Sari direct la conținut

ANCHETA Oamenii lui Hosni Mubarak, condamnati pentru spalare de bani, au ridicat un mall la marginea Bucurestiului

Adrian Nastase si Mircea Geoana in 2004, alaturi de Hussein si Khaled Salem (stg.), condamnati acum in Egipt, Foto: Agerpres
Adrian Nastase si Mircea Geoana in 2004, alaturi de Hussein si Khaled Salem (stg.), condamnati acum in Egipt, Foto: Agerpres

Decembrie 2010. Egipt. Alegerile parlamentare sunt fraudate masiv, ceea ce duce la escaladarea unei situatii si asa foarte tensionate dupa ce pe parcursul anului au avut loc confruntari intre fortele de ordine si cetateni egipteni de religie crestina. Mohamed El Baradei, laureat al premiului Nobel si fost presedinte al Agentiei Internationale pentru Energie Nucleara, devine una dintre vocile cele mai auzite ale opozitiei egiptene. El Baradei cere schimbare pentru Egipt. In Tunisia incepe revolutia ce va duce la rasturnarea dictatorului Ben Ali si la declansarea unei serii de rascoale in mare parte din lumea araba. O luna mai tarziu, Egiptul se revolta si il da jos pe Hosni Mubarak, dictatorul care stapanise, cu drept de viata si de moarte, peste 80 de milioane de egipteni, timp de 30 de ani.

Decembrie 2010. Comuna Voluntari. Un grup de egipteni si o firma offshore din Insulele Virgine Britanice incheie un contract cu o familie de romani. Contractul implica cedarea shopping mall-ului „Jolie Ville” din Pipera, Voluntari catre familia Ciopraga, un grup de afaceristi cvasi-necunoscut in Romania. De partea egipteana insa, afacerea este incheiata de nume mari. Husein Salem, „tatal” statiunii egiptene Sharm El Sheikh, fost ofiter egiptean de informatii si mana dreapta a lui Hosni Mubarak isi pune semnatura pe acest act. Alaturi de el semneaza si Khaled Salem Ismail, fiul lui Hussein Salem. Cei doi cedeaza familiei Ciopraga majoritatea partilor sociale din firma Jolie Ville Invest SRL, firma care detine shopping mall-ul de lux cu acelasi nume din Voluntari. In firma mai raman, totusi, pana la data cand scriem aceste randuri, cu o participatiune mica, doi egipteni dintre care unul este ginerele lui Omar Suleiman, fost sef al serviciilor secrete egiptene pana la caderea lui Mubarak – cand Suleiman a devenit, pentru scurt timp, vice-presedintele si chiar liderul de facto al Egiptului.

  • DOCUMENT Contractul de cesiune parti sociale intre egipteni si familia Ciopraga:

DV.load(‘http://www.documentcloud.org/documents/272367-contract-cesiune-jolie-ville.js’, { width: 490, height: 600, sidebar: false, text: false, pdf: false, container: „#DV-viewer-272367-contract-cesiune-jolie-ville” });

Arestati in Spania

Hussein Salem, urmarit de Interpol

Hussein Salem, urmarit de Interpol

Foto: Interpol

La jumatate de an dupa afacerea Voluntari, in iunie 2011, Hussein Salem, este arestat in Spania in baza unui mandat Interpol solicitat de autoritatile de la Cairo. Salem este acuzat ca i-ar fi dat mita lui Mubarak si ca a deturnat fonduri publice egiptene cu sprijinul fostului dictator egiptean.

O luna mai tarziu, in iulie 2011, tot in Spania, Khaled, fiul sau dar si Magda Salem, fiica sa, sunt si ei arestati si acuzati ca ar fi spalat in jur de doua miliarde de dolari – bani insusiti ilegal, cu ajutorul lui Hosni Mubarak, din bugetul Egiptului. Magda Salem este si ea unul dintre fostii asociati din firma Jolie Ville Invest SRL din Voluntari.

Egiptenii, asemenea romanilor la inceputul anilor ’90 cand s-a pornit o vanatoare esuata dupa fondurile lui Ceausescu, incearca sa recupereze cat se poate din miliardele de dolari care ar fi fost scoase ilegal din tara in numele dictatorului Mubarak.

Intre altele, potrivit agentiei de stiri Reuters, Hussein Salem este acuzat ca ar fi vandut Israelului, prin intermediul uneia dintre firmele sale, East Mediterranean Gas Co., gaze naturale la un pret mult sub cel pietei, cauzand Egiptului pierderi de aproximativ doua miliarde de dolari. Potrivit aceleiasi surse, un tribunal din Cairo i-a condamnat, in absenta, pe Hussein Salem impreuna cu Magda si Khaled Salem, la sapte ani de inchisoare fiecare si la plata unei amenzi cumulate de patru miliarde de dolari.

  • DOCUMENT Hussein Salem este acuzat de deturnare a miliarde de dolari din fonduri publice egiptene:

DV.load(‘http://www.documentcloud.org/documents/272419-nota-de-prensa-arest.js’, { width: 490, height: 600, sidebar: false, text: false, pdf: false, container: „#DV-viewer-272419-nota-de-prensa-arest” });

Autoritatile spaniole au pus deja sechestru pe zeci de milioane de dolari ce apartin familiei Salem iar alte tari sunt pe cale sa faca acelasi lucru. In acelasi timp insa, avocatii lui Salem se straduiesc sa stearga urmele pe care clanul le-a lasat in companii comerciale de pe tot globul.

RISE PROJECT va ofera un prim episod dintr-o incursiune in afacerile clanului Salem in Romania.

Inceputuri romanesti

Harta relationala Jolie Ville

Harta relationala Jolie Ville

Foto: Rise Project

Familia Salem a intrat in 2002 pe piata romaneasca printr-o companie offshore inregistrata in Insulele Virgine Britanice: Jolie Ville Hotels and Real Estate Ltd. Proprietarul acesteia este magnatul Hussein Salem, iar ca directorul nominal figureaza elvetianul Andre Gilloz – un colaborator traditional al egipteanului. De-a lungul timpului, offshore-ul a fost reprezentat regulat in Romania de insusi Hussein Salem – potrivit procurilor obtinute de RISE PROJECT. Dar, in cateva randuri, imputernicit a fost si egipteanul Ayman Saad Hamdy – partener cu Salem in mai multe companii din lume, dar si asociat minoritar in cele romanesti.

Atunci, in 2002, casuta postala din Caraibe a fondat doua companii la Bucuresti. Prima se numeste Jolie Ville Invest SRL (JVI) pe care functioneaza mall-ul de lux din Pipera. Mall-ul a fost inaugurat in 2004 in prezenta lui Adrian Nastase, atunci prim minstru si a lui Mircea Geoana, care ocupa functia de ministru de externe.

  • DOCUMENT Egiptenii au intrat in Romania printr-un off-shore din Insulele Virgine Britanice:

DV.load(‘http://www.documentcloud.org/documents/272379-jolie-ville-bvi.js’, { width: 490, height: 600, sidebar: false, text: false, pdf: false, container: „#DV-viewer-272379-jolie-ville-bvi” });

Cea de-a doua firma, HH Hens SRL, s-a declarat, initial, axata pe cresterea pasarilor, dar astazi administreaza restaurantul Zigolini si cafeneaua Jolie Cafe din acelasi mall.

SRL-urile bucurestene erau controlate de offshore-ul lui Salem cu 69% si respectiv 90%.

Moda&Style

Moda&Style

Foto: Rise Project

Doi ani mai tarziu, prin aceeasi schema, Salem infiinteaza o a treia firma in Voluntari, cu sediul chiar in centrul comercial. Se numeste Moda & Style SRL si vinde haine de lux in magazinele de la etajul 1. Offhore-ul egiptenilor detinea aici 60% din participatii.

Membrii familiei Salem, Hussein, Magda si Khaled, au administrat direct SRL-urile romanesti in care au fost si asociati ca persoane fizice, punandu-si semnaturile pe majoritatea documentelor emise de societati. Acum, cei trei sunt acuzati de ample spalari de bani, fiind supusi procedurilor de extradare din Spania, cerute insistent de guvernul egiptean post-Mubarak.

Salem si-a finantat afacerile din Romania din contul firmei offshore deschis in Elvetia la Credit Swiss, iar banii sai au rulat la Bucuresti prin bancile MISR Romanian Bank (banca romano – egipteana) si, ulterior, BRD.

Dupa 2004, toate afacerile magnatului au fost grupate la adresa mall-ului din Pipera, pe strada Erou Iancu Nicolae.

Cum isi plimba Salem banii prin mall

Timp de opt ani, din momentul infiintarii firmei JVI, Hussein Salem si offshore-ul sau au pompat regulat peste 10 milioane de euro in afacerea din Romania.

Banii, imprumutati direct de magnat, trebuiau rambursati de JVI in 2012. Numai ca, in 2010, Salem a convenit cu societatea din Pipera sa devanseze termenul scadent pentru acelasi an. Apoi, creantele au fost compensate cu participatii noi emise la majorarea de capital a JVI din 22 noiembrie 2010. Astfel, magnatul egiptean, Hussein Salem, fiul sau Khaled si firma lor offshore si-au reglat conturile cu mall-ul din Pipera in noiembrie 2010 – cu doar zece zile inainte ca ei sa iasa oficial din aceasta afacere.

Mall Jolie Ville

Mall Jolie Ville

Foto: Rise Project

Operatiunea prin care familia egipteana si-a recuperat, in acte, banii imprumutati catre firma JVI s-a derulat in doua etape.

Primul pas: in noiembrie 2010, ei au majorat capitalul social cu 41,7 milioane de lei. Astfel, au fost compensate toate imprumuturile restante pe care firma romaneasca le primise direct de la Salem, dar si de la offshore-ul sau.

Al doilea pas: pe 3 decembrie, Salem-ii si offshore-ul au cesionat toate participatiile lor din mall catre trei membri ai familiei Ciopraga din Barlad (Vasilica-Cristinel, Cezarina si Petru). In acte, noii proprietari s-au angajat sa plateasca in cinci zile o suma totala de 43,5 milioane de lei – valoarea nominala a participatiilor totale preluate.

In dosarul afacerii nu exista insa nicio dovada ca Salem si-a luat efectiv banii de la Ciopraga.

Aceeasi schema de finantare a fost aplicata, in oglinda, de egipteni si la compania Moda&Style. In aceasta afacere, firma offshore a adus, sub forma de imprumuturi, 4,13 milioane de euro. Mecanismul de stingere a datoriilor restante catre firma offshore si apoi cesiunea participatiilor a fost identic cu cel din afacerea JVI. Astfel, tot pe 22 noiembrie 2010, asociatii Moda&Style decid o majorare de capital prin compensarea creantelor in valoare de 4,13 milioane de euro (respectiv 17,7 milioane de lei). Apoi, tot pe 3 decembrie, offshore-ul iese si din aceasta afacere, cesionind participatiile tot catre familia Ciopraga, originara din Barlad.

Partenerii de afaceri

Ayman Saad Mahmoud Hamdy si Abdel Hamid Ahmed Hamdy sunt singurii egipteni care au ramas in afacerile romanesti fondate de Salem. In prezent, fiecare dintre ei detine o cota de 0,5% din JVI. Ayman Saad Hamdy controleaza o firma elvetiana Transtechno Gmbh, de consultanta in domeniul energetic si tehnologic. La randul sau, Abdel Hamid Hamdy a lucrat pentru East Mediterranean Gas Co. si HKS-Group – companii fanion ale lui Hussein Salem. Hamdy este ginerele generalului Omar Suleiman, fostul sef al serviciilor egiptene de spionaj din timpul lui Mubarak. Suleiman este acuzat de numeroase incalcari ale drepturilor omului in Egipt inclusiv toturarea unor oponenti ai regimului Mubarak dar si pentru implicarea sa in programul de detentii ilegale ale CIA.

  • DOCUMENT Oameni de afaceri controversati au infiintat firma Jolie Ville in Romania:

DV.load(‘http://www.documentcloud.org/documents/272366-act-constitutiv-jolie-ville.js’, { width: 490, height: 600, sidebar: false, text: false, pdf: false, container: „#DV-viewer-272366-act-constitutiv-jolie-ville” });

Avocatul spaniol, Fernando Satrustegui Aznar, este un alt fondator al afacerii JVI. Anul trecut el a fost condamnat in Madrid la un an inchisoare pentru implicarea intr-o frauda ce nu are legatura cu afacerea Jolie Ville. Oficial, Aznar s-a retras din firma romaneasca in 2004, dar din corespondenta cu asociatii sai egipteni reiese ca iesirea sa din afacere a avut loc, de fapt, cu un an inainte. Un contract de cesiune nedatat il scoate pe Aznar din afacerea familiei Salem din Romania. Locul sau a fost luat de Khaled Salem, fiul magnatului egiptean. Singurul care semneaza contractul de cesiune este Ayman Hamdy, din pozitia de reprezentant atat al spaniolului, cat si al lui Salem Jr.

El Feki Tarek, un alt afacerist egiptean a fost asociat cu familia Salem in compania Moda&Style. Tarek a devenit cunoscut in Romania dupa ce numele sau a fost implicat intr-un mare dosar de coruptie („Catalin Voicu”), dar si intr-un scandal monden, generat de propriul divort. De altfel, fosta lui sotie, avocata Brandusa MIhaela Petrea, figura si ea in afacerea Moda&Style. In prezent, Tarek este cercetat de DNA, dupa ce miliardarul roman, Ovidiu Tender, l-a acuzat de frauda.

Deschizatorii de drumuri

Schema 1 pamant

Schema 1 pamant

Foto: Rise Project

Povestea terenului pe care s-a construit mall-ul Jolie Ville este o felie din istoria contemporana a Romaniei, avind ca protagonisti nume grele din actualitatea romaneasca. Proprietatea din Pipera pe care s-a ridicat mall-ul de lux apartine JVI, fiind cumparata de egipteni in 2002, la scurt timp de la infiintarea firmei. Inainte sa incapa pe mainile clanului Salem, acelasi teren a trecut in anii ’90 de la miliardarul George Gaita (fostul partener al lui Dinu Patriciu in afaceri imobiliare) la familia Becali. In 1999, Mihai Lucian Becali, nepotul latifundiarului Gigi Becali, vinde terenul, in doua loturi, catre Paula Raluca Bunea si Ioana Lupu.

In cele din urma, in 2002, Paula Bunea incaseaza 97.000 de dolari de la JVI-ul lui Salem, pentru parcela sa de 1500 mp. Tot atunci, Ioana Lupu vinde partea ei de 4.298 mp catre JVI cu 277.500 de dolari. Deci, in acte, Salem cumpara cu 374.500 USD intreaga suprafata de 5.800 de mp pe care functioneaza acum centrul comercial.

Cine sunt intermediarii

Schema 2 pamant

Schema 2 pamant

Foto: Rise Project

Dupa ce si-a vandut terenul catre JVI, Paula Raluca Bunea, de profesie consultant fiscal, incepe sa presteze servicii catre firma egiptenilor. In 2003, Bunea reprezinta JVI, obtinind autorizatia de constructie a mall-ului de la Primaria Voluntari.

Paula Raluca Bunea este fiica expertului contabil, Alexandru Bunea, cu care a si fost partenera in trei firme (Audit Consult SRL, Monynvest SA si Raysat SRL).. Alexandru Bunea a fost implicat in celebrul dosar penal „Flota”, alaturi de primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele – cel care a autorizat constructia mall-ului.

O alta ancheta penala de care se leaga numele lui Alexandru Bunea a fost cazul „FNA-Banca Agricola” dosar in care a fost cercetat mogulul Sorin Ovidiu Vintu.

Bunea este contabilul traditional al miliardarului Fathi Taher si a fost direct asociat intr-un proiect imobiliar (European Imobiliar Developers) cu Gigi Becali si Gabriela Crainiceanu, fosta sefa de cabinet a demnitarului PSD, Viorel Hrebenciuc . Printre administratorii proiectului respectiv, a figurat si Mihai Lucian Becali de la care Raluca Paula Bunea a preluat terenul pe care, acum, se inalta mall-ul Jolie Ville. De-a lungul timpului, Bunea, Becali, Taher si Hrebenciuc au fost conectati in mai multe afaceri. Celebre sunt si cumetriile din Voluntari: Gigi Becali este nasul de cununie al primarului Florentin Pandele.

Fatih Taher si Gigi Becali

Fatih Taher si Gigi Becali

Foto: Agerpres

Ioana Lupu, femeia care a vandut al doilea lot de teren catre JVI, provine si ea din aceeasi grupare de afaceri ca Paula Raluca Bunea. Aceasta din urma a fost asociata cu Dana Ecaterina Lupu, mama Ioanei Lupu, in firma Monynvest SA. La randul sau, compania Monynvest controla 100% din societatea Monadvisory SRL. In decembrie 2003, firma lui Bunea si Lupu cedeaza SRL-ul Monadvisory catre Fathi Taher si Alexandru Bunea – tatal Paulei Bunea.

„Prietenul Cristi”

Constructia mall-ului de lux din Pipera a costat 123 de miliarde de lei vechi. (3,75 milioane euro). Afacarea lui Salem se adreseaza celor care locuiesc in cartierul rezidential Pipera-Voluntari – preferat de milionarii romani. Mall-ul este frecventat de vedete tv, fotbalisti, manelisti si oameni de afaceri.

Reporterii RISE Project au discutat cu managerul de PR al JVI, Corneliu Bunea, pretinzand ca vor sa inchirieze un spatiu comercial in mall. Negocierile s-au purtat la cafeneaua de la parter, in timp ce la o masa alaturata discutau antrenorii secunzi ai echipei nationale de fotbal, Eugen Neagoe si Gabriel Boldici.

Corneliu Bunea aduce argumente menite sa ne convinga sa inchiriem un spatiu de la etajul 1. El sopteste: „Uite, la masa din spatele d-voastra este Danut Lupu. Aici vine lume selecta!”. Danut Lupu, adica „lumea selecta” din directia aratata de Bunea, citeste ziarele de sport alaturi de doi indivizi solizi. La inceputul anilor ’90, fostul internatioal roman a fost arestat in Grecia pentru complicitate la furt.

Culant, Corneliu Bunea recomada strategia de negociere: „O sa vina doamna directoare de marketing, Nicoleta Raducu. Faceti cum va spun eu: ii spuneti ca veniti din partea lui Cristi, un prieten comun”.

Managerul cu „tipologie modesta”

Contactata oficial de RISE Project, directoarea Nicoleta Raducu se recomanda ca fiind persoana „care ii aranjeaza agenda domnului Ciopraga, managerul general al JVI”. Ea a transmis „refuzul ferm al domnului Cristinel Vasilica Ciopraga de a discuta despre legaturile acestuia cu familia Salem”.

Nicoleta Raducu ne-a declarat: „Domnul Ciopraga este un om de o tipologie modesta care prefera sa iasa in fata prin actiunile lui, prin fapte. Ar prefera sa scrieti cand castiga un premiu. Da, stiu, este problema preluarii actiunilor de la domnul Hussein Salem. Domnul Ciopraga a fost foarte ferm ca nu doreste sa discute despre acest subiect intrucat toate tranzactiile se pot verifica din documente publice”.

Primul membru al familiei Ciopraga implicat in afacerile cu egiptenii este Hermina Nicoleta Ciopraga. Inca din 2004, ea a preluat integral firma HH Hens de la egipteni. La numarul de telefon indicat de Hermina Ciopraga in documentele firmei, raspunde alta persoana: „Sunt o colaboratoare a doamnei Ciopraga. Din cate stiu dansa e plecata din tara. O sa va sun inapoi ca sa va dau alt numar de telefon”. N-a mai revenit si nici n-a mai raspuns la apelurile RISE Project.

  • Cifrele afacerii

Firma JVI a avut incasari anuale de maxim 5,5 milioane de lei. Singurul an in care compania a inregistrat un profit consistent a fost in anul 2006, cand beneficiile afacerii au fost de 2,5 milioane de lei, raportat la o cifra de afaceri de 3,8 milioane de lei.

In rest, compania a inregistrat, cu regularitate, pierderi.

Firma nu a depus bilantul pe anul 2010, potrivit informatiilor de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului.

Afacerea Moda&Style a avut constant incasari de peste 3,5 milioane de lei anual, cu un maxim de 5,1 milioane in 2006, dar a inregistrat pierderi de la infiintare si pana in prezent.

Afacerea HH Hens a inceput sa creasca, in 2005, dupa ce si-a schimbat obiectul de activitate – devenind operatorul restaurantului si cafenelei din mall. Chiar si asa, incasarile firmei nu au depasit 1,5 milioane de lei anual.

  • Biroul din Mamaia

In 2005, firma Moda&Style, controlata de clanul Salem, a subinchiriat un spatiu de 152 mp in statiunea Mamaia. Imobilul era utilizat de firma Mehmetoglu SRL, printr-un contract de asociere de la Regia Autonoma „Exploatarea Domeniului Public si Privat” – institutie subordonata Primariei Constanta.

Cea care a reprezentat SRL-ul din Constanta in contractul cu egiptenii a fost Gina Sorina Moscu-Hortolomei, partenera de afaceri cu familia primarului Radu Mazare.

Pretul de 12.000 de euro pe sezon pe care egiptenii s-au angajat sa-l plateasca pentru spatiul din Mamaia s-a impartit astfel: 95% catre SRL-ul gestionat de Hortolomei-Moscu si 5% catre regia primariei – potrivit contractului de asociere intre cele doua parti.

  • Spionul Hussein Salem

Hussein Salem a fugit din Egipt cu o saptamana inainte ca Mubarak sa fie dat jos de pe tronul de dictator ca urmare a manifestatiilor din piata Tahrir. Salem a dat dovada de fler si in afacerea din Romania de unde s-a retras cu o luna inaintea inceperii revoltei din Egipt. Prezenta sa de spirit se datoreaza faptului ca a fost ofiter de informatii in serviciul secret egiptean dar si fiindca l-a avut drept prieten, la momentul potrivit, pe fostul sef al serviciilor secrete egiptene, Omar Suleiman.

Salem are o lunga istorie in cadrul spionajului egiptean. Conform unui reportaj ABC News, a fost implicat in afaceri transnationale cu arme la inceputul anilor ’80. Potrivit acestei surse, o companie detinuta de Hussein Salem a deturnat fonduri dintr-o afacere cu arme intre Statele Unite si Egipt. Firma lui Salem, Egyptian American Transport and Service, ar fi umflat costurile legate de transportul armelor cu aproximativ 8 milioane de dolari.

Logo RISE PROJECT

Logo RISE PROJECT

Foto: RISE PROJECT

RISE PROJECT este o organizatie infiintata recent de cinci reporteri romani de investigatie.

RISE PROJECT este partener HOTNEWS.RO

Aceasta investigatie face parte dintr-o serie de anchete jurnalistice documentate impreuna cu Reteaua Jurnalistilor Arabi de Investigatie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro