Mercur peste limita admisă în cele 30 tone de pește confiscat la vamă / Era braconat din Spania, Italia și Franța
Întreaga cantitate de 30 de tone de peşte oprită la vamă în urma unei acțiuni de amploare a polițiștilor era braconată din Spania, Italia şi Franţa, iar suspecții intenționau să o vândă în România, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan. Ea spune că peștele conținea o cantitate mai mare de mercur decât cea maximă admisă pentru consum.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus, într-o conferinţă de presă la Oradea, că peştele era braconat în apele teritoriale din Spania, Italia și Franța, iar suspecţii intenţionau să îl vândă în România, potrivit Agerpres.
Potrivit acesteia, întreaga cantitate – aproximativ 30 de tone – a fost oprită la vamă, la intrarea în România, fiind informații că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maximă admisă pentru consum, „tocmai pentru că era pescuit din ape în care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare.
Poliția Constanța preciza că gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari) ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.), a informat IPJ Constanţa.
„Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, afirmau anchetatorii.