Sari direct la conținut

Summitul de la Sibiu: UE pregătește viața în 27 și începe negocierile pentru posturile cheie din arhitectura europeană

HotNews.ro
Incepe summitul UE de la Sibiu, Foto: Agerpres
Incepe summitul UE de la Sibiu, Foto: Agerpres

Liderii țărilor UE se reunesc joi la Sibiu, fără Marea Britanie, pentru a discuta „agenda strategică” pe următorii cinci ani, dar și pentru a deschide „balul pretendenților” la marile posturi europene, scrie AFP.

Cu două săptămâni înainte de alegerile europene, șefii de stat și de guvern vor încerca să afișeze o imagine de unitate a statelor membre. Și să evite să discute despre plecarea britanicilor, care a acaparat ultimele summituri europene.

„Există o voință colectivă de a nu discuta despre Brexit”, a cărui dată a fost amânată pentru 31 octombrie, și de a „relua în mâini agenda europeană”, a explicat președinția franceză.

Data aleasă, 9 mai, corespunde cu aniversarea declarației pronunțate de francezul Robert Schuman în 1950, unde a propus crearea Comunității europene a cărbunelui și oțelului (CECA), strămoșul UE.

„În ziua de 9 Mai, Ziua Europei, România va fi, cum am arătat, centrul procesului de reflecție asupra viitorului Uniunii Europene, un moment simbolic important în istoria construcției europene, în care să ne amintim de beneficiile procesului de integrare europeană şi să pregătim prioritățile noastre strategice viitoare. Mâine Europa va fi în România! Mâine Europa se va desena de aici, din România, de la Sibiu!”, spunea, miercuri, președintele Klaus Iohannis, gazda acestui summit.

În micul oraș montan din Transilvania, cei 27 se vor mulțumi, mai modest, să aprobe „10 angajamente” într-o scurtă declarație, calificate drept „10 porunci” de un diplomat european ironic.

Aceste mari principii ar urma să includă promisiunea de a apăra o Europă unită, „de la Est la Vest, de la Nord la Sud”, cu membri care vor fi întotdeauna „solidari între ei în caz de nevoie”.

Succesiunea lui Juncker

Unii lideri vor pune accentul pe teme participare, cum este Emmanuel Macron, cu mediul. Franța, în coaliție cu alte șapte țări europene, va pleda pentru un obiectiv de neutralitate climatică în 2050 la nivel european.

Nu va fi „un summit al deciziilor excepționale”, ci va servi ca preliminar pentru pregătirea „noii agende strategice a UE până în 2024”, care va trebui încheiată în săptămânile următoare, a precizat un înalt oficial european.

„Dar este dificil să discuți de viitoarea agendă strategică fără a atinge chestiunea schimbărilor liderilor instituțiilor”, a recunoscut el.

Summitul informal de la Sibiu ar urma să așeze primele jaloane ale cursei președinților, care va începe cu cea a Parlamentului European, după alegerile din 23 – 26 mai.

Dar succesiunea lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene este în toate spiritele și stârnește deja dispute.

Alegerea unui nou șef al executivului bruxellez se va face printr-un vot al Parlamentului European, care ține cu orice preț să fie dintre candidații desemnați de diferitele familii politice pentru alegerile europene.

„Spitzenkandidat”

Așa a fost cazul în 2014 cu Juncker, care a fost capul de listă („Spitzenkandidat”, potrivit termenului german adeseori folosit) al conservatorilor din PPE care au câștigat cele mai multe mandate atunci.

Dar alegerea candidatului care va fi supus votului eurodeputaților aparține Consiliului European, instanță care reunește liderii statelor membre și, care refuză, cu Emmanuel Macron în frunte, să promită că îl vor desemna din rândul „Spitzenkandidaten” în cursă.

La Sibiu, președintele Consiliului European Donald Tusk ar urma să „informeze liderii asupra manierei în care intenționează să organizeze procesul de nominalizare al viitorilor conducători ai instituțiilor din UE”, a explicat o sursă europeană.

Pe lângă șefia Comisiei, aceste nominalizări vor viza mai târziu președintele Consiliului European, pe cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și șeful diplomației europene. Și Laura Codruța Kovesi este în cursă pentru șefia viitorului Parchet European.

În 2014, „a fost nevoie de trei summituri și de trei luni pentru a decide” principalele funcții, a reamintit un responsabil european.

Mai multe surse au indicat că principiul unui summit european în 28 este practic acceptat pentru a discuta aceste funcții, după rezultatele la alegerile europene.

Summitul de la Sibiu va prilejui și mai multe întâlniri bilaterale, precum cea dintre Donald Tusk și premierul ungar Viktor Orban.

Acesta din urmă, al cărui partid este suspendat din PPE, a anunțat luni că își retrage sprijinul candidatului familiei sale politice la șefia Comisiei, germanul Manfred Weber.

Care este agenda summitului

Ziua începe cu o reuniune a liderilor Partidului Popular European, de la ora 10,00, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu), urmată de declarații de presă comune cu președintele PPE, Joseph Daul, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber și președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban.

  • 12:30 – Reuniunea Consiliului European cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, Sala Atrium, Primăria Sibiu
  • 13:15 Fotografie de familie, Piața Mare
  • 13:30 Dejun de lucru al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, Muzeul Brukenthal
  • 15:30 A doua sesiune de lucru, Primăria Sibiu
  • 18:00 Conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (Piața Mică – Sala de conferințe a Președinției
  • 18:30 Întâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel

Restricții de circulație

La Summit sunt așteptați 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Steaguri ale Uniunii Europene și ale României au fost montate pe străzile principale ale orașului și pe aleile din centru, iar gurile de canal au fost sigilate, ca măsură de securitate.

Miercuri, de la ora 22.00, traficul auto pe străzile din centrul Sibiului a fost restricționat, până joi, la ora 20.00, pe următoarele străzi, cu excepția riveranilor: str. A. Xenopol, str. Mitropoliei, str. Centumvirilor, str. Al. Odobescu, str. Ocnei, str. A. Iancu, str. Gen. Magheru (tronsonul Filarmonicii – Constituției), str. Felinarului, Pasajul Școlii, str. Manejului, str. Filarmonicii, str. Tribunei, str. Azilului. De asemenea, traficul auto va fi închis, în perioada 8 mai, ora 22.00 – 9 mai, ora 20.00, pe următoarele străzi, inclusiv pentru riverani: str. Gheorghe Lazăr, str. Arhivelor, str. Gen. Magheru (tronsonul dintre Filarmonicii și Piața Mare). Piața Unirii, pe tronsonul dintre strada Andrei Șaguna și str. N. Bălcescu, se închide traficului auto începând din 8 mai, ora 18.00 și se va redeschide în data de 9 mai, ora 20.00. De asemenea, este restricționat și traficul pietonal, însă doar în data de 9 mai, între orele 6.00 și 22.00, în câteva zone din centrul orașului.

În data și intervalul orar menționate accesul pietonal pe următoarele străzi și în următoarele piețe va fi posibil doar pentru riverani: Cetății, între intersecția str. Cetății – Nicolae Bălcescu și ieșirea din parcarea “Cazarma 90”, A.D. Xenopol, Mitropoliei, Centumvirilor, Al. Odobescu, Ocnei, Tribunei, Gh. Lazăr, între str. Timotei Popovici și Ghe. Magheru; Piața Mare nr. 6, 2, 1 și str. Samuel von Brukenthal nr. 1-4; Piața Mică, Piața Huet (în cazul acestor două piețe, accesul pietonal este restricționat începând din data de 8 mai, ora 6 până în data de 9 mai, ora 20).

Cei domiciliați în aceste zone au acces la proprietăți în baza documentelor de identitate însoțite de ecusonul nominal de acces, iar angajații societăților comerciale din aceste zone vor avea acces la locul unde își desfășoară activitatea în baza unui ecuson nominal de acces și a unui document de identitate. De asemenea, turiștii cazați în unitățile hoteliere din aceste zone vor avea acces la locul de cazare în baza unui ecuson nominal de acces și a unui document de identitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro