Sari direct la conținut

VIDEO Cum am acceptat că fiul meu este homosexual? Tatăl românului care s-a bătut la CJUE pentru dreptul soțului său de a sta în România: „La început, nu a fost o explozie de bucurie”

HotNews.ro
Adrian Coman si Clai Hamilton, Foto: Rudolf Costin
Adrian Coman si Clai Hamilton, Foto: Rudolf Costin

„Astăzi a câștigat demnitatea umană. Acum putem privi în ochii oricărui funcționar public din România și din Uniunea Europeana cu certitudinea ca suntem o familie”, spune Adrian Coman, primul homosexual român care a câștigat dreptul de a locui în România cu soțul său.România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania si Letonia vor fi obligate să acorde dreptul de ședere și familiilor formate din persoane de același sex, conform Curtii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Totul a fost schimbat de un român, Adrian Coman, și soțul său american, Clai Hamilton. Tatăl lui Adriana fost alături de el la aflarea decizie CJUE și vorbește despre cât de dificil este ca părinte să accepți că fiul tău este diferit și că doar iubirea te ajută în acest proces.”Nu a fost explozie de fericire, dar asta este menirea noastră, până la urmă, a părinților, să ne iubim copiii până la capăt”, spune el.

În așteptarea deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene

Forfotă printre membrii Accept. Adrian Coman, tatăl său, Liviu Coman, Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului, care i-a reprezentat pe Adrian și Clai la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și Romanița Iordache, vicepreședinte a Asociația ACCEPT, așteaptă decizia care obligă România să permită familiei gay Coman-Hamilton să se stabilească în Romania ca soți undeva la un etaj superior al spațiului în care a fost anunțată conferința.

Doar Teodora Ion-Rotaru, purtătorul de cuvânt, mai vine cu update-uri către jurnaliștii adunați în sala de conferință. Se citește decizia la Curtea Europeană. Începem în 15 minute. Citirea deciziei Curții nu este transmisă nicăieri live. Jurnaliștii dau refresh pe site-ul Curții de Justiție. Vine Florin Buhuceanu, președinte Accept. Pleacă sus amândoi. Apare știrea pe site-ul Curții.

Despre ce s-a întâmplat la etajul superior în momentul aflării deciziei Curții, ne povestește tatăl lui Adrian Coman, Liviu Coman, ulterior: ”Când a fost anunțată decizia, zice Relu, așa îi spun eu fiului meu, cel puțin suntem familie la nivelul Curții, am râs copios. Să fim realiști, este o decizie a Curții, urmează alte etape, dar eu sunt sigur că se va ajunge la normalitate și în România. S-a creat un precedent”.

Vine conferința de presă, fără Clai, aflat în America. (Clai intervine mai târziu, prin Skype. Zâmbăreț. Îi transmite soţului său „Happy Anniversary!”. Fac 16 ani de relaţie pe 8 iunie. Zice că vine vineri la Bucureşti pentru Pride.) Adrian este evident emoționat. Se vede în ochi. Nu plânge. Dar are strălucire în ochi. Transpiră. A câștigat demnitatea umană, spune, iar acum relația sa cu Clai rămâne relevantă și în România.

„Acum putem privi în ochii oricărui funcționar public din România și din întreaga UE, având certitudinea că relația noastră de familie rămâne la fel de valoroasă și la fel de relevantă, indiferent de țara în care trăim în Uniunea Europeană. Suntem fericiți că judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie și mulțumim tuturor celor care ne-au susținut – pe noi și, indirect, pe toate celelalte familii într-o situație similară. Astăzi a câștigat demnitatea umană”.

Ce va face in viitor?

Va lupta în continuare. Nu se va implica însă în activism LGBT la nivel local pentru legiferarea parteneriatului civil în România. Are drumul său. Cazul lui schimbă istoria. Nu avem legislație care să permită căsătoria sau parteneriatul civil între persoane de același sex, dar statul român este obligat de Curtea Europeană de Justiție să recunoască, cel puțin în parte, mariajul lui Adrian cu Clai.

Să vină în România cu Clai? Poate. De la asta a pornit.

”Clai și cu mine vorbim numai despre cazul nostru, nu știu dacă este potrivit ca noi care trăim la New York să avem un militantism activ, pentru alte chestiuni în România. Votez la toate alegerile. Cazul nostru îl vom duce până la capăt. Realizăm implicațiile acestui caz, dar noi suntem un cuplu căsătorit, nu putem fi altfel decât căsătoriți. Sigur, noi de la asta am plecat. România era una dintre variantele la care ne gândeam, rămâne țara mea, prin aceste demersuri, vrem să fie și țara lui Clai”.

Ce zice Curtea Europeană? Asta înseamnă că România trebuie să legalizeze căsătoriile? Nu. Dar ce?

„CJUE răspunde fără ezitare întrebării ridicate de judecătorii constituționali: toate familiile, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor, au drepturi egale în domeniul liberei circulații. CCR are acum obligația să respecte decizia CJUE și să constate faptul că Adrian și Clai sunt o familie. Decizia nu obligă România să introducă căsătoria între persoane de același sex, ci obligă doar la recunoașterea unor efectele juridice ale unei relații deja înregistrate, cum ar fi dreptul de stabilire al reședinței în România pentru Clai, care este cetățean american” a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care i-a reprezentat pe petenți la CCR și CJUE.

Ce se întâmplă acum? Care sunt implicațiile? Efectul asupra referendumului?

„În urma deciziei de astăzi, CCR trebuie în primul rând să declare neconstituțională interdicția din Codul Civil, privind recunoaștere căsătoriilor încheiate între persoane de același sex în afara României. Atât țara noastră, cât și Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania si Letonia, vor fi obligate să adopte măsuri prin care să asigure libera circulație a cetățenilor UE si a familiilor lor formate din persoane de același sex – să acorde dreptul de ședere ca soţi şi să asigure un set minimal de drepturi. Asta se poate realiza doar prin adoptarea unei legislații clare, predictibile și unitare în privința protecției juridice a cuplurilor de același sex,” a declarat Romanița Iordache, expert jurist în domeniul nediscriminării și vice-președintă ACCEPT.

Cum e să fii tată de gay? „Nu a fost o explozie de fericire. Ce m-a ajutat pe mine? Iubirea pentru fiul meu. E o întrebare incomodă, personal am trecut printr-un proces de schimbare a mentalității, a gândirii, nu a fost un proces simplu, nu a fost o explozie de fericire. Sigur, acest proces oamenii pot să îl parcurgă mai ușor, mai greu sau deloc, în funcție de cât de mult își iubesc copii. Să își asculte copiii, în primul rând, pentru că asta este menirea noastră, până la urmă, a părinților, să ne iubim copiii până la capăt, indiferent de prostioarele sau de ce ne place nouă sau de ce a făcut la școală. Este vorba despre viața lor, de viitorul lor, trebuie să ne aplecăm asupra lor, să deschidem discuțiile, să trecem peste barierele noastre artificiale. Asta m-a ajutat pe mine, iubirea pentru fiul meu. Decizia de azi, de la o dorință ajunge să fie o directivă”.

Cum a pornit totul.

8 iunie 2002 – Adrian Coman și Clai Hamilton s-au întâlnit pentru prima dată în Central Park, New York.

5 noiembrie 2010 – Adrian Coman și Clai Hamilton se căsătoresc în Bruxelles, Belgia, după 8 ani de relație stabilă.

Septembrie 2012 – Adrian Coman rămâne șomer și dorește să se întoarcă acasă, în România, alături de soțul său. Începe demersurile pentru a vedea cum poate veni acasă, încearcă să transcrie căsătoria la Consulatul României în Belgia. Este refuzat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro