind noile reguli de desfășurare a cursurilor în școli

HotNews.ro
​DOCUMENT Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății: toate detaliile privind noile reguli de desfășurare a cursurilor în școli

​​Școlile rămân deschise dacă gradul de ocupare la nivel județean a paturilor ATI este de cel mult 75%. Dacă acest prag este depășit, școlile intră în online, cursurile urmând a fi reluate în format fizic în momentul în care gradul de ocupare a paturilor scade sub 70%, se arată în ordinul comun al ministrilor Educației și Sănătății referitor la noile reguli în școli.

Potrivit documentului, DSP-urile comunică pe site-urile proprii rata de ocupare a paturilor COVID-19 din spitale în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL COMPLET

Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de desfășurare a cursurilor cu informarea inspectoratelor şcolare județene/ISMB. Schimbarea modalitățìi de desfașurare a cursurilor se realizează astfel încât săptămâna de școală să nu fie fragmentată cu două scenarii diferite. Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ cu informarea inspectoratelor şcolare județene/ISMB.

Când se închid școlile și când se reiau cursurile în format fizic

La apariția a trei cazuri de COVID-19, într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/ grupe, cursurile se vor desfășura online pentru următoarele 10 zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treile caz.

La data suspendării cursurilor în 50% dintre clasele sau grupele unei unități de învățământ, aceasta va suspenda prezența fizică la nivelul întregii unități, pentru 10 zile.

Măsură suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezența fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezența fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasa.

Preșcolarii sau elevii care au interacționat în mod frecvent cu un caz confirmat vor fi carantinati, astfel:

  • 10 zile cei nevaccinați sau care n-au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv
  • 5 zile cei vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Aceștia vor continua cursurile în sistem online.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunță conducerea unității de învățământ /instituției conexe care va infonna DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

Regulile de protecție sanitară în școli și clase. Masca e obligatorie

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de minimum 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc.) nu permite distanțarea fizică de minimum 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanță maxim posibilă intre elevi.

Deplasarea elevilor în interiorul institutiei trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli pentru o singura clasă de elevi. Principiul de urmat este „1 clasa de elevi = 1 sala”, cu excepția laboratoarelor și atelierelor, sălilor de sport, pentru care se va aplică protocolul de dezinfectare dupa fiecare grupă.

Sălile de clasă trebuie aerisite cel puțin 30 de minute înainte de sosirea elevilor, apoi 10 minute in simpul pauzelor.

Masca de protectie e obligatorie.

Este interzis schimbul de obiecte personale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro