CSM: Nu am propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin pentru abuz în serviciu în cazul funcţionarilor publici sau pentru corupţie
Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie, precizează CSM, într-un comunicat publicat marți.
CSM precizează că a înaintat Comisiei speciale parlamentare pentru legislația din domeniul justiției un „punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală”, în care s-a urmărit „orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive”.
„În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat.
Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici”, precizeaza CSM.
Aceste precizări vin după ce în cadrul Comisiei a fost prezentată o propunere a CSM care prevede un prag de 50.000 euro pănâ la care abuzul în serviciu și alte infracțiuni de serviciu comise de alte persoane, și nu de funcționarii publici, să fie considerate infracțiuni.