Iohannis, despre acordul Brexit: Românii din Marea Britanie vor putea lucra și studia acolo, li se plătesc pensii și asigurări
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, după semnarea acordului privind Brexit că acest document are o mare importanță și pentru România pentru că stipulează cum vor fi tratați românii în Marea Britanie, iar dacă va fi aprobat în această formă pentru românii stabiliți în Marea Britanie „nu se va schimba mare lucru”. El a spus că drepturile românilor sunt protejate prin această formă de acord, iar aceștia vor putea să muncească și să studieze în continuare în Marea Britenie, să beneficieze de pensii și de asigurări de sănătate.
„Consiliul, în formatul UE 27, a agreat proiectul de retragere și a aprobat declarația politică referitoare la relațiile politice viitoare. Acordul de retragere va putea fi folosit în cazul în care va fi aprobat de toate parlamentele implicate. (…) Este un document foarte important și pentru România, pentru că în el sunt stipulate condițiile în care vor fi tratați românii din Marea Britanie”, a explicat Iohannis, aflat la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a liderilor UE.
El a apreciat că proiectul de acord, la care s-a lucrat un an și jumătate, este foarte bine eleborat și protejează drepturile românilor.
Șeful statului a afirmat că, dacă acest acord va intra în vigoare, pentru românii din Marea Britanie nu se va schimba mare lucru.
„Dacă acest acord intră în vigoare, protejează românii aflați în Marea Britanie. Pot munci, pot studia, pot primi pensii și asigurari de sanatate. Am insistat cu succes până acum să fie lămurite aceste lucuri. Am insistat să nu existe discriminări între membrii UE, de exemplu să nu se introduca vize pentru românii care merg în Marea Britanie și aceste lucruri au fost clarificate în sensul dorit de noi”, a afirmat președintele.
Întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla dacă nu va fi aprobat acest proiect de acord, Iohannis a spus că deocamdată acum se discută scenariul în care se aprobă.
El a mai spus că această zi nu poate fi considerată însă une zi fericită, având în vedere că un mare stat membru UE pleacă, iar asta nu poate să fie o veste bună.