Sari direct la conținut

De ce s-a topit bursa de gaze din România / Doar 25% dintre jucătorii tradiționali mai fac tranzacții

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES

Mecanismele normale ale pieței de gaze naturale din România sunt în prezent total anihilate normativ, consideră Bursa Română de Mărfuri (BRM) într-un punct de vedere pentru HotNews.ro. BRM susține că, până la impunerea schemei de plafonare – compensare a prețurilor, era cea mai importantă bursă din Europa de Est, iar acum a ajuns în situația în care cel mult 25% dintre jucătorii tradiționali fac tranzacții.

Prețuri pe bursă sub plafoane

Efectele apariției noilor prevederi legislative au fost dramatice, cu pierderi majore în condițiile în care prețurile pieței europene și a pieței românești sunt sub plafoanele impuse de legislația din România, spune BRM pentru HotNews.ro.

Potrivit datelor analizate de HotNews.ro, în prezent, prețurile de pe piețele spot de gaze au ajuns să fie sub plafoane. De exemplu, pe platforma TTF din Amsterdam, bursa relevantă pentru Europa, cotațiile au ajuns în jurul valorii de 27 euro / MWh. Pe brusa românească (n.red. – cea care a mai rămas), cotațiile sunt în jurul valorii de 29 euro / MWh. În acest timp, producătorii sunt obligați să vândă reglementat, pentru satisfacerea consumului intern, la preț maxim de 30 euro / MWh.

BRM spune că spre deosebire de România, măsurile luate în Europa nu au fost de intervenție asupra prețurilor, ci de protejare a consumatorilor prin acordarea, în mod direct, de subvenții către consumatorul vulnerabil.

„În toată Europa mecanismele de piață au dus prețul gazelor naturale în jos și nu măsurile administrative”, arată BRM.

Numărul participanților pe bursa de gaze s-a redus la un sfert din câți erau

Până la apariția OUG 27/2022 privind schema de plafonare, BRM a reprezentat cea mai importantă bursă din Europa de Est, pe platformele sale fiind tranzacționat circa 60%-70% din consumul național al României. Acum, volumul actual al cotațiilor de pe piețele spot, neafectate major de modificările legislative, reprezintă în prezent circa 12-15% din consumul național, spune BRM.

„Evident, reducerea dramatică a lichidității pe piețele la termen a fost determinată de apariția noilor prevederi legislative care au anulat practic orice interes pentru tranzacții bursiere pe termen mai lung. Odată cu dificultățîle generate de noile reglementări, în principal contribuția la Fondul de Tranziție Energetică dar și lipsa mijloacelor de susținere financiară a mecanismului de plafonare/compensare și diminuarea posibilităților de negociere a elementelor de interes bursier, numărul participanților la piață s-a redus simțitor, astăzi operând în mod curent nu mai multe de 25% din jucătorii tradiționali”, mai precizează BRM pentru HotNews.ro.

Potrivit BRM, diminuarea numărului de jucători este semnificativă iar revenirea în piață va fi greu de realizat și în cazul multora dintre aceștia.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro