Dăncilă îi cere ministrului Justiției propuneri pentru interzicerea eliberării condiționate în cazurile de infracțiuni grave
Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi ministrului Justiției, Ana Birchall, să vină de urgență cu propuneri pentru modificarea legislației astfel încât infracțiunea de răpire să fie mai bine definită, iar pentru cazurile grave să fie interzisă eliberarea condiționată.
Dăncilă a spus, la începutul ședinței de Guvern, că la Ministerul Justitiei a fost începută o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave.
„Va fi realizat un pachet cu propuneri de modificare și completare a legislației privind mai multe aspecte. Interzicerea posibilității de eliberare condiționată pentru infracțiuni grave și foarte grave, definirea mai clară a faptei de răpire, fenomen pe care-l constatăm din ce în ce mai des în ultimii ani față de persoane vulnerabile și stabilirea prin lege a unor limite de pedeapsă mai mari, clarificarea competențelor organelor judiciare și altor aspecte din legislație, astfel încât să preîntîmpinăm alte tragedii” a declarat Viorica Dăncilă.
Ea a cerut ministrului Justiției să finalizeze această analiză în regim de urgență.
„Solicit ministrului Justiției să finalizeze analiza de urgență ca să formuleze propuneri de modificare a legislației. Vom lua toate măsurile pentru funcționarea corectă a instituțiilor răspunzătoare de siguranța cetățeanului și pentru întărirea luptei împotriva criminalității”, a adăugat premierul.
Aproape 61.000 de persoane au semnat o petiție pentru adoptarea „Legii Alexandra” – detenție pe viață pentru „criminalii feroce care ucid minori sau femei însărcinate”
Aproape 61.000 de persoane au semnat până joi o petiție pentru adoptarea „Legii Alexandra” propusă de PNL și depusă marți, care prevede „introducerea detenției pe viață pentru criminali feroce”, care ucid minori sau femei însărcinate.
“Legea Alexandra” înseamnă în primul rând introducerea detenției pe viață pentru criminali feroce, care ucid minori, femei însărcinate, după modelul Legii Tijana, adoptate în Serbia, potrivit deputatului PNL Florin Roman.
De asemenea, Roman a cerut adoptarea unei alte legi propuse de PNL și care prevede ca persoanele care comit crime, tâlhării, violuri și cei condamnați pentru pedofilie să nu mai beneficieze de eliberare condiționată. PNL propune și dublarea amenzilor pentru cei care dau apeluri false la 112 și restricționarea comercializării cartelelor prepay neidentificabile.
Alexandra Măceșanu, de 15 ani, a dispărut miercuri, 24 iulie, după ce a luat o mașină „la ocazie”. În același mod a dispărut în luna aprilie și Luiza Melencu, de 18 ani.
Suspectul, Gheorghe Dincă, a fost identificat abia vineri, 26 iulie, după ce joi Alexandra a sunat de trei ori la 112 pentru a-și anunța răpirea. Duminica trecută, după ce inițial a negat că le cunoaște pe cele două fete, Gheorghe Dincă le-a spus anchetatorilor că a ucis-o pe Alexandra și i-a ars trupul. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a procedat la fel și cu Luiza.