Sari direct la conținut

Activitatea mai multor parchete din oraşe ca Pitești,Constanța și Timişoara va fi suspendată de luni

HotNews.ro
protest judecatori si procurori, Foto: USER UPLOADED
protest judecatori si procurori, Foto: USER UPLOADED

​​Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Pitești, Constanța și Timişoara va fi suspendată de luni, pentru câteva zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției, fără ca magistrații că fie consultați, anunță Mediafax.

Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie – 01 martie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au decis și ei să suspende activitatea timp de cinci zile, Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a decis, de asemenea, să suspende activitatea instituției timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a anunțat că-și suspendă activitatea tot pentru trei zile.

Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au anunțat că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se întrunesc toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.

Primii care au decis suspendarea activității în semn de protest față de ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției au fost judecătorii Tribunalului Cluj, care au anunțat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână.

Magistraţii din Capitală, dar şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Și asociațiile de magistrați, respectiv Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR), au criticat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției pe motiv că aceasta încalcă principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor, mai ales în ceea ce privește criterul de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât și judecător, poate ocupa un loc la instanța supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcția de judecător pentru a accede la instanța supremă. Asociațiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la DNA, la DIICOT, „fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor”.

De asemenea, secțiile pentru procurori și judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus față de obiecțiile asociațiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro