Sari direct la conținut

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, suspendat în instanță / AFM spune că va face recurs / Plângere separată și la Parchetul General

HotNews.ro
Instalare panouri solare, Foto: Jesada Wongsa / Dreamstime.com
Instalare panouri solare, Foto: Jesada Wongsa / Dreamstime.com

​Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator. Instituţia susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.

  • ”Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei DHELECTRIC SYSTEMS SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023”, a transmis, marţi, AFM, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Instituţia anunţă că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

  • ”Administraţia Fondului pentru Mediu a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, susţine instituţia.

Potrivit datelor transmise de AFM, în data de 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL să încarce în aplicaţie, în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program.

  • ”Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituţiei prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicaţia informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL a fost respins. Decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, a transmis AFM.

Potrivit instituţiei, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.

  • ”Administraţia Fondului pentru Mediu va depune toate eforturile pentru a clarifica situaţia şi pentru a debloca şi relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp”, a mai transmis AFM.

Posibila scurgere ilegală de date personale la Casa Verde: Ministrul Mediului spune că a sesizat Parchetul General

Separat de acest dosar în instanță, amintim că Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul general pentru posibila scurgere de date în programul Casa Verde.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri, 8 septembrie 2023, în exclusivitate pentru HotNews.ro că suspiciunile cu privire la scurgeri de informații care nu sunt de interes public și care ar putea să favorizeze anumite firme în programul Casa Verde au fost confirmate de verificările Corpului de control al ministrului Mediului și că a dispus sesizarea Parchetului General.

Totuși, în data de 13 septembrie, Parchetul general a comunicat către HotNews.ro că nu a deschis încă niciun dosar penal cu privire la aceste nereguli.

Atunci când primește o sesizare penală, organul de anchetă (DNA ori Parchetul) deschide automat un dosar penal „in rem”, adică dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

În 14 septembrie, ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, a susținut la Guvern că tot ceea ce a declarat este adevărat și că sesizarea ar fi fost înregistrată încă de marți 12 septembrie.

  • „Tot ceea ce am declarat este foarte adevărat. Vineri am aprobat concluziile raportului de control. Luni am semnat adresele prin care am comunicat acel raport de control către instituțiile menționate anterior, respectiv ANSPDCP, AFM și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Din informațiile pe care le am astăzi aceste sesizări au fost înregistrate în cursul zilei de marți la registratura Parchetului, lucru pe care vă rog să îl verificați în continuare, dar vă asigur că în ceea ce privește Ministerul Mediului aceste date sunt exacte.”, a declarat atunci ministrul.

De au fost validați instalatorii reclamați pentru posibilul acces ilegal la datele participanților din Casa Verde?

Întrebat de ce au fost validate firmele de instalare panouri solare despre care au existat reclamații că ar fi sunat în avans solicitanți la programul Casa Verde, deși nu ar fi trebui să aibă acces la contactele acestora, ori de ce nu a luat măsuri la nivelul conducerii AFM, dacă verificările au arătat că suspiciunile se confirmă, ministrul a spus că nu are temei legal.

„În procesul de validare a instalatorilor există niște reguli foarte clare pe care acei instalatori trebuie să le îndeplinească. Printre acele reguli nu se regăsesc date potrivit cărora să nu existe reclamații în mediul online, să nu existe reclamații pe Facebook, oricine poate reclama orice, dar eu cred că cine a greșit, dacă cineva a greșit va plăti.

Mai departe nu este rolul ministrului Mediului nici să evalueze conformitatea dosarelor tuturor acelor instalatori validati, nici să respingă dintre aceștia 1-2 10 sau câți or fi din cei 515 instalatori validați. Nu avem un astfel de temei legal pentru a lua o astfel de măsură.”, a mai spus ministrul Mediului.

Posibila scurgere de date în Casa Verde, semnalată în premieră de o investigație HotNews.ro

HotNews.ro a scris în premieră în data de 14 iulie 2023 despre posibila scurgere de informații în programul Casa Verde 2023, după ce am primit la redacție atât telefoane cât și sesizări pe email privind posibila scurgere de informații de la AFM către anumite firme de instalat panouri solare în acest program guvernamental.

Aceștia acuzau faptul că au fost ofertați pe mail sau telefonic de anumiți instalatori, deși nu și-au dat datele personale decât în aplicația AFM, iar lista cu instalatorii acreditați nu e publică.

După ce au fost contactați de HotNews.ro, oficialii Ministerului Mediului au spus că în ultimele zile au existat mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.

Luni, 17 iulie, în urma unei solicitări HotNews.ro și Protecția Datelor (ANSPDCP) a precizat că are în derulare o investigație în legătură cu posibila scurgere de informații de la AFM în programul Casa Verde, în urma mai multor sesizări primite.

O petiție a ajuns inclusiv la Corpul de control al premierului Ciolacu.

În petiția consultată de HotNews.ro au fost trecute 5 firme, iar despre 3 dintre acestea – Romoffice Construct (firmă care și-a mutat recent sediul din Slobozia, Ialomița în Voluntari, Ilfov), Casa Prim (din Pucioasa, Dâmbovița) și Open DB Security, HotNews.ro a scris articole separate.

Pentru detalii citește:

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro