Sari direct la conținut

VIDEO Atmosferă tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde mai mulți membri ai unor organizații românești au rupt poarta pentru a pătrunde în interior, după ce peste o sută maghiari formaseră un lanț în jurul cimitirului / După retragerea maghiarilor, un sobor de preoți ortodocși a oficiat o slujbă

Incidente la Valea Uzului 3, Foto: Hotnews
Incidente la Valea Uzului 3, Foto: Hotnews

Noi incidente la cimitirul internațional din Valea Uzului, soldate cu îmbrânceli ale membrilor unor organizații românești cu jandarmii, care s-au interpus între aceștia și cetățenii maghiari care formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor. Incidentele au escaladat și mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fond de melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară” sau „Marș la Budapesta”. În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona și asociațiile românilor, în frunte cu preoți, au pus lumânări la morminte și s-au ținut slujbe de comemorare.

Totul a început la jumătatea lunii mai, când Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.

Cum au decurs incidentele de la cimitirul din Valea Uzului, relatate de la fața locului de corespondenții HotNews.ro:

22:17MAE: Meleșcanu i-a solicitat omologului ungar să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”

21:45Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele din Valea Uzului: Guvernul român, „somat” să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale

20:35Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita: „Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului”

20:17 Ce declară un constănțean care a fost la Valea Uzului: „Maghiarii au fost prinși la mijloc și i-am fugărit cu parul”

Un constănțean prezentat de Tomis News ca fiind Emil L. afirmă:

„Noi cei din prima linie am intrat prin spate (spatele cimitirului – n.r.) și am deschis porțile. Maghiarii au fost prinși la mijloc și i-am fugărit cu parul. Au plecat, așa că am putut să ne cinstim eroii țării așa cum se cuvine! Această ilegalitate pusă la cale de maghiarii care conduc Consiliul Județean Harghita trebuie să înceteze!”.

20:00 Jandarmeria Română: „Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine” / Attila Korodi: „A fost ceva de nedescris în cuvinte”

19:36 Oamenii au început să plece de la cimitirul din Valea Uzului, se cântă în continuare cântece patriotice. S-au aprins lumânări la toate mormintele, indiferent de naționalitatea eroilor îngopați în cimitirul internațional

19:19 Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, dedică două articole incidentelor de la Valea Uzului, cu titlurile: „Patrioții români au rupt lacătul și au intrat cu forța!” și „UDMR vrea un nou Târgu Mureș și agită periculos conflictul interetnic”

19:54 După diverse discursuri și cântări, de la melodii patriotice la cele bisericești, de la un microfon adus în cimitir, s-a continuat slujba de pomenire. Tot de la microfon s-a făcut apel ca la plecare oamenii să strângă mizeria rămasă în urmă, „ca să se vadă cât de civilizați suntem”.

18:34La fiecare nume strigat, cei din cimitir strigă „Prezent”. Se cântă imnul României, „Deșteaptă-ne române”

18:15 Maghiarii au plecat din zonă. În cimitir se află acum cele câteva sute de români care au venit în zonă, cu steaguri, pomeni, lumânări, prapuri și bannere. Printre protestatari sunt și preoți, care au făcut o slujbă de pomenire.

De la microfon se citesc numele 149 soldați români care ar fi înmormântați în cimitir.

17:42 Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor

17:40Unii dintre românii aflați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat afară. Un sobor de preoți români a intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă

17:28 Un grup de români a intrat prin spatele cimitirului și s-a urcat pe gard, de unde a început să lovească maghiarii cu steaguri și să-i scuipe, strigând „Marș afară”, „Marș la Budapesta”. În acest moment, grupul de maghiari este prins între gardul cimitirului, pe care sunt urcați mai mulți români, jandarmi și celălalt grup de români aflat în afara cimitirului

17:33 Un grup de români a rupt poarta cimitirului și aruncă din interior cu obiecte spre grupul de maghiari

În zonă există un grup de circa 300 – 400 de români agresivi, cu boxe de la care sunt intonate cântece patriotice. Printre ei este și George Simion, care a mai fost protagonistul unui incident la acest cimitir.

Maghiarii stau în fața cimitirului și se roagă în ungară, iar grupurile de români încearcă să rupă cordoanele de jandarmi pentru a ajunge la ei. Înspre maghiari au fost aruncate și pietre.

16.55 Peste 1.000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, pentru Mediafax:

„Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”.

Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni, precizează Mediafax.

Cei prezenți au pancarte cu documentele emise de autoritățile statului român care ar atesta că acțiunile Primăriei Dărmănești privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

În jurul orei 14,00, George Simion a postat o fotografie din Dărmănești, alături de textul: „Am ajuns. Ne adunăm din toate colțurile Țării – în Darmanestii, Bacau, Romania”.

––––––––

Mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au anunțat joi organizarea unui protest pașnic la cimitirul de la Valea Uzului.

În aceeași zi, mai multe organizaţii româneşti, dar şi Primăria din Dărmăneşti, judeţul Bacău, au anunţat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor.

„Mâine (joi – n.r.), comunitatea maghiară din judeţul Covasna şi din judeţul Harghita, alături de noi, liderii politici ai acestei comunităţi, vom participa la un protest paşnic, dar ferm, împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti şi le vom spune celor care vor fi acolo că nu suntem de acord ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo. Suntem convinşi de faptul că acele cruci au fost amplasate ilegal acolo, avem din ce în ce mai multe documente din partea autorităţilor că acele acte, fapte din partea Primăriei Dărmăneşti sunt ilegale şi vom fi acolo de fiecare dată pentru a protesta paşnic, dar ferm, împotriva oricăror încercări de inaugurare a acelor construcţii”, declara miercuri senatorul UDMR Tanczos Barna, citat de Agerpres.

CONTEXT

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

De altfel, Ministerul Apărării Naţionale precizează într-un răspuns transmis la o solicitare Agerpres că la finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumaţi peste 1.300 de militari de mai multe naţionalităţi – români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi.

În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit incinta şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor ungari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis, recent, să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Pe de altă parte, autorităţile din Dărmăneşti susţin că au autorizaţiile necesare pentru ridicarea crucilor şi că cimitirul se află pe teritoriul acestei localităţi.

În zonă au avut loc în ultima lună mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

În urma acestor incidente, patru bărbaţi, printre care se numără şi viceprimarul din Sânmartin, au fost duşi, în data de 23 mai, la audieri la IPJ Harghita, într-un dosar instrumentat de poliţiştii din Bacău. În aceeaşi zi, Consiliul Local Sânmartin a votat o hotărâre prin care se interzice accesul în cimitir pentru 30 zile, iar o săptămână mai târziu, primarul din Sânmartin, Gergely Andras, şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, au închis uşa cimitirului cu un lanţ şi trei lacăte.

Hotărârea de interzicere a accesului în cimitir a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita, pentru că ar încălca mai multe legi, inclusiv Constituţia România, motiv pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat luni, 3 iunie, că cimitirul va putea fi vizitat duminica, între orele 16,00 şi 17,00, pe baza programărilor prealabile.

Mai multe persoane fizice şi organizaţii, printre care se numără Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), au anunţat că vor sărbători în data de 6 iunie Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului, la demers alăturându-se şi senatorul Partidului Mişcarea Populară Covasna, Gheorghe Baciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro