Sari direct la conținut

Cazul copiilor puși să facă mătănii pe asfalt, la un festival în Sălaj. Asociația creștină care a organizat evenimentul își cere scuze

HotNews.ro
copii facand matanii, Foto: Captura video
copii facand matanii, Foto: Captura video

Asociația creștină care a organizat festivalul din Sălaj înaintea căruia câțiva copii au fost puși să facă mătănii și să sărute asfaltul, fiind sfătuiți să își ia scutece dacă nu rezistă două ore la slujbă, le cere scuze copiilor implicați și familiilor acestora. Asociația spune că gestul a fost „inadecvat și inoportun, raportat la natura activității și la istoricul organizației, de la înființare și până în prezent”.

Asociația „Inimioare fericite” a transmis luni un comunicat de presă prin care își exprimă regretul cu privire la incidentul petrecut în 29 august, „în urma căruia un material video postat pe pagina de socializare a organizației a devenit viral pe internet și a creat ecouri negative în presa locală și națională”.

Mihaela Tiba, membru fondator al asociației, le cere scuze familiilor implicate și copiilor participanți la eveniment, „considerând gestul făcut ca fiind inadecvat și inoportun, raportat la natura activității și la istoricul asociației, de la înființare și până în prezent”.

„Sperăm că activitatea de până acum a Asociației „Inimioare fericite” reprezintă o garanție suficientă în ceea ce privește reputația acestei organizații, iar incidentul din 29.08.2019 va deveni o lecție pentru viitor”, susțin reprezentanții asociației creștine.

În spațiul public a fost distribuită o filmare în care mai mulți copii sunt obligați să facă 20 mătănii în aer liber și să își facă cruci în timp ce sărută asfaltul, în cadrul unei acțiuni organizate de asociația creștină „Inimioare fericite” din județul Sălaj.

O femeie care îi însoțea din partea asociației le cere copiilor un comportament corespunzător la slujbă, avertizându-i pe cei care „nu pot rezista două ore” să își pună scutece.

„Ziceți în gând toți . Acuma vreau să fac o completare, părerea cercetașilor francezi a fost că Darius a fost cel mai atent la Sfânta Liturghie, el fiind exemplul pe care ar fi bine să îl urmați. În rest, cei care credeți că nu vă puteți abține două ore de la toaletă, de la una de la alta, sau rămâneți acasă sau vă puneți pampers sau găsiți alte soluții. De aici înainte vă cer conduită, comportament corespunzător. Aveți grijă că duminică este ziua festivă a Festivalului Inimioarelor Fericite, iar primul moment este participarea la Sfânta Liturghie de la Bobota”, a spus femeia.

Pe filmare se aude unul dintre copii care spune că a făcut 20 de mătănii și că a terminat, iar un altul se plimbă prin fața grupului, fiind admonestat de femeie și obligat să mai facă 10 mătănii.

„La Sfânta Liturghie de la Bobota va fi mult mai lejer decât astăzi, pentru că nu este în biserică, se slujește în altarul de vară, e mai mare relaxare, băncile de la liziera pădurii, pentru copii e mai mult decât perfect. Acolo se stă în bancă, se stă în picioare în momentele când se stă în picioare și nu se merge la toaletă în pădure, nu se umblă după apă. Înainte veți primi de toate, veți fi pregătiți. De acum vă spun, să nu avem surprize, că duminică nu va bate nimeni mătănii. Vom avea o cameră pregătită la baza asociației și cine nu știe să se încadreze în grup va putea să citească o carte liniștit, avem tot felul de cărți, ieșiți de acolo speakeri motivaționali”, a continuat femeia, care l-a mai pus pe un alt copil să facă 5 mătănii deoarece avea chef de vorbă.

Biserica Ortodoxă a condamnat incidentul, calificându-l drept ”faptă revoltătoare” ce nu are nicio legătură cu spiritul creștin. Reprezentanții Patriarhiei au transmis că asociația respectivă nu este un așezământ bisericesc și nu este coordonată de Biserică.

Asociația a fost înființată în scop umanitar și se ocupă de organizarea și desfășurarea de activități filantropice, acordarea de sprijin material persoanelor aflate în nevoie, inițierea și derularea de activități de susținere și consiliere, în urma cărora sunt ajutate financiar și material persoane defavorizate cum ar fi copii, tineri fără loc de muncă, pensionari, persoane cu venituri mici sau care au probleme de sănătate.

„Festivalul Inimioarelor” a avut loc duminică lângă Mănăstirea Bobota, județul Sălaj, în program fiind prevăzută participare la Sfânta Liturghie dedicată copiilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro