Sari direct la conținut

UPDATE ​Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu și un fost adjunct al lui Kovesi și-au depus candidaturile pentru conducerea Parchetului General

HotNews.ro
Daniel Horodniceanu, Foto: Mediafax
Daniel Horodniceanu, Foto: Mediafax

Procurorul Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT până în primăvara anului trecut, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, că și-a depus candidatura pentru postul de procuror general. Tot joi și-a depus candidatura și Gabriela Scutea, prim-procuror la Parchetul Tribunalului Brașov și fost adjunct al Laurei Codruța Kovesi în perioada în care aceasta a fost procuror general. În competiție se mai află la acest moment actualul procuror general Augustin Lazăr și procurorul Marian Drilea de la DIICOT Brașov. Termenul limită de depunere a candidaturilor este astăzi, ora 17.30.

„M-am înscris astăzi în procedura pentru procuror general”, a declarat pentru HotNews.ro fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu.

Potrivit unor surse oficiale, tot joi și-a depus candidatura și Gabriela Scutea, prim-procuror la Parchetul Tribunalului Brașov.

Cine este Daniel Horodniceanu

Daniel Horodniceanu și-a depus candidatura și pentru funcția de procuror european din partea României, însă procedura de selecție a fost amânată de ministrul Justiției „pentru o dată care va fi anunțată ulterior”. Aceasta, deși trebuie să trimită propunerile la Bruxelles până în 31 martie.

Procurorul Daniel Horodniceanu, în vârstă de 45 de ani, s-a aflat la conducerea DIICOT din mai 2015 și până în primăvara anului trecut. El a candidat pentru un al doilea mandat la șefia DIICOT, dar a pierdut în favoarea procurorului Felix Bănilă. După încheierea mandatului la șefia DIICOT, Horodniceanu s-a întors la DIICOT Iași.

El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august – decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 – mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 – iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 – octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 – iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 – iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 – iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.

Cine este Gabriela Scutea

Gabriela Scutea a candidat anul trecut și pentru conducerea DNA, însă ministrul Tudorel Toader a propus-o pe Adina Florea, pe care președintele Klaus Iohannis a respins-o.

Gabriela Scutea este prim-procuror la Parchetul Tribunalului Brașov. În perioada noiembrie 2006 – mai 2013, a fost adjunct al procurorului general, care la acea vreme era Laura Codruţa Kovesi. Ulterior, a fost consilier al procurorului general Tiberiu Niţu. De asemenea, Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției, ocupând acest post în perioada scandalului generat de Ordonanța 13.

Cine mai candidează pentru șefia Parchetului General

În competiție se mai află la acest moment actualul procuror general Augustin Lazăr și procurorul Marian Drilea de la DIICOT Brașov.

Procurorul DIICOT Marian Drilea s-a înscris în cursa pentru funcția de procuror general, aceasta fiind cea de-a doua candidatură pentru conducerea Parchetului General, după cea lui Augustin Lazăr, a declarat miercuri pentru HotNews.ro ministrul Justiției, Tudorel Toader. Joi este ultima zi în care pot fi depuse candidaturile.

Procurorul Marian Drilea de la DIICOT Braşov a ajuns în atenţia presei 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina. Stenogramele din acest dosar au fost date pe surse publicităţii.

Candidaturile pentru conducerea Parchetului General pot fi depuse până joi la ora 17.30.

Lista persoanelor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviului se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe site-ul instituției în 29 martie.

Interviul candidaților cu ministrul Justiției este programat pentru 3-4 aprilie, iar rezultatele selecţiei vor fi anunțate în 5 aprilie. Propunerea ministrului Justiției va fi transmisă Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru aviz consultativ, după care va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis.

Procurorul general Augustin Lazăr – pe care Tudorel Toader a încercat fără succes să îl revoce din funcție – a anunțat că va candida pentru un nou mandat, spunând că astfel răspunde așteptărilor procurorilor, care „consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro