Ministrul Justiției nu știe dacă Ordonanța pe codurile penale va fi adoptată în acest an: Trebuie examinat
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu poate spune dacă Ordonanța de Urgență vizând modificarea Codurilor penale va fi adoptată până la sfârșitul anului. El spune însă că o astfel de Ordonanță s-ar justifica pentru evitarea declanșării procedurii de infringement din cauza netranspunerii unor directive europene.
Întrebat, joi, dacă Ordonanța de Urgență vizând articolele declarate constituționale din Codurile penale va fi gata până la finalul anului, Tudorel Toader a spus că nu știe și că „trebuie examinat”.
El a vorbit despre cele două hotărâri adoptate în vara anului trecut de Guvern pentru modificarea Codurilor penale în acord cu deciziile Curții Constituționale și pentru transpunerea directivelor europene privind confiscarea extinsă și prezumţia de nevinovăţie.
„Proiectele au ajuns la Comisia specială din Parlament, care are competențe și care a adăugat mai multe soluții – unele declarate constituționale, altele nu. De la Justiție a plecat doar proiect de lege pentru modificarea Codului penal în raport cu deciziile Curții Constituționale”, a declarat ministrul Justiției.
El a spus că la acest moment analizează în ce măsură pot fi reluate proiectele privind transpunerea directivelor și a justificat adoptarea unei Odonanțe de Urgență prin riscul declanșării procedurii de infringement pentru netranspunerea directivelor.
„În momentul acesta, analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiectele de anul trecut pentru că există jurisprudenţa Curții Constituționale încă din 2009, care spune aşa «se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă în vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justiţiei am propus, Guvernul a fost de acord și a trimis în Parlament”, a adăugat Tudorel Toader.
De asemenea, Tudorel Toader a declarat că Ministerul Justiției va analiza „în ce măsură pot fi adoptate una sau două OUG pentru transpunerea în codurile penale a soluțiilor legislative declarate constituționale”.
Adoptarea unei ordonanțe de urgență pe Codurile penale ar înseamna un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, pentru că din momentul în care Parlamentul a început dezbaterea pe un act normativ, nu i-l mai poate lua nimeni, a declarat pentru HotNews fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El afirmă categoric că Executivul nu poate modifica prin Ordonanță o lege aflată deja în dezbatere în Parlament, existând și o decizie în acest sens a Curții Constituționale.