VIDEO Viorica Dăncilă clamează din nou dezinformarea la Bruxelles și susține că în România statul de drept este respectat: Trebuie să aveți în vedere știrile false
Premierul Viorica Dăncilă, confruntată la Bruxelles cu noi critici legate de respectarea statului de drept în România, a susținut, joi, în sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European, că „Guvernul României nu a avut niciun fel de interferență în justiție”. Ea s-a declarat „mâhnită” că încă există dezinformare și le-a transmis oficialilor europeni că ar trebui să își pună problema dezinformării și a știrilor false.
Premierul Dăncilă a prezentat, joi, în sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European, prioritățile mandatului României la președinția Consiliului Uniunii Europene, ea confruntându-se cu noi întrebări și critici legate de respectarea statului de drept și slăbirea luptei împotriva corupției.
Viorica Dăncilă a clamat, din nou, că în România „statul de drept este respectat”, iar „drepturile omului trebuie respectate” și a acuzat, ca de fiecare dată, dezinformarea.
„Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat, vreau să vă asigur că drepturile omului în România trebuie respectate și în același timp sunt mâhnită să constat că încă există dezinformare. Guvernul României nu a avut niciun fel de interferență în justiție. Puteți adresa aceste întrebări și o să vă dau răspunsurile corecte. Una dintre problemele pe care nu le-ați ridicat, dar pe care trebuie să le avem în vedere este cel (sic) legată de dezinformare și de știrile false pentru că acestea pot de multe ori să inducă percepții greșite despre un stat sau guvern, așa cum este acum cu Guvernul României”, a declarat Viorica Dăncilă, la Bruxelles.
Premierul a vorbit și despre „dublul standard” în Uniunea Europeană, despre „Europa divizată” și despre „criză profundă de încredere”.
„Este o criză profundă de încredere. Aceasta este situația actuală și trebuie să pornim de la situația reală . Într-adevăr, Europa este divizată și avem dublu standard. Avem nevoie de o Europă unită, în care toate statele membre să fie tratate în mod real. Asta depinde de noi. Dacă vom continua divizând și mai mult Europa, nu ne putem mira că viitoarea configurare a Parlamentului European va fi una care să nu permită luarea unor decizii corecte pentru cetățenii europeni”, a susținut Dăncilă.
În fața criticilor de la Bruxelles privind situația statului de drept în România, Guvernul și PSD au acuzat de fiecare dată că oficialii europeni sunt dezinformați de către politicienii din opoziție de la București.
Aceeași atitudine a avut-o, miercuri, la Bruxelles, ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a fost criticat de europarlamentarii din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European pe tema anunțatei Ordonanță de Urgență care le va permite condamnaților să atace deciziile definitive ale instanțelor, pe motiv de nelegalitate a completurilor. Mai mulți europarlamentari și-au declarat îngrijorarea față de situația statului de drept din România, cerându-i lui Tudorel Toader să nu ia nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. El și-a apărat ordonanța, spunându-le deputaților din comisia LIBE că poate nu au „informația riguros exactă”. „În nicio țară instanța supremă nu constituie completuri cu încălcarea legii (…) Nu vrem ca prin acestă contestație în anulare cineva să scape de pedeapsă, dar nu îi poți spune românului că a fost judecat nelegal, dar rămâne în pușcărie”, a spus ministrul Justiției, făcând trimitere la decizia Curții Constituționale.