Avertisment ONU: Masa de aer cald care a dus la temperaturi record în vestul Europei se va duce spre Groenlanda, unde va provoca o topire accentuată a banchizei
Masa de aer cald care a dus la depășiri mari ale fostelor maxime de temperatură din mai multe țări europene pare că se va duce spre Groenlanda, unde poate provoca topiri record ale celei de-a doua mase de gheață din lume din punct de vedere al mărimii, a spus vineri ONU, citată de Reuters.
Clare Nullis, purtătoare de cuvânt al Organizației Mondiale Meteorologice a ONU, a spus că aerul cald ce urcă din nordul Africii nu doar că a doborât joi recorduri de temperatură în Europa, ci le-a depășit cu 2, 3 sau 4 grade Celsius, ea adăugând că acest lucru i se pare ”absolut incredibil”.
”Potrivit prognozelor – și asta este îngrijorător – fluxul atmosferic va duce acum căldura spre Groenlanda”, a declarat ea într-o conferință de presă organizată de ONU la Geneva.
”Asta va însemna temperaturi mai mari și, în consecință, o topire accentuată a banchizei din Groenlanda. Nu știm, încă, dacă va depăși nivelul din 2012, dar e aproape”, a spus reprezentanta Organizației.
”Doar în iulie a pierdut 160 de miliarde de tone de gheață prin topire la suprafață. Este echivalentul a 64 de de bazine de înot olimpice. Doar în iulie. Doar topirea de la suprafață, nu include și topirea din ocean”, a adăugat Nullis.
Banchiza Groenlandei acoperă 80% din suprafața insulei și s-a dezvoltat timp de multe mii de ani, straturile de zăpadă fiind comprimate până s-au transformat în gheață.
Vârful masei de gheață se ridică până la altitudini de 3.000 de metri, iar volumul total al banchizei este de aproximativ 2,9 milioane de kilometri cubi, ceea ce înseamnă că dacă s-ar topi în totalitate nivelul mărilor la nivel global ar crește cu 7 metri.