VIDEO INTERVIU Irina Bossy Ghica: Protestele arată că ne-am maturizat ca popor / Dacă vrem să evoluăm nu ne putem resemna. Resemnarea e sinucidere cotidiană
Irina Bossy Ghica este jurnalist, diplomat și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța. A lucrat la BBC și Reuters, iar de peste 20 de ani lucrează in diplomația și administrația franceză, specializată fiind în afaceri europene.
Descinde din mai multe familii domnitoare şi boiereşti, este urmaşa directă a scriitorului şi omului politic Ion Ghica (1816-1897), prim-ministru al României în trei rânduri şi preşedinte al Academiei Române, dar şi a prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), supranumit „Nababul”, cel mai bogat român al epocii lui, şi el prim-ministru al României de două ori. Bunicul ei, generalul Bossy, urmaş al unei vechi familii boiereşti, a fost aghiotant al Regelui Mihai. Unchiul ei, Raoul Bossy, diplomat de carieră, a fost ambasador al României în Germania lui Hitler.
În 2004 a fost numită consilier de cooperare la Ambasada Franţei la Bucureşti, pentru a coordona cooperarea între Franţa şi România în vederea aderării acesteia la Uniunea Europeană. A fost şi directoarea Institutului Francez din Bucureşti până în 2007.
Familia i-a fost prigonită de comuniști, a fost bătută de mineri la Târgu-Jiu, i s-a reproșat mereu că e boieroaică și nu a mâncat salam cu soia. Cu toate acestea, Irina Bossy Ghica dorește să se reîntoarcă în țară și să ajute la reconstrucție.
Spune că protestele din România arată că ne-am maturizat pe calea democrației, condamnă violențele jandarmilor de la protestul din 10 august și ne îndeamnă să nu ne resemnăm în fața asaltului la Justiție și statul de drept fiindcă ”resemnarea este sinucidere cotidiană”.
Irina Bossy Ghica spune că este tristă și dezamăgită de modul în care este organizat Centenarul în România pe care îl vede ca ”o formă fără fond”. Spune că s-a oferit să ajute, dar orice tentantivă a fost respinsă pentru că autorităților de la București nu li s-au părut interesante propunerile.
NOTA:Vineri seară vom prezenta un interviu-eveniment cu Irina Bossy Ghica unde povestim despre familie, perioada petrecută la BBC, despre boieri și boierie, patrimoniu cultural și cum a fost văzută România în Occident după Revoluție. Declarațiile Irinei Bossy-Ghica au fost facute in nume personal, si nu ca reprezentant al Ministerului Culturii din Franța