Sari direct la conținut

Dezbatere despre religia in scoli. Gabriel Liiceanu despre cum au facut Patriarhia si Guvernul ping-pong cu Secretariatul pentru Culte in functie de religia ministrului Culturii

HotNews.ro
Gabriel Liiceanu, Foto: Agerpress
Gabriel Liiceanu, Foto: Agerpress

“Patriarhia a sunat la primul ministru si a spus: Nu merge ca Cultele sa stea sub un ministru romano-catolic”, dupa ce Kelemen Hunor a devenit ministrul Culturii si Cultelor, a declarat scriitorul Gabriel Liiceanu, in cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social. Acesta a povestit ca, imediat, “Cultele s-au desprins si au devenit Departament”, au revenit la minister dupa plecarea lui Hunor, insa apoi “a ajuns ministru Daniel Barbu, nenorocire, el din nou romano-catolic”. Prezenti la dezbatere, reprezentantii Secretariatului de Stat pentru Culte au raspuns: “Noi nu avem aceasta informatie”, “reintegrarea temporara a Secretariatului de Stat pentru Culte in Minister s-a facut cand a cazut un guvern, a intrat altul si nu a fost clar”.

Grupul pentru Dialog Social a organizat joi, 12 iunie, dezbaterea cu titlul „Religia in spatiul public si in invatamantul scolar”, moderata de Eugen Ciurtin. La dezbatere au fost prezenti membri ai societatii civile, reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ai Patriarhiei si ai Secretariatului de Stat pentru Culte.

Citeste mai jos cele mai importante declaratii din cadrul dezbaterii „Religia in spatiul public si in invatamantul scolar”:

Gabriel Ispas

Gabriel Ispas

Foto: Agerpres

Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei Nationale:

Protocolul semnat de Ministerul Educatiei cu Patriarhia Romana si Secretariarul de Stat pentru Culte nu a avut niciodata un caracter secret. Protocolul a fost semnat in data de 29, joi dupa-amiaza seara, la orele 18:00, urmand ca vineri dimineata, va dati seama nicio institutie, niciun ministru sau secretar de stat nu a plecat cu un registrul de intrari-iesiri pentru a da un numar protocolului respectiv. Dupa ce s-a semnat formal protocolul, acesta a urmat calea fireasca de inregistrare la toate institutiile. De altfel, chiar inainte de orice dezbatere contradictorie in spatiul public Ministerul Educatiei in data de 30 mai a postat pe pagina de net un comunicat de presa in care anunta pe de o parte incheierea acestui protocol, pe de alta parte care sunt principalele elemente ale acestuia.

Daca protocolul ar fi avut un caracter secret, categoric era imposibil ca Ministerul sa devoaleze continutul acestui protocol.

De ce s-a semnat acest protocol? Pentru ca tine de firesc si tine de respectarea legilor in vigoare in acest moment in statul roman. Primul protocol semnat intre Biserica Ortodoxa Romana si Ministerul Educatiei dupa Revolutie dateaza din 1990. Prevederile fiind cvasi-identice cu cele care sunt in acest protocol, ma refer la fondul problemei. Protocolul nu contine niciun fel de dispozitie care sa incalce nici Constitutia, evident nici drepturile si libertatile cetateanului, nici Legea Educatiei si cu atat mai putin Legii Cultelor. Legea Educatiei vorbeste despre predarea religiei in scoala, legea cultelor stabileste mai departe si modul in care trebuie sa se realizeze colaborarea dintre culte si Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Ministerul Educatiei nu isi pierde prin acest protocol caracterul laic, invatamantul romanesc ramane cum a fost si pana acum, singura diferenta este ca incercam sa identificam mecanisme care sa ne ajute sa depasim elementele mai putin placute din practica.

Intr-o dezbatere pe care a organizat-o HotNews.ro, spuneam in urma cu probabil 2-3 luni ca sunt intr-adevar multe lucruri care trebuie reglate si in partea de programe scolare, si in partea de curricula si in modul in care arata manualul de religie si ca impreuna trebuie sa facem un efort pentru a imbunatati aceste lucruri. Semnarea protocolului intre MEN si BOR, din punctul nostru de vedere, nu este decat o parte a unei normalitati pe care ne-o dorim in colaborarea dintre institutiile statului si cultele religioase. Evident MEN nu este deschis numai catre Biserica Ortodoxa Romana. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este majoritara din punct de vedere al cultului, pe teritoriul Romaniei, dar deschiderea este totala si spre celelalte culte.

Intentia noastra, ca Minister al Educatiei, este de a fi deschisi pentru toate cultele. Si vreau sa precizez ca MEN incheie anual sute, mii de protocoale pe care le face cu societatea civila, cu ONG-uri, cu federatii sportive, pentru a aduce un plus valoare invatamantului romanesc. Noi credem ca si acest protocol poate fi incadrat in acelasi tipar.

Intrebare: Exista protocoale similare si pentru celelalte culte?

Gabriel Ispas:Nu.

Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu

Foto: ComunicateMedia.ro

Gabriel Liiceanu:

In clipa de fata, Ministerul pe care il reprezentati se numeste Ministerul Educatiei Nationale. Separat exista un Departament de Culte. Ministerul Culturii si Cultelor a format tot timpul o unitate, cred, pana la venirea in guvern a domnului Kelemen Hunor, in urma cu 3 ani cred, in guvernul Boc. In clipa aceea, la cererea Patriarhiei nu s-a considerat ca este normal ca un personaj de confesiune romano-catolica sa poata sa conduca un Minister al Culturii si Cultelor, drept care Cultele s-au desprins si a devenit Departament sub conducerea primului ministru.

Dupa ce a plecat Kelemen Hunor, cazand guvernul, Cultele au revenit in cadrul Ministerului Culturii. Au stat bine-mersi asa pana a ajuns ministru Daniel Barbu, nenorocire, el din nou romano-catolic. Iarasi Biserica Ortodoxa a cerut desprinderea Cultelor de Cultura. Si iarasi a zburat de acolo. Dupa ce a plecat Daniel Barbu, ele s-au intors. Acum a venit din nou Kelemen Hunor, au plecat iar. Asta este informatia pe care o am. Ea nu a avut o alura publica, recunosc, am aflat-o din intamplare. Din punctul de vedere al unui intelectual din societatea civila, cum se spune, o asemenea intamplare daca e adevarata este ametitoare. Asta era prima intrebare. Deci depinde de confesiunea ministrului Culturii existenta cultelor la Cultura?

A doua intrebare. Stirea am citit-o in HotNews.ro. Inspectorul general de religie din judetul Gorj, Stefan Cristian Vatafu, scrisoare sau circulara catre profesorii de religie din judet: Va rog sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele: situatia cultelor neoprotestante in scoala, numarul familiilor eterodoxe din localitate si daca acestea dispun de case de rugaciune. E posibil ca un inspector scolar din Ministerul dumneavoastra sa ceara o asemenea baza de date? Pentru ce anume? De ce trebuie Mitropolia sa aiba situatia? In urma cu 2 saptamani a venit in Romania un faimos intelectual francez, Jean Sevillia care a tinut o conferinta despre religiile in Franta. Si la un moment dat a primit din sala urmatoarea intrebare: ce numar de credinciosi musulmani exista in Franta? Si a spus: nimeni in Franta nu are numarul niciunui cult pentru ca nu ai voie sa intrebi care este identitatea religioasa a niciunui individ. In aceste conditii, intrebarea mea este apasata: cu ce titlu a cerut inspectorul Stefan Cristian Vatafu aceasta informatie, la cererea cui, cu ce drept si cu ce acoperire constitutionala?

Iuliana Conovici

Iuliana Conovici

Foto: Hotnews

Iuliana Conovici – consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte:

In ceea ce priveste situatia Secretariatului de Stat, punctual, el a functionat scurta vreme ca Minister autonom in 1990, dupa care a fost Secretariar de Stat, institutie autonoma pana in 2001, dupa care pana in 2010 a fost integrat in Ministerul Culturii si Cultelor. Din 2010, in afara de o balba de cateva luni, a ramas institutie autonoma si nu pentru ca am depinde de confesiunea careia ii apartine ministrul Culturii, ci pentru ca guvernul si cultele au apreciat ca este important ca institutia care se ocupa de gestionarea relatiilor dintre stat si culte, care cunoaste poate si care are datoria sa cunoasca cel mai bine viata religioasa este important sa fie reprezentata in Guvernul Romaniei si sa aiba un cuvant de spus direct catre primul ministru.

Gabriel Liiceanu:

Raspunsul pe care mi-l dati este de buna-credinta sau nu? Daca vorbim cu buna-credinta, nu accept raspunsul dumneavoastra. Daca ne pacalim unii pe altii, zambesc, suntem diplomati, dar nu ne-am strans pentru asta. Eu va spun pertinamente ca aceasta treaba s-a petrecut dupa ce Patriarhia a sunat la primul ministru si a spus: Nu merge ca Cultele sa stea sub un ministru romano-catolic.

Andrei Oisteanu:

Asa este. Acest lucru s-a intamplat cand Kelemen Hunor a devenit ministrul Culturii in guvernarea Boc. Si eu stiu precis acest lucru.

Iuliana Conovici – consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte:

Noi nu avem aceasta informatie.

Gabriel Ispas:

Din 2010 si pana astazi ati functionat autonom sau ati functionat partial, in functie de culoarea religioasa a ministrului?

Iuliana Conovici – consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte:

Reintegrarea temporara a Secretariatului de Stat pentru Culte in Minister s-a facut la schimbarea, cand a cazut un guvern, a intrat altul si nu a fost clar ce…

Gabriel Ispas: Cand s-a intamplat asta?

Iuliana Conovici – consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte:

O data in 2010 si o data in 2012. Au fost cateva luni dupa caderea Guvernului Ungureanu in care nu s-a inteles exact de ce se separase institutia si a revenit la ministerul Culturii si Cultelor. Dupa care a redevin autonom. Problema a fost ca fusese desfiintat cu totul postul de secretar de stat pentru culte, ramasese un director general. Si atat Cultele, cat si Guvernul odata ce au inteles situatia si importanta cultelor in societate au fost de acord ca este important ca secretariatul de stat sa aiba un secretar de stat si acesta sa fie membru al Guvernului, sa asiste la sedintele de guvern.

Catalin Raiu

Catalin Raiu

Foto: Hotnews

Catalin Raiu, consilier la cabinetul Secretarului de Stat pentru Culte:

Ideea e, din ce stiu de la ceilalti secretari de stat pentru culte, chiar si atunci cand au functionat in Ministerul Culturii, erau relativ autonomi. Este esential pentru guvern sa aiba o persoana care dialogheaza in mod direct cu cultele si care poate asuma pozitii politice. Practic, secretarul de stat pentru culte – sigur, cuvantul meu poate suna pretios – guverneaza viata religioasa in Romania. Asta este ideea pentru care nu vad o problema din faptul ca institutia functioneaza in directa subordonare a primului ministru.

Gabriel Liiceanu: Nu e asta intrebarea. V-am intrebat: exista o interventie a Bisericii Ortodoxe pentru trecerea…

Catalin Raiu: Eu nu fac politie politica.

Gabriel Liiceanu: Nici eu nu fac politie politica. V-am intrebat ceva si raspundeti altceva. A intervenit Biserica Ortodoxa pentru schimbarea, desprinderea Cultelor din Ministerul Culturii?

Catalin Raiu: Dar putem intreba Biserica Ortodoxa, sa spuna.

George Grigorita

George Grigorita

Foto: Agerpres

George Grigorita, Consilier Patriarhal:

In Franta, fenomenul religios e foarte bine monitorizat. Ministerul de Interne stie exact cine si cum si ce orientare religioasa are, in special fenomenul sectar este foarte monitorizat si probabil ca stiti anumite grupari sunt interzise in Franta. Referitor la intrebarea pe care ati pus-o dumneavoastra, eu cred ca aici nu este nici locul, nici situatia, ne-am adunat aici sa discutam despre religia in spatiul public. Am vazut ca cel care ne modereaza in aceasta seara este un specialist in istoria religiilor si noi am fi considerat ca o sa fie cineva care este specialist in pedagogie. Aici avem o viziune oarecum unidirectionala din partea cuiva care priveste religia din punct de vedere istoric si cu oarecare viziune personala. Si tendinta e una in care noi, BOR, suntem acuzati de diferite lucuri si in care trebuie sa raspundem. Nu ne ferim sa raspundem. Pentru a raspunde la intrebarea dumneavoastra, nu credem ca Grupul de Dialog Social s-a transformat intr-un site pe surse. Noi nu stim ce s-a intamplat in algoritmul politic din anul X sau Y, nici nu avem acces sau invitam aici toate persoanele implicate in astfel de decizii si atunci tot ceea ce facem noi aici sunt simple supozitii, pe care dvs. le-ati auzit intr-o parte sau alta, iar noi nu putem sa le confirmam sau infirmam. Si atunci discutia noastra nu are un caracter consistent si nici constructiv.

Eu cred ca ar trebui sa continuam intr-un alt stil: sa vedem ce inseamna religia din punct de vedere pedagogic, ce anume va deranjeaza pe unii dintre dvs si sa discutam punctual pe acele lucruri si sa vedem unde putem sa ajungem la un consens sau nu.

Ionut Corduneanu

Ionut Corduneanu

Foto: Agerpres

Ionut Corduneanu, preot vicar-administrativ patriarhal:

In 2001, cand Razvan Theodorescu a avut ambitia sa inglobeze cultele la Cultura a fost un demers al dumnealui personal in care nu s-a consultat cu nimeni de pe la culte si a impus aceasta viziune. La prima ocazie care a aparut ca se desprinda din nou, Secretariatul a reusit sa faca acest lucru si in continuare dorinta cultelor este sa aiba un caracter distinct. Sa nu fie inglobata cu diverse alte ministere.

Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei:

Si in Inspectoratele Scolare, ca in tot invatamantul, ca in toate sectoarele de activitate sunt oameni cu mai multa minte, cu mai putina minte, mai habotnici sau oameni care au o viziune a viitorului. Dati-mi voie sa cataloghez neprotocolar un asemenea demers ca fiind un demers de maxima prostie.

Intrebare: A fost dat afara?

Gabriel Ispas:

Va promit ca pana maine o sa raspund, pentru ca eu am vazut aceasta chestiune abia acum. Nu am cum sa stiu tot ceea ce circula in spatiul public. Vorbeam din punct de vedere personal si sincer. Sunt om si imi scapa informatii. Aceasta informatie mi-a scapat. Dar ascultand textul spun ca este dovada de cumplita prostie. Un inspector scolar nu trebuie sa aiba o asemenea conduita pentru ca in primul rand legat de invatamant religios in scoala nu vorbim de prozelitism, in primul rand, si nu facem prin scoala un inventar al cultelor si al orientarilor religioase. Nu este firesc, depaseste orice limita a unei intelegeri.

Gabriel Liiceanu:

Asta va spuneam noi dumneavoastra, nu ne spuneti dumneavoastra noua. Dumneavoastra trebuie sa reglati situatia. Daca dumneavoastra sunteti indignat, dar omul ala continua sa functioneze ca inspector scolar, ceva nu e in regula.

Catalin Paslaru, inspector general in MEN pe religie:

In primul rand, inspectorul de la Gorj este angajatul ISJ Gorj. Eu astept punct de vedere de la respectiva institutie, intrucat demersurile au venit din mass-media. Am raspuns unor jurnalisti, insa nu am pana in momentul asta punctul de vedere al institutiei. Bineinteles, si eu consider ca este o mare greseala pe care a facut-o parintele inspector. Mi-a motivat ca de fapt a vrut sa cunoasca mai bine situatia din judet, intrucat el este inspectorul si reprezinta toate cultele din judet. Insa ultima fraza in care spune ca va trimite datele la Mitropolie…

Gabriel Liiceanu:

Nu e bine pe ce cale am apucat-o. Intrebarile nu sunt pozitii. Eu am pus doua intrebari din care nu reiesea nicio pozitie. Pozitia vine acuma si v-am rugat sa ma lasati sa va obosesc iar pentru ca nu cred ca am apucat-o bine. Am inceput crispati, fiecare se simte atacat. Noi ne simtim cei care au atacat, ceilalti, cultele si guvernul reprezentat sub opresiune. Nu este asta sensul intalnirii. Daca lucrurile merg pe calea asta, e foarte prost. Si atunci as incerca sa aduc o blandete si o gratie in discutia noastra, pentru ca vrem cu adevarat binele societatii asteia pe care o iubim cu totii. Motivele mele de ingrijoare privitor la raportul dintre Biserica si Minister pe cateva puncte precize. Motive de ingrijoare: nu contest nevoia educatiei religioase bine facute. Ati spus ca trebuia sa conduca discutia un reprezentat al stiintelor pedagogice. E foarte bine, e un detaliu. Dar pentru ca ati spus asta, prima mea ingrijorare vine de la ponderea enorma sau de la efectele nefaste pe care le poate avea educatia religioasa daca nu e facuta cum trebuie. Daca un profesor de matematica e prost, unul de biologie sau de fizica, urmarile nu sunt pe o viata intreaga. Daca un profesor de religie nu este in regula, nu are harul didactic si nu are cunostintele pedagogice si cum anume sa faca din predarea religiei un fapt pozitiv, se poate ajunge la mutilari pe viata.

Si am sa va dau exemple. Atunci cand un profesor de religie apare intr-o scoala si spune ca soarele se invarte in jurul pamantului, asta este o drama; pentru ca atunci copilul ala este dezorientat si se produce un conflict inauntrul scolii. Ministerul Educatiei ar trebui sa fie ingrozit ca la fizica se invata un lucru si la ora de religie se invata opusul. Biserica trebuie sa tina cont de pasii pe care i-a facut stiinta si sa gaseasca tehnici de a se pune de acord cu pasii stiintei. Un alt exemplu pe care pot sa vi-l: cand un preot profesor isi intelege misiunea in felul urmator: copii – 8 ani, asta e caz pe care il cunosc de la prieteni care au copil in scoala – daca nu tineti postul de 2 luni veti intra in Iad; copilul se intoarce acasa, mama medic vrea sa ii dea carne si copilul spune: timp de 2 luni, mi-a spus parintele profesor, n-am voie sa mananc. E o barbarie, un copil are nevoie de proteine, la 8 ani nu e chemat sa tina post.

Va dau un alt exemplu, tot de la prieteni cu copii in scoala la ora de religie: daca va uitati duminica la film veti ajunge in Iad. Copii, exista familii care nu merg in fiecare duminica la biserica? Sa ridice mana sus cine nu merge la biserica duminica. Spuneti-le parintilor ca veti intra in iad.

Ce vreau sa spun: Nu e asta regula, dar nefiltrarea la nivelul exigentelor pedagogice a calitatii profesorilor de religie poate sa fie dramatica. Nu e de joaca. Este unul dintre cele mai fine instrumente cu care se lucreaza asupra psihicului si a mentalului uman. Drept care, raspunderea pe care v-o luati in clipa in care atestati calitatea unui profesor de religie este enorma. Si ar trebui sa lamurim poate ce anume aveti ca obiectiv: educatie religioasa in sensul de catehizare, cultura religioasa in sensul de cunoastere a mitologiei crestine? Pentru ca a nu sti Biblia, in speta Vechiul Testament si Noul Testament, pentru un european este un fapt de incultura ingrozitoare. Ce este important: e important ca un copil sa invete Crezul, dar e important sa stie legendele din Biblie, trebuie sa stie ce e cu Avraam, ce e cu Iosif, cu Solomon si trebuie indoctrinat sau invatat sa gandeasca cu mintea lui si sa isi extraga mai degraba ponderea etica a acestor formidabile creatii umane?

Lucrul care ma sperie cel mai tare: sunt un om care apartine Bisericii Ortodoxe, am dreptul sa ma raportez ca unul slujit la felul in care sunt slujit. Daca slujitorii Bisericii ma contrariaza si-i vad intrand in jocuri politice, atunci spaima mea e fara margini. Ce cauta biserica in politica la noi? Am citit site-uri si bloguri ale unor preoti care mi-au dat fiori. Valorile religiei crestine sunt mila, iubirea, toleranta, nu ura. Exista un preot in Alexandria care are un blog – eu ce am citit atunci am vorbit singur 3 zile si cu prietenii mei – Teologia pentru azi se numeste blogul, platforma pentru… o reala post-modernitate. Ce e in capul unui preot care isi intituleaza astfel blogul? Inauntru e cultivarea urii. A scos de pe blog aceste chestii, pentru ca cititorii indignati l-au contactat pe episcopul din Alexandria care l-a chemat pe semne la ordine si a sters linkurile care trimiteau la cele mai agresive articole pe care le-am citit in afara celor orale de la un anumit post de televiziune.

Era o rafuiala politica, cu intelectualii lui cutarica, cu Plesu. Plesu care este un intelectual care a facut pentru Biserica Ortodoxa si pentru cultura religioasa cat n-a facut jumate din biserica. E un om care sa fie obiectul de atac al lui Piciorus? Asta face un preot?

Va dau alt exemplu, exista un site anonim, ceea ce din punct de vedere al unui om al bisericii e o suprema rusine – cum sa o semnezi anonim? Se numeste Razboi intru cuvant. Inauntrul unei biserici crestine care pune in centrul ei pacea, mila si celelalte, cuvantul dirjor aici este Razboi. E apararea obscurantismului celui mai cras, este rafuiala cu intelectualii, este implicare directa in liniile politice ale societatii noastre si ale scindarilor dezastruoase care s-au produs in societatea romana.

Nu puteti trai cu asemenea slujitori. Fiti atenti cu cei care nu sunt vrednici, pentru ca va strica munca pozitiva, acolo unde o faceti si cand o faceti. Astea sunt motivele de ingrijorare ale unui intelectual care vrea sa fie slujit, el si copiii lui, intr-un mod cat se poate de adecvat cu acest super-rafinat instrument care este ideologizarea religioasa.

As face-o ca cultura mult mai mult si as face-o cu oameni extrem de bine pregatiti. Nu trimiteti sute si mii de preoti care nu stiu cum sa se poarte cu un copil de 8 ani. De ce nu rezolvati problema invatandu-i Biblia pur si simplu, ca sa nu moara inculti si prosti? Dar nu-i fanatizati, nu castigati nimic. Iar relatia cu celelalte culte pentru mine este scandaloasa. Eu cred in dialogul dintre religii, nu in excluderea celuilalt. In vizita mea la Athos am aflat ca protestantii si catolicii sunt dialovul. M-am certat cu ei, aproape m-au dat afara. Ce sunt aceste uri intre confesiuni?

Ionut Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal:

In ceea ce priveste situatia de la Gorj, protocolul tocmai aceasta incearca sa preintampine, sa clarifice care este nivelul de legatura cu biserica a profesorului de religie. Ora de religie este confesionala in Romania, deci aceasta este realitatea constitutionala din Romania. In protocol se vorbeste de cooperare si de faptul ca ne informam reciproc de cele constatate si nu intotdeauna exista resorturile de a putea semnala aceste lucruri. Daca profesorul lipseste de la ore, este o problema administrativa. Daca insa are abateri de la morala, aceasta nu mai poate evalua statul.

Consideram regretabil ce a facut acel inspector, nu centralizam astfel de situatii la nivelul Patriarhiei. Nu le-am cerut si nici nu vad pentru ce pentru ca avem preoti care pot sa se informeze in localitatea respectiva, daca este un prozelitism licit sau ilicit, le rezolvam intern bisericesc si consider ca acest protocol inclusiv acest lucru il priveste.

Pe aceste site-uri si bloguri inclusiv biserica este atacata. In schimb, consider ca aceste miscari raman marginale. Nu stim nici noi prea bine cine e Razboi intru cuvant. In ultimele 2 saptamani, sub diverse motive, am constatat o incitare la ura impotriva bisericii de nu mi-a venit sa cred. Vedeti la ce nivel de abjectie pot sa fie comentariile de mai jos. Preotii sunt cei care mananca resursa tarii. E o strategie care consideram ca cine se raliaza ar putea sa isi ridice mai multe probleme. Atunci cand inciti la ura, trebuie sa si raspunzi la un moment dat. Intotdeauna exista extremisme, dar ma indoiesc ca in ultima perioada exista extremisme la noi.

Eduard Kupferberg, directorul Cancelariei Rabinice din cadrul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania:

Reprezint un cult care nu are profesori in invatamantul preuniversitar datorita demografiei, asa incat desi ne-am dori trebuie sa ne rezumam la predarea religie pe langa sinagoga, acolo unde avem destui copii. Si va adresez acum o intrebare retorica: Un profesor de matematica poate sa isi piarda credinta in matematica? Pentru ca in momentul in care se spune cum se deosebeste un profesor de religie de altul se ajunge la aceasta problema. Eu daca as avea copii cu ore de religie in cadrul scolilor, as vrea sa am un anumit control asupra profesorului respectiv pentru ca nu am de unde sa stiu daca el nu trece la o alta religie si niciun cult din lume nu l-ar mai putea considera calificat sa predea o educatie religioasa confesionala. Cred ca din acest punct de vedere protocolul cu BOR a fost doar inceputul si banuiesc ca se vor incheia astfel de protocoale cu toate celelalte culte sau religii care beneficiaza de partea de invatamant in scoala si este necesar si avizul bisericii, daca un om mai este indrituit sa predea o anumita religie din punct de vedere confesional.

Personal nu cred ca se poate preda doar partea culturala a unei religii, fara partea cultuala. Marea problema se naste nu la nivelul de idee, de principiu, ci la nivelul de jos, de implementare si am vazut mult prea multe scandaluri in educatie care au fost musamalizate si, din experienta mea de om care s-a ocupat de 10 ani de educatie, de fiecare data cand am avut o problema cu un anumit profesor de religie mult mai multa intelegere am gasit-o la biserica. Reactia unui anumit cult cand un profesor isi depaseste atributiile va fi mult mai prompta decat un cazul unui inspectorat.

Sunt doua aspecte: Este aspectul de cunostinte si cel de credinta. Una fara cealalta nu se poate. Un profesor de religie trebuie sa aiba o dubla subordonare: nu e suficent sa fie un preot, trebuie sa absolve cursuri de pedagogie foarte serioase, dar trebuie sa fie la fel de stapan pe religia pe care o preda si cred ca biserica mai degraba poate sa stopeze accentele extremiste, decat ministerul invatamantului.

Andrei Cornea

Andrei Cornea

Foto: Revista 22

Andrei Cornea, profesor la Universitatea din Bucuresti:

Sunt profesor la Universitatea Bucuresti si predau si un curs destul de simplu de initiere in istoria artei universale. Un astfel de curs avea elemente care tin de religia crestina, iconografie. Am constatat mai ales in ultimii ani, vorbind de studenti sub 25 de ani, care au crescut in societatea aceasta, care au facut religie la scoala, imensa majoritate ortodoxa, ca habar nu au. Nu stiu nimic. Daca le spui Buna Vestire se blocheaza, daca le spui ceva din Vechiul Testament, imposibil. Nu stiu nimic. Cu exceptii, desigur. Dar constat ca chiar si studenti mai bunisori nu stiu nimic. Nu sunt interesati, sunt complet dezinteresati sau nu au sentimentul ca i-ar privi cu ceva lectura Bibliei. Problema e urmatoarea: nu stiu cum se face invatamantul asta confesional sau cum vreti sa ii spuneti. Se face in asa fel incat daca il mai mentineti un pic probabil ca 80% din populatia Romaniei va deveni atee. Sau poate chiar mai rau, va fi formal credincioasa. Va respecta formal niste mituri, dar fara sa inteleaga absolut nimic. Intrebarea mea: sunteti constienti de ce se intampla? Cum credeti ca se poate ataca?

Remus Cernea:

Statutul acestei discipline este unul discutabil: este introdus in trunchiul comun, avand aparenta de obligativitate, parintii pot decide la ce cult merge copilul pana la 16 ani, deci exista o optionalitate intre culte, insa exista si posibilitatea de a nu merge, insa foarte multi directori nu stiu acest lucru. In urma cu 8 ani, 60% dintre directori considerau ca aceasta ora e obligatorie. Primesc notificari de la elevi ca aceasta cerere nu a fost aprobata. Ori aceasta nu este o cerere, ea nu are nevoie de aprobare. Voi veni cu propunerea ca ora de religie sa fie studiata facultativa, la cererea elevilor, dar nefiind in trunchiul comun. Eu as fi partizanul unei ore in care sa fie prezentate marile religii.

Wilhelm Danca

Wilhelm Danca

Foto: Agerpres

Wilhelm Danca, decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica din cadrul Universitatii din Bucuresti:

Eu vin de la Iasi si va spun ca imi vine sa ma cred. Sunt abilitat in Filosofie, dar la Facultatea de Filosofie unde am facut o cerere nu sunt vazut cu ochi buni pentru ca sunt un preot si alterez puritatea adevarului descoperit doar cu ajutorul ratiunii. Cred ca aceasta incrancerare confesionala sau ideologica o intalnim in multe sectoare romanesti, si in mediul academic, adica in formarea clericilor si a profesorilor de religie.

In cadrul Facultatii de Teologie, am ramas uimit la sfarsitul unei vizite a echipei ARACIS cand mi s-a spus ca ei nu au mai intalnit pana acum atatea femei care sa predea la o facultate de teologie. La noi sunt mai multe femei si una dintre ele e ortodoxa.

E un model, dar eu am considerat ca e firesc cine e competent sa poata ocupa un post. In aceasta directie a formarii viitorilor profesorilor de religie s-ar gasi solutia unui echilibru. Cu referire la modelele din Spania si Italia, in Italia e o diferenta intre ora de cateheza si ora de relegie. Prima se face la biserica si cealalta in scoala.

Sosit aici in Bucuresti am incercat sa invit si lume ortodoxa si de alte religii la facultate. Cineva a spus ca am pus pe Facebook ca la admitere nu facem niciun fel de discriminare confesionala. Pe cand un preot profesor catolic ar fi invitat la o facultate ortodoxa sa prezinte partea de religie catolica?

Iuliana Conovici – consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte:

Nici din punctul de vedere al Secretariatului protocolul nu a fost secret. Cand am constatat ca a fost considerat de interes, l-am publicat. Protocolul nu este o noutate, metoda folosirii protocoalelor nu e noua, se foloseste din 1990, nu doar in educatie. Ati vorbit de monopolizarea educatiei religioase de catre BOR, e adevarat ca are pondere mare, dar protocolul se refera la religia ortodoxa. Diferenta intre aceste protocoale e ca intre timp avem o noua Lege a Educatiei si s-au consolidat niste practici institutionale, precum aceasta a dublei subordonare. Nu este o noutate. Noutatea este ca sunt fixate in scris niste practici institutionale.

Ionut Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal:

Fiecare noua lege da ocazia unei noi asezari. Acum avem un singur protocol, pe cand anterior erau mai multe protocoale. Acest protocol le-a reunit: de la seminar, la universitar si preuniversitar. 3 protocoale au fost reunite.

Gabriel Ispas:

La acest protocol se lucreaza din 2012, deci nu este unul care s-a nascut intr-o dimineata. Sub diverse guverne s-au facut pasi inainte. Au fost discutiile intre partile semnatare. Sunt foarte multe elemente care tin de pozitionare. In momentul de fata este singurul protocol incheiat la nivel general dupa adoptarea legii educatiei. Ministerul Educatiei este deschis, nu avem nicio restrictie, nu cred ca vreun cult religios poate spune ca a intampinat vreo opozitie din partea MEN.

Romeo Mosoiu, consilierul ministrului Educatiei:

Acel inspector care a gresit la Gorj trebuie sa plateasca si sa plece. Este adevarat ca daca lucrurile au stat asa cum s-au prezentat…

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
nimrod • 2014-06-13 14:05:49
Ce obraznicie. Baietii astia de la bor chiar se cred unici, definitivi si cu stea in frunte. Bietul Iisus cu pescarii lui in slapi... Uite-asa ajunge omu' sa se gandeasca daca n-ar fi mai bine la unitarieni, de exemplu, ca tot sunt doar unguri acolo. Na!
5 11
Spiky • 2014-06-13 16:58:40
"prozelitism licit sau ilicit" - de cand este prozelitismul definit in termeni juridici? adica BOR vrea sa defineasca prozelitismul? Pai atunci ajungem ca in tarile islamice, ai renegat credinta ta stramoseasca, ortodoxa, esti condamnat la moarte! Libertatea credintei, din constitutie? dreptul la libera exprimare, in caz ca ai alta religie si doresti sa o faci cunoscuta? Prozelitism ilicit, inchisoare tata!!!!
3 6
2014-06-13 14:39:00
4 6
GeorgeT • 2014-06-13 16:02:59
Dumnezeu' mamii ei de treaba. Popii astia un lucru il stiu sa se inmulteasca si sa ne stea ca sula in coaste. Cred ca bietul bate'l'toaca a slabit de tot cu asa armata de slujitori ai Domnului impotriva lui. Ar trebui sa fie echipe egale la numar, daca e decmocratie, daca nu atunci vorba ailalta "sa-i ia dracu'"
4 5
jorea • 2014-06-13 14:42:28
cum stie liiceanu exact, ca un copil de 8 ani are nevoie de carne 12 luni pe an si nu 10 luni. i-auzi : inefabilul religiei prezentat gresit mutileaza sufleteste, pe cand grobianismul matematicii sau fizicii nu creeaza probleme de genul asta. da, e o barbarie sa te bagi in chestii la care nu te pricepi. in cazul de fata - nutritia si stiintele exacte.
25 5
LiviuX • 2014-06-13 15:30:42
Ai prins esentialul in aceasta problema! Oare cum ai reusit???
5 12
jorea • 2014-06-13 16:55:31
un dar.
7 4
Nevermind • 2014-06-14 00:42:04
si-a facut 2 cruci inainte + 4 rugaciuni ca sa fie sigur
3 3
jorea • 2014-06-14 10:25:34
e mare lucru.
1 3
Nevermind • 2014-06-16 15:10:45
ca si auto-prostirea si mintirea. Va ia bor la decartat banutii gata fezandati, nici nu trebuie sa va mai lamureasca pentru ce trebuie cotizat.
2 0
LiviuX • 2014-06-13 15:52:50
si mai invata... 1. Acea afirmatie e o exagerare, iar acest lucru se foloseste frecvent in literatura (si nu numai) pentru a scoate in evidenta ceva. 2. Aici are totala dreptate. Stiu de ex. o multime de razboaie declansate si purtate in numele religiei, dar NICI MACAR UNUL in numele matematicii! Evident daca ma poti contrazice, da un exemplu te rog.
3 10
jorea • 2014-06-13 17:40:49
sfaturile. dezbaterea aceasta nu e literatura, iar intr-o dezbatere afirmatiile exagerate se sanctioneaza. razboaiele religioase nu au fost purtate de indivizi mutilati sufleteste, ci de indivizi care nu stiau destula matematica sau fizica sau -asemeni tie - nu erau educati.
7 4
LiviuX • 2014-06-13 18:15:59
1. Nu am spus ca numai in literatura. Si cine hotaraste asta, ca intr-o dezbatere nu ai voie sa exagerezi??? Ca sa-ti dau doar un exemplu, vezi atatea dezbateri electorale... 2. Deci cine declanseaza (nu am spus nicaieri despre cine il poarta!!) un razboi (daca e religios mai ales), e gozav, e un model chiar demn de urmat dupa tine... In acest caz chiar ca nu mai exista vre-un comentariu, e clar cine sunt cei care sustin biserica (din fericire nu toti ca tine).
2 4
jorea • 2014-06-13 18:29:18
ortografia, se invata la scoala. vreo scoala, vreun comentariu. e clar.
3 2
LiviuX • 2014-06-13 19:19:09
esenta comentariului... Dar probabil ca esti unul din cei perfecti mentionati mai sus, care nu greseste niciodata, mai ales utilizand tastatura... Eu trebuie sa recunosc ca mai si gresesc, chiar des, pentru ca nu sunt perfect.
2 3
jorea • 2014-06-14 10:26:50
ha ! fara argumente si scoala, e oricand oportun s-o dai in diverse.
1 2
LiviuX • 2014-06-16 15:21:14
In loc sa raspunzi, te-ai legat de o banala greseala de dactilografiere! Eu macar am recunoscut ca fac destul de des astfel de greseli, nu sunt dactilograf de meserie, nici macar nu pot folosi toate degetele pentru a tasta ceva... Dar, cum am spus, eu nu sunt perfect...
1 0
Mihail AD • 2014-06-13 23:30:43
...războaiele au fost nu pornite, ci pierdute de cei insuficient instruiți Știința are o contribuție însemnată în câștigarea unui război. În schimb, cei vinovați de pornirea lui pot fi cu siguranță considerați fără de Dumnezeu, indiferent de pretextele invocate pentru acțiunile lor. Dincolo de asta, care e treaba cu grobianismul? Nu găsesc expresia în articol.
1 2
jorea • 2014-06-14 10:38:35
opusul inefabilului. pe asta l-ai gasit in articol ? poti folosi in comentarii si cuvinte din lexicul propriu. altfel, are rost sa insist pe deosebirea intre a porni si a purta (un razboi)?
0 2
Mihail AD • 2014-06-16 23:45:59
1. A fost evident că puneți în opoziție cele două termene: "inefabil" versus "grobianism". Sezizând antiteza, mi-am exprimat curiozitatea numai în legătură cu unul din ele, acesta fiind în măsură să dezlege și misterul celuilalt. L-am ales pe cel de-al doilea pentru că părea a fi în măsură să exprime mai bine reproșul pe care i-l adresați d-lui Liiceanu. 2. Da, este permis, chiar recomandat să folosiți cuvinte și expresii proprii, atunci când comentați un text. În același timp, însă, e de așteptat ca acestea să se refere la ideile prezente în textul comentat. Altfel, pot da naștere la interpretări tendențioase. Tocmai pentru a evita o interpretare personală, am adresat întrebarea din comentariul meu precedent. 3. Sigur, e o diferență între a porni un război și a-l purta. Aceasta este, însă, mai puțin relevant din punct de vedere al raportului combatanților cu științele exacte. Pentru că atât agresorul, cât și cel care se apără, sunt liberi să folosească matematica, fizica și alte științe în folosul lor. Ambii vor purta un război, așa cum bine remarcați, dar în câștig va fi cel care folosește mai bine acest avantaj, indiferent de ce parte se va afla el. Este ceea ce voiam să subliniez. "Răboinic" și "barbar" nu sunt același lucru 3. Între noi fie vorba, "inefabil" ("inexprimabil") și "grobianism" ("mitocănie") au un grad redus de antonimie. Cred că mai degrabă v-ați gândit la "suav".
1 0
2014-06-13 15:16:18
1 1
valy_74 • 2014-06-13 15:45:57
...pe nimeni. Pentru mine e trist ca s-a ajuns la astfel de situatii provocate de nestiinta, prostie, rea intentie... Se spune ca logica este baza filozofiei - Asa este d-le Liiceanu. Va multumesc!
1 5
2014-06-13 16:04:01
2 7
gugurila • 2014-06-13 16:11:18
Invatamantul e invatamant si biserica e biserica. Credinciosii sa-si indoctrineze copiii acasa.
2 13
mariusracatau • 2014-06-13 16:41:42
Cu aceste doua institutii s-a ridicat Romania moderna. Poate suna ciudat dar asa a fost. Intr-o societate inclusivista ca a noastra Scoala poate sa fie cu armata (cu nenea aia care trag in talibani), cu politia, cu ong-urile cele mai ciudate, cu halloweenul, cu zombie prietenosi, cu varcolaci americani, cu puff-uri de marihuana, cu profi betivi, cu de toate, numai cu Biserica (Bisericile, cultele cum le ziceti) nu! Inseamna ca aveti o problema de logica macar, daca nu de bun simt si de respect fata de istorie si fata de ceilalti care cred altfel. Imi pare rau pentru domnul Liiceanu, dar chiar si asa, tot tin la el cu mare drag.
11 3
LiviuX • 2014-06-13 17:26:29
Da, ai dreptate ca biserica a contribuit enorm la ridicarea Romaniei moderne. Dar in trecut, cand erau alte vremuri si posibilitati (vezi lipsa de profesori). Si chiar si atunci, preotii predau matematica, limba romana, etc. si nu religie, sau poate da dar intr-o foarte mica masura. In ceea ce priveste ce spui in continuare, esti hilar (asta ca sa nu spun altfel). Unde vezi tu ore de armata, politie, halloween (ce vrei sa spui cu ONG-uri??) in programele scolare? Cand o sa vad asa ceva, fii sigur ca o sa accept si ore de religie, dar atunci inseamna ca deja aia nu va mai fi scoala ci cu totul altceva...
3 4
mariusracatau • 2014-06-14 08:13:37
Dar cand ai fost ultima data intr-o scoala?
2 0
LiviuX • 2014-06-16 15:15:19
Dar am avut si am copii in scoala, prieteni cu copii in scoala. Am avut e drept niste ore de pregatire militara, dar NU ERAU parte din programa scolara, nu se puneau deci note, calificative, etc., si erau foarte rar (asta insa pe vremea lui ceausescu). In ce priveste ore de politie, halloween, ONG-uri (nu am inteles ce vrei sa spui cu asta), nu am avut si nici macar nu am auzit de asa ceva.
0 0
2014-06-13 16:57:04
2 1
Florin J. • 2014-06-13 20:08:08
este ca religia se predă la școală și nu la biserică. Se pune întrebarea de ce este poziționată ca facultativă o materie despre credința în Dumnezeu într-un lăcaș unde educația este prin lege obligatorie ? Este oare dorința Creatorului de a forța pe oricine să-L iubească ? Ceea ce îmi vine imediat în minte este ideea că se dorește o subtilă obligare la îndoctrinare prin metoda "turmei" și cu o aparență de falsă liberă alegere. De ce consider că este o falsă libera alegere ? Pentru că imperfecțiunea oamenilor (iar copii vor fi afectați cu atât mai mult fiindcă ei nu înțeleg încă aceste probleme subtile) ii face să se teama unii de alții și de frică, ei se ascund pretinzând că sunt așa cum se cere. Și atunci ce metodă este mai bună pentru a dovedi asta decât arătând cu degetul pe altul că nu este în siajul turmei ? Această teribilă influență/manipulare prin frică duce de la o vârstă fragedă la frustrări și la o falsă redirecționare a furiei/fricii acumulate cu vârsta înspre religiile concurente sau (de-acum devenite) oponente ori împotriva celor care nu aparțin vreunui crez religios. Este o explicație simplă și foarte probabil adevărată şi anume că este vorba de aceeași manipulare seculară realizată de biserică și nerecunoscută de către aceasta la nivel înalt tot din frica de a nu-și pierde influența sau privilegiile și averea în ultimă instanță. Adițional mai există o sursă reală de frustrare ce nu este de neglijat și care provine din compararea superficiala pe care fiecare copil o face între noțiunile științifice contemporane și arhaicitatea materiei bisericești. Biserica nu face eforturi reale pentru a face o armonizare între acestea două și ca urmare copii în imaturitatea lor ajung să desconsidere pe îndrumătorii lor uneori însă pe bună dreptate. Au de a face cu persoane complet nepotrivite pentru această profesie de mare răspundere morală și educaționala, puși acolo pe baza unor hotărâri bisericești habotnice și complet iresponsabile.
3 5
Florin J. • 2014-06-13 20:09:46
Să revin ... De multe ori mi-am pus întrebarea de ce îmi vin aceste idei cu insistență în minte? Probabil pentru că Esența divină pusă în fiecare dintre noi vede tot ansamblul pe care noi acum nu-l putem percepe direct ? Adiacent în zbaterea pentru căutarea unui răspuns poate am ajuns să înțeleg ca biserica este compusa doar din oameni, iar oamenii nu au răbdare și nici încredere că ceilalți o să își găsească vreodată, singuri, propria cale spre adevăr. Și uite așa biserica (nu contează care confesiune) va încerca să revină la vechile ei metehne de monopolizare la nivel de stat, conștientă fiind că educația științifică exclude, cu de la sine și fără intervenție directă, prin înțelegerea logicii lumii înconjurătoare, lucrarea sa (nu spun că în totalitate divină). Realitatea este că ceea ce propovăduiește biserica este învăluit în același ambalaj ca acum sute sau mii de ani, fără ca să se înnoiască și fără să aducă noi dimensiuni eternului ideal pe care Divinitatea îl reprezintă. Înțeleg pe undeva ce se întâmplă. Fiindcă nu mai exista oameni cu har la conducerea bisericii, frica de a greși în transfigurare sau transcendere, provine din conștientizarea faptului ca ei se știu (Esența lor divină le-o spune zi de zi) că nu sunt vrednici de a face asta în numele Domnului și atunci mai bine conservă Esența în același ambalaj (ca în arhicunoscuta parabolă a celor 3 fii cărora li s-a încredințat fiecăruia câte o parte din moștenire iar unul dintre ei a ales să o conserve îngropând-o), fără ca să înțeleagă faptul că aceasta își va pierde încet încet legătura cu cei mulți, tocmai fiindcă sunt părți ale acestui întreg propovăduit de biserică ce împiedică Esența să își păstreze legătura cu sufletele lumii contemporane.
4 2
Florin J. • 2014-06-13 20:14:15
Eu spun (dar spunerea asta nu o pot considera a mea) că dacă învățarea despre credința în Dumnezeu nu va fi împărțită în două: - "Spiritualitatea Esenței", ca materie pură, destinata sensibilizării interioare și elevării spirituale a sufletului și - "Istoria lucrării duhovnicești a oamenilor", există pericolul pierderii în viitor a acestei legături. Lipsa înțelegerii subtile îi împiedică pe mulți să armonizeze cele două părți în forma lor nediferențiată (folosită acum de biserică) și astfel să își valorifice toată energia spirituală câștigată prin sublimarea cunoștințelor în direcția propriei deveniri. O sciziune poate fi privită ca o curățire a Esenței de atingerea omului care în neștiința sa și poate chiar fără intenție a pervertit și îngropat părți de neînlocuit din lumina esenței. Nimeni nu poate fi așa de arogant să pretindă că nu poate greși. Chiar și profeții prin vorbele lor pot prezenta imperfect ceea ce Divinitatea le-a transmis și nu trebuie să-i criticăm, pentru că natura lor eminamente umană e supusă greșelilor prin lipsa capacității de înțelegere și limitarea limbajului omenesc în a exprima grandoarea unei comunicări cu Divinitatea. "Spiritualitatea Esenței" ca materie duhovnicească devine astfel atemporală și potrivită pentru orice suflet al oricăror vremuri. Mi-aș dori ca materia "Spiritualitatea Esenței" să fie privită, în înțelegerea celor mulți, mai mult ca psihologia omului aflat în grija Domnului, unde înțelegerea originii divine a sinelui să fie integrată cu înțelegerea măreției creației, a existentei sale infinite. Făcând o asemenea separare a domeniilor de educare duhovnicească se va pune la locul potrivit, în mentalul fiecăruia, ceea ce a fost și ceea ce va fi, fără ca să mai existe pericolul depărtării Esenței de la sânul fiecăruia de-acum înainte.
4 2
Florin J. • 2014-06-13 20:16:00
Însa ceea ce trebuie avut grijă este că trebuie să se mențină predarea simultană a celor doua materii pentru a se putea înțelege că fiecare dintre noi trece printr-un proces dificil de evoluție spirituală, înfăptuit prin încercare, greșeală și reparare și că în ultimă instanță a ierta cu adevărat (fără pic de rezervă) de către fiecare, greșelile oamenilor făcute în numele Domnului, este actul final de răscumpărare în fața Divinității și în fapt de existențialitate a noastră.
4 2
hotnewsfil • 2014-06-14 06:51:30
Nefiind informati temeinic asupra stadiului (nivelului) actual al cunoasterii 'secretelor' lumii inconjuratoare - a "tuturor vazutelor si nevazutelor"-, ingrijorator de multi oameni cu studii denumite 'superioare' nu au puterea, curajul, sau chiar din lasitate, de a limita energic puterea slujitorilor Cultelor, de a pune stavila lacomiei acestora de luare in stapanire 'pamanteasca' a populatiei si, pe cat li se permite, ode acaparare unei cat mai mari parti din puterea si banii statului.
1 1
Setalcott • 2014-06-14 07:46:07
Sunt surprins sa il vad pe domnul Liiceanu revendicandu-se ca "om care apartine Bisericii Ortodoxe". Pana acum se declara agnostic, din cate stiu. Il respect si il admir pe domnul Liiceanu, insa cred ca interventia domniei sale ridica cateva semne de intrebare. 1) Ce vrea sa spuna de fapt cu exemplul preotului care spune la clasa ca soarele se invarte in jurul pamantului? Evident, este vorba de o analogie, intrucat un asemenea preot nu exista. Daca ducem argumentul in consecintele lui ultime si il aplicam, de exeml la teoria evolutiei, putem ajunge la un conflict intre doctrina crestina a omului creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si afirmatia ca evolutia este un proces nedirijat, fara un scop anume. Ori domnul Liiceanu nu este atat de filozof pe cat i-o cere titulatura, ori nu este sincer pana la capat sa spuna clar despre ce e vorba. 2) Inspectorul de religie din Gorj evident a gresit si a pacatuit incalcand legea. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim aici si sa nu ne intrebam asupra oportunitatii acelei legi. Domnul Liiceanu relateaza admirativ exemplul Frantei, invocandu-l pe Jean Sevilla. Dupa intelegerea mea, Sevilla tocmai deplange o astfel de situatie in Franta, unde este imposibil sa stii de fapt cati musulmani sunt. 3) Din partea unui om al bisericii, in special de calibrul domnului Liiceanu, e periculos ca pasajele biblice sa fie intitulate mituri si legende, pentru ca o astfel de exprimare exclude posibiliatea supranaturalului, putand sa duca in cele din urma la negarea unor doctrine fundamentale ale crestinismului. 4)"e important sa stie legendele din Biblie, trebuie sa stie ce e cu Avraam, ce e cu Iosif, cu Solomon si trebuie indoctrinat sau invatat sa gandeasca cu mintea lui si sa isi extraga mai degraba ponderea etica a acestor formidabile creatii umane?" Dar de ce aceasta opozitie adversativa? Nu se poate si una si alta?
2 0
Setalcott • 2014-06-14 07:50:23
Ar fi trist sa ajungem in situatia lui Sam din bancul de mai jos, sau si mai rau, sa nu putem savura bancul din cauza ignorantei. “Well, Sam, will you tell us the parable of the Good Samaritan?” He says, “Yes, sir, I will, sir. Once there was this man traveling from Jerusalem to Jericho. And he fell among thorns. And the thorns sprung up and choked him. And he went on and he didn’t have no money. And he met the queen of Sheba. And she gave him 1,000 talants of gold and 100 changes of raiment. And he got into a chariot and drove furiously. And when he was driving under a big juniper tree, his hair caught on the limb of that tree and he hung there many days. And the ravens brought him food to eat and water to drink. And he ate 5,000 loaves of bread and 2 fishes. One night, when he was hanging there asleep, his wife, Delilah, came along and cut off his hair and he dropped and fell on stony ground. But he got up and went on. And it began to rain. And it rained and rained for 40 days and 40 nights. And he hid himself in a cave, and he lived on locusts and wild honey. Then he went on until he met a servant who said, ‘Come take supper at my house.’ And he made an excuse and said, ‘No, I won’t. I married a wife and I can’t go.’ And the servant went out in the highways and in the hedges and compelled him to come in. After supper he went on and come on down there to Jericho. And when he got there, he looked up and he saw that old queen, Jezebel, sitting down way up high on a window. And she laughed at him. And he said, ‘Throw her down out there.’ And they threw her down out there. And he said, ‘throw her down again.’ And they threw her down 70 times 7. And of the fragments that remained they picked up 12 basketfuls beside women and children. And they say ‘blessed are the piece makers’. Now whose wife do you think she will be on the judgment day?”
1 0
Setalcott • 2014-06-15 00:39:05
Trebuia sa precizez: bancul ii apartine pastorului Ravi Zacharias. Varianta video: http://www.youtube.com/watch?v=3ZZaoavCsYE
0 0
2014-06-14 08:59:46
1 1
Gigi78 • 2014-06-14 13:43:06
Ca sa se termine toate discutiile, o propun pe Conchita Wurst (chiar nu avem pe nicunul/a in RO pe care sa-l/o cheme pasarica sau carnat?). Macar are voce care se potriveste la corurile bisericesti... (nu puteti nega asta!).
0 1
INTERVIURILE HotNews.ro