Comisia condusa de Florin Iordache urmeaza sa reia luni discutarea amendamentelor la Codurile penale
Comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache urmeaza sa dezbata astazi modificarile propuse la cele doua Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces. Joi, comisia a amanat pentru luni dezbaterea si votarea acestor modificari, scrie news.ro.
Inca de la inceputul sedintei de joi a comisiei speciale, PNL si USR au solicitat suspendarea acesteia si au acuzat PSD-ALDE ca, prin modificarile propuse Codurilor penale, se depaseste cu mult cadrul Directivei.
„Solicit suspendarea lucrarilor sedintei, PNL va parasi lucrarile sedintei urmand sa revenit dupa expirarea perioadei de doliu national”, a spus deputatul PNL Catalin Predoiu.
„In consens suntem si noi, practic aceasta sedinta este de informare, nu discutam, nu dezbatem, nu votam nimic. Era o informare a colegilor”, i-a replicat presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache.
Predoiu a mai solicitat ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa fie si el prezent la discutiile din comisie pe marginea modificarii Codurilor penale.
„Solicitarea ferma catre dumneavoastra si catre Guvern este de a revizui acest proiect pana cand intram in dezbaterea lui, intrucat continutul lui, asa cum a fost distribuit, depaseste cu mult scopul Directivei si nu se mai opreste doar in marginea consolidarii prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la aparare, ci afecteaza in mod serios politica penala a statului si capacitatea organelor de ancheta de a-si indeplini misiunea de combatere a infractionalitatii, inclusiv a coruptiei si a crimei organizate. O alta cerere este aceea de a avea la aceasta masa pe tot parcusrsul discutiei legata de transpunerea Directivei pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acest proiect este unul de cooperare judiciara intre sistemele judiciare membre ale Uniunii Europene. O discuitie pertinenta, profesionista, echilibrata nu poate avea loc fara ministrul Justitiei la aceasta masa”, a mai spus Predoiu.
„Daca vedeti, nici macar la nivel de secretar de stat nu e prezent ministerul si, in aceste conditii, clar nu puteam discuta”, a spus Iordache.
„Ceea ce este cuprins in aceste propuneri legislative depaseste cu mult cadrul Directivei privind prezumtia de nevinovatie. Se ataca practic institutii importante din procedura penala, din Codul penal, se doreste reconfigurarea unor infractiuni, se intra pe procedurile de reglementare asupra probelor, asupra masurilor preventive, arestarii si asa mai deprate. Daca s-ar adopta aceste amendamente, s-ar curata de dosare nu doar intreg Parlamentul, dar cred ca n-am mai avea de a face cu infractiuni in Romania”, a spus la randul sau deputatul USR Stelian Ion.
Membrii comisiei au convenit ca sedinta sa fie reluata luni dimineata la ora 9.00.
Profitand de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE si UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal si la Codul de procedura penala.
Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publica referitoare la dosarele aflate in curs de urmarire penala si de judecata.
„In cursul urmaᅩririi penale sᅩi al judecaᅩrii cauzei iᅩn proceduraᅩ de cameraᅩ preliminaraᅩ sunt interzise comunicarile publice, declaratᅩiile publice precum sᅩi furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritaᅩtᅩi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele sᅩi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Iᅩncaᅩlcarea acestei obligatii reprezintaᅩ infractᅩiune sᅩi se pedepsesᅩte, potrivit legii penale”, se arata intr-un amendament depus de PSD si ALDE la Codul de procedura penala.
De asemenea, social-democratii si cei de la ALDE propun ca „in cursul procesului penal sa fie interzisaᅩ prezentarea publica a persoanelor suspectate de saᅩvaᅩrsᅩirea unor infractᅩiuni purtaᅩnd caᅩtusᅩe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalitaᅩtᅩi de natura a induce in perceptᅩia publica ca acestea ar fi vinovate de savarsᅩrea unor infractiuni”.
Tot la Codul de procedura penala UDMR a propus ca „inainte de pronuntarea unei hotaᅩraᅩri de condamnare definitive, declaratᅩiile publice sᅩi deciziile oficiale provenind de la autoritaᅩtᅩile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca sᅩi cum acestea ar fi fost condamnate”.
UDMR a mai propus si ca „exercitarea dreptului de a nu da nici o declaratᅩie pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizataᅩ iᅩmpotriva suspectului sau inculpatului iᅩntr-o etapaᅩ ulterioaraᅩ a procedurii sᅩi nu poate fi utilizataᅩ la coroborarea faptelor”.
PSD si ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedura penala, potrivit caruia „audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”.