Sari direct la conținut

VIDEO Controversata Ordonanță de Urgență de modificare a legislației pentru referendum va fi adoptată miercuri. Dăncilă spune că nu a citit-o și că nu știe în ce formă va fi aprobată

HotNews.ro
Guvernul, Foto: Guvern
Guvernul, Foto: Guvern

Ordonanța de urgență de modificare a legii referendumului prin care se prevede că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului va fi adoptată în ședința de miercuri a Guvernului, a declarat premierul Viorica Dăncilă. Ea a susținut că nu știe în ce formă va fi adoptat actul normativ și că nu l-a citit, urmând să meargă acum la Guvern și să discute cu cei care l-au avizat.

Întrebată de jurnaliști, marți, dacă Guvernul va adopta în ședința de miercuri Ordonanța de urgență de modificare a legii referendumului, Dăncilă a dat inițial un răspuns evaziv, spunând că va avea discuții cu cei care l-au avizat.

  • „Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor, cât și a referendumului.
  • Vom discuta această Ordonanță de Urgență. A fost ieri ședință pregătitoare. Mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ de pe agenda de mâine a ședinței.
  • Vom avea discuții, nu pot impune eu. Voi discuta cu secretarul general al Guvernului și cu cei care au avizat acest act normativ și vă voi comunica forma finală”.

Întrebată despre prevederea legată de interdicția autorităților publice de a se implica în campanie pentru referendum, Dăncilă a susținut că nu a văzut textul OUG:

  • „Lăsați-mi să văd și eu textul final”.

Premierul a mai spus că OUG va fi adoptată în ședința de mâine a Guvernului:

  • „Actul normativ trebuie adoptat mâine în ședința de guvern, pentru că este un termen….”.

Proiectul de OUG de modificare a legii referendumului, promovat de Autoritatea Electorală Permanent, prevedea că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului. Mai mult, potrivit proiectului, Guvernul este cel care ar trebui să informeze alegătorii în cazul referendumului național, cum este cel convocat de președintele Iohannis.

Consultă aici textul integral al proiectului de Ordonanță

Se modifică articolul 30 din legea referendumului, referitor la campania electorală:

Astfel la alineatele 6 și 7 se prevede că:

  • Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului.
  • În cazul referendumului naţional, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informează alegătorii de o manieră neutră şi imparţială cu privire la obiectul şi efectele acestuia.”

Potrivit proiectului de ordonanță, procentul de 30% de prezență necesar pentru validarea referendumului se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste.

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

  • „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.
  • (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”

Legislația electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opțiunile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente.

  • „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
  • (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.

Joia trecută, președintele Autorității, Constantin-Florin Mitulețu Buică, spunea că temele care au ridicat probleme au fost clarificate și că, „în consecința acestor neclarități, textul Ordonanței de Urgență va aduce clarificări privind implicarea șefului statului în campania electorală și în cea pentru referendum”.

”A fost o interpretare greșită că ”autoritățile publice” se referă și la președintele României că nu ar putea să participe în procesul electoral în promovarea acestui referendum și în campania electorală. Drept urmare, am lămurit că se respectă doar la autoritățile administrației publice. În ordonanță va apărea în mod clar referire la autoritățile administrației publice care participă la organizarea referendumului pentru că în considerentele Comisiei de la Veneția fac referire în primă etapă la autoritățile publice și clarifică faptul că e vorba de autoritățile administrației publice”, a susținut șeful AEP.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro