Sari direct la conținut

Specialist: Laptele praf nu se află printre primele variante de alimentare a bebelușilor

HotNews.ro
Mama si bebelus, Foto: PhotoExpress
Mama si bebelus, Foto: PhotoExpress

Laptele matern are multe imunoglobuline, iar bebelușii alăptați au risc scăzut de expunere la alergii, spun specialiștii, precizând că laptele praf nu se află printre primele opțiuni de alimentare a sugarilor. De asemenea, este un mit ideea că unele produse n-ar trebui consumate în timpul alăptării, relatează Mediafax.

„Laptele matern conține foarte multe imunoglobuline, este ca un vaccin pe care îl administrăm bebelușului încă din primele zile. Bebelușii alăptați au risc scăzut de alergii, astm, bronșită.(…) În timpul alăptării, bebelușul își dezvoltă mușchii feței. Bebelușul alăptat este mai inteligent, pentru că în timpul procesului mama vorbește cu el. Copilul alăptat este mult mai echilibrat emoțional. (…) Alăptarea are avantaje și pentru mamă. Femeile care alăptează au un risc scăzut de depresie”, a spus educatorul perinatal, Viorica Neață, în cadrul unui workshop de promovare a alăptării organizat, la Spitalului Clinic Dr. Ion Cantacuzino București.

De asemenea, educatorul perinatal precizează că fiecare mamă are lapte suficient pentru bebelușul ei dacă ascultă sfaturile medicilor.

„Sunt niște mituri că femeile nu au lapte. Fiecare mamă are lapte suficient pentru bebelușul ei. Problema este cumva că nu sunt bine informate încă de la început. Succesul unei alăptări constă în ceea ce facem în primele zile și e important ca gravida să se informeze și să asculte ce îi spune medicul și să facă așa cum sunt informate. (…) Prima variantă ar fi ca mama să alăpteze. Dacă ea nu are lapte, atunci Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie hrăniți cu laptele de la mamă scos printr-un sistem de nutriție, varianta a treia este de a se alimenta copilul cu laptele de mamă donat și abia a patra opțiune este laptele praf, laptele formula. Trebuie să înțeleagă mamele că laptele praf nu este printre primele variante de alimentare a bebelușilor”, a mai adăugat Viorica Neață.

Specialiștii mai precizează că este un mit faptul că unele alimente nu ar trebui consumate de mame dacă alăptează.

„Este un întreg mit despre alimentele permise și nepermise în alăptare. Considerăm că nu există un aliment care să facă rău copilului atâta timp cât nu face rău mamelor. Mâncați fructe și legume crude atâta timp cât nu vă fac rău”, a adăugat în timpul workshopului, neonatologul Sorina Dumitru.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alimentaţia exclusivă la sân se recomandă din prima oră de la naștere până la vârsta minimă de 6 luni, fiind urmată de continuarea alăptării, la cererea bebelușului, împreună cu o alimentație corespunzătoare până la vârsta de 2 ani.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în 2017 doar 15% din bebelușii din România au fost hrăniți prin alăptare până la vârsta 6 luni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro