Tudorel Toader publică răspunsurile primite de la OECD cu privire la declarațiile lui Drago Kos. „Este subliniat că nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat în numele instituției”
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat luni răspunsurile pe care le-ar fi primit de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pe tema afirmaţiilor lui Drago Kos, un oficial al Organizaţiei care a criticat decizia CCR privind revocarea lui Kovesi. Potrivit MJ, răspunsurile OECD ar dovedi că declarațiile acordate de Kos presei din România nu au fost făcute în numele instituției.
Amintim că Tudorel Toader trimisese o scrisoare OECD prin care solicita să i se comunice dacă declaraţiile şefului structurii anticorupţie din cadrul Organizaţiei, Drago Kos, potrivit cărora decizia CCR privind revocarea şefei DNA contravine echilibrului puterilor în stat şi independenţei sistemului judiciar, au fost făcute în nume personal sau în numele instituției.
Într-un comunicat difuzat luni, Ministerul Justiției anunță că face cunoscut – „pentru corecta informare a opiniei publice” – conținutul răspunsurilor transmise de OECD, prezentând două e-mailuri în engleză și traducerea acestora în limba română:
- “While Mr. Kos is the Chair of the Working Group on International Business Transactions, he does not use his title in the interview, nor does he indicate that he speaks in such a capacity. Therefore the interview in question cannot be presumed as being delivered on behalf of the OECD.” (Traducere în limba română: Cu toate că dl. Kos este președintele Grupului de lucru pentru tranzacții comerciale internaționale, domnia sa nu folosește această titulatură în cadrul interviului și nici nu indică faptul că vorbește în această capacitate. Prin urmare, nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat în numele OCDE.)
- “We cannot comment on the way in which Mr Kos’ views have been presented by the Romanian press. Similarly it is not for the OECD Secretariat to approve or disapprove any statement you would wish to make in this respect, while noting that we have already responded to the question related to Mr Kos’ capacity in our e-mail of 12 June 11:03.” (Traducere în limba română: Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România. În mod similar, Secretariatul OCDE nu are competența de a aproba sau dezaproba vreo declarație pe care ați putea dori să o faceți în această privință, ținând cont, în același timp, de faptul că am răspuns deja la întrebarea referitoare la poziția dlui Kos în emailul nostru din data de 12 iunie de la orele 11:03 AM.)
Prin urmare, Ministerul Justiției concluzionează în comunicat că aceste răspunsuri arată că declaraţiile lui Kos nu ar fi fost făcute în numele OECD.
„După cum se poate observa, OCDE precizează, în corespondența purtată cu Ministerul Justiției, faptul că: dl. Kos este președintele Grupului de lucru pentru tranzacții comerciale internaționale, același lucru fiind menționat și de ministrul justiției în data de 13 iunie 2018. Totodată, este subliniat că nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat în numele OCDE, iar OCDE nu poate comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România”, notează ministerul.
La începutul lunii iunie, ministrul Tudorel Toader anunţa că se va adresa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) pentru a i se comunica în mod oficial dacă afirmaţiile lui Drago Kos, şeful structurii anticorupţie din cadrul OECD, care a spus într-un interviu pentru Ziare.com că decizia CCR privind revocarea şefei DNA contravine echilibrului puterilor în stat şi independenţei sistemului judiciar, au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD.
Ce declarase Drago Kos în interviul acordat Ziare.com: „Nu pot evita sentimentul că este o acţiune intenţionată, cât timp am mai văzut asemenea stranii interferenţe ale unor curţi constituţionale din Balcani în lupta anticorupţie în ultimii ani. Magistraţii români au clarificat că nu vor reveni la vechile timpuri, când politicienii le spuneau ce şi cum. Comunitatea internaţională îi va susţine în această privinţă. DNA este una dintre poveştile de succes în lupta anticorupţie la nivel mondial. Funcţionarea şi rezultatele sale sunt model de studiu pentru generaţii de studenţi în întreaga lume. Actualul guvern al României nu vrea să continue lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi face orice pentru a găsi o scuză în acest sens. Ministrul vostru al Justiţiei va învăţa curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare. Îmi pare rău că imaginea ţării are de suferit din cauza declaraţiilor lui impulsive”.