Sari direct la conținut

Instanța a admis cererea de suspendare provizorie a falimentului RADET. Primăria Capitalei: Nu vor fi afectați nici bucureștenii, nici salariații regiei

HotNews.ro
Instanța a admis cererea de suspendare provizorie a falimentului RADET. Primăria Capitalei: Nu vor fi afectați nici bucureștenii, nici salariații regiei

Magistrații Curții de Apel București au admis cererea de suspendare provizorie a deciziei de deschidere a falimentului RADET, regia urmând să revină la perioada de observație, anunță Primăria Capitalei. Instituția susține nu vor fi afectați nici bucureștenii, nici salariații RADET.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că decizia instanței înseamnă că începând de astăzi activități a RADET nu i se mai aplică niciunul dintre efectele falimentului, regia autonomă revenind la perioada de observație, respectiv cea de dinaintea pronunțării falimentului.

Potrivit sursei citate, în următoarea perioadă întreaga activitate a RADET va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica.

„Primăria Municipiului București subliniază că agentul termic va fi livrat către populație și îi reasigură pe bucureșteni că nu vor fi afectați. Salariații regiei nu vor resimți nici ei această schimbare și nu se vor face disponibilizări”, a transmis municipalitatea printr-un comunicat de presă.

În urmă cu o săptămână, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis intrarea în faliment a RADET, iar decizia a fost atacată cu recurs.

După o lungă perioadă de agonie în care RADET a acumulat datorii de circa 3,9 miliarde lei către ELCEN, producătorul de energie termică, și avarii la rețea din ce în ce mai dese. RADET a avut în 2017 pierderi totale de căldură de 28,61%, valoarea pierderilor de energie termică și apă de adaos ridicându-se la circa 80 milioane lei, potrivit bilanțului energetic al sistemului de termoficare postat pe site-ul municipalității.

În 2017 s-au produs în sistem nu mai puțin de 7.596 incidente și avarii. Dintre cele 7596 evenimente produse, 2890 au fost avarii: 818 s-au produs în circuitul de transport apă fierbinte şi 2072 pe rețelele de distribuţie aferente punctelor şi centralelor termice.

Bilanțul energetic relevă și starea proastă în care se află sistemul de termoficare din București:

  • din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
  • din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.

Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de investiții de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai precizează documentul.

De sistemul de alimentare cu energie termică al municipiului Bucureşti beneficiază circa 1.200.000 locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Deși primarul Gabriela Firea a promis în campania electorală că salvarea RADET constituie o prioritate, până acum nu s-a conturat o soluție clară. Inițial, edilul a propus contopirea RADET cu ELCEN și ștergerea datoriilor, apoi a propus cumpărarea acțiunilor de la ELCEN, apoi un transfer de afacere către Compania Municipală Energetică, apoi o majorare de capital la Compania Municipală Energetica – 1,2 miliarde lei – pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET. Într-un final, în luna martie 2019, Consiliul General al Municipiului București, cu voturile consilierilor PSD și PNL, a aprobat înființarea companiilor municipale Termoenergetica și Energetica Servicii București, care vor prelua activitatea RADET, serviciul public fiind delegat către acestea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro