Sari direct la conținut

GDS anulează ceremonia de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr. Motivul: anunțul procurorului general că-l transmite foștilor deținuți politic

HotNews.ro
Augustin Lazar, Foto: Captura video
Augustin Lazar, Foto: Captura video

Ceremonia de miercuri în care urma să-i fie decernat lui Augustin Lazăr premiul GDS a fost anulată de organizatori. GDS precizează că decizia vine după comunicatul procurorului general privind transmitere premiului către foștii deținuți politic.

„Grupul pentru Dialog Social (GDS) a luat cunoștință de mesajul public prin care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, anunță că transmite Premiul GDS pe anul 2018 disidentului Iulius Filip și tuturor luptătorilor anticomuniști care au făcut cu putință ca astăzi să trăim într-o țară democratică. Premiul va fi trimis domnului Augustin Lazăr la Ministerul Public spre a fi apoi transmis celor pe care dânsul i-a indicat. În aceste condiții, de comun acord, decernarea premiului GDS din data de 17 aprilie 2019 este contramandată. Îl asigurăm pe domnul Augustin Lazăr de solidaritatea noastră în lupta anticorupție a Ministerului Public pe care îl conduce”, se arată într-un comunicat al GDS.

Lazăr a anunțat marți, printr-un comunicat de presă, că a decis să transmită premiul GDS „celor care – cu prețul vieții sau al unor suferințe inimaginabile – au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa”. Unul dintre deținuții politic cărora Lazăr le transmite acest premiu este Iulius Filip, pe care a fost acuzat că a refuzat să îl elibereze din Penitenciarul Aiud, la mijlocul anilor ’80.

„Transmit acest premiu domnului Iulius Filip și tuturor dizidenților din cadrul Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, o dată cu asigurările mele că astăzi Ministerul Public este o instituție care activează la cele mai înalte standarde profesionale. Folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată regretul pentru dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști, prin al căror curaj și sacrificiu a fost scrisă cea mai demnă pagină din istoria contemporană a României”, transmite procurorul general, printr-un comunicat de presă.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor ’80 a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.

Lazăr a reacționat prin comunicate de presă transmise de Ministerul Public și a catalogat drept grosolănii declarațiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar, acesta fiind atributul judecătorului. El a spus că regretă că drama disidentului Iulius Filip este folosită de cei ce vor să atace justiția.

În 9 aprilie, la o săptămână de la declanșarea scandalului, Augustin Lazăr a susținut o declarație de presă, spunând că mai multe instituții de presă i-au atribuit fapte pe care nu le-a făcut și i-au pus etichete pentru a-l decredibiliza. „Nu sunt ofițer, subofițer, agent sau colaborator al vreunui serviciu de informații”, a afirmat Lazăr. El a mai susținut că aceste atacuri la adresa sa sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat de procuror general.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro