Sari direct la conținut

Întâlnire Tăriceanu-Timmermans, la Bruxelles / Justiția, pe agenda discuțiilor

HotNews.ro
Tariceanu si Timmermans, Foto: senat.ro
Tariceanu si Timmermans, Foto: senat.ro

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va avea joi, la Bruxelles, o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Timmermans este cel care a lansat mai multe apeluri dure la adresa coaliției de guvernare PSD-ALDE pe tema legilor justiției.

Întâlnirea a fost anunțată de Senat, printr-un comunicat de presă, în care se precizează că pe agenda discuţiilor se vor afla stadiul monitorizării Justiţiei din România de către Comisia Europeană, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi alte teme de interes bilateral vizând Uniunea Europeană.

Potrivit comunicatului discuţiile celor doi oficiali vor viza și ”respectarea în România a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a raporturilor instituţionale caracteristice statului de drept”.

Discuțiile dintre cei doi vin în contextul în care oficialii europeni au transmis mai multe semnale privind modificarea legilor justiției, încă de la emiterea OUG 13, și după ce, oficial, Tăriceanu anunța la debutul acestei săptămâni că se opune promovării codurilor penale printr-o nouă ordonanță de urgență sau prin asumarea răspunderii.

Timmermans a fost în martie la București pentru a discuta despre legile justiției, după ce, anterior, avertizase asupra modificării codurilor penale.

Într-o declarație de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la începutul anului, Timmermans atrăgea atenția autorităților de la București asupra respectării independenței justiției și continuării luptei anticorupție.

„Independenta sistemului judiciar românesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratia comuna a lui Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, de la începutul anului.

„Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”, se mai arata in declaratia comuna a celor doi oficiali europeni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro