Tăriceanu: Dăncilă încearcă tot felul de formule de țară de lumea a treia ca să evite votul în Parlament / Cei care merg în Guvern o fac ca persoană individuală, nu ca membri ALDE
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, o avertizează pe Viorica Dăncilă că nu poate evita votul în Parlament pentru Guvernul pe care îl conduce făcând „artificii neconstituționale”, iar dacă vor exista parlamentari ALDE care să accepte să facă parte din guvern, o vor face în calitate de persoană individuală, nu în calitate de membri ALDE. El spune că dacă se va confirma scenariul de cooptare în Guvern a trei parlamentari ALDE pentru cele trei portofolii libere, atunci o va notifica public pe Dăncilă că a încălcat Constituția și îi va cere președintelui să nu semneze decretele de numire. „Doamna Dăncilă încearca din răsputeri tot felul de formule de țară de lumea a treia ca să evite votul în Parlament pentru restructurarea Guvernului”, a spus Tăriceanu.
Întrebat despre acest demers, liderul ALDE a spus că încă nu are o confirmare oficială, dar dacă vor fi membri ALDE care să vrea să intre în guvern, o vor face în calitate de persoană individuală, nu în calitate de membri ALDE.
„Cei care fac parte dintr-un guvern fac acest lucru ca urmare a deciziei partidului din care fac parte. O astfel de decizie nu am luat în ALDE, ci, dimpotrivă, noi am decis ieșirea de la guvernare. Cei care fac acest demers o fac în calitate de persoană individuală, nu în calitate de membri ALDE. Să știe și ei, și doamna Dăncilă”, a avertizat Tăriceanu.
Liderul ALDE i-a transmis Vioricăi Dăncilă că nu poate „încropi” un Guvern cu oameni dintr-un partid care a ieșit de la guvernare numai pentru a evita să meargă în Parlament, așa cum este obligată, pentru reconfirmarea Guvernului, după ieșirea ALDE de la guvernare.
„Doamna Dăncilă încearcă din răsputeri tot felul de formule de țară de lumea a treia ca să evite acest vot în Parlament. Dacă va apărea astăzi un anunț oficial cu membri ai Guvernului din ALDE o voi notifica public pe doamna Dăncilă că a încălcat prevederile constituționale și îl voi informa și pe președintele Iohannis să nu semneze decretele de numire a miniștrilor, pentru că noi am ieșit de la guvernare”, a adăugat Tăriceanu.
Potrivit surselor HotNews.ro, planul PSD este ca Viorica Dăncilă să îi facă trei noi propuneri de miniștri interimari lui Klaus Iohannis în următoarea perioadă și prin cooptarea parlamentarilor ALDE să obțină voturile necesare pentru a valida Guvernul în Parlament.
Aceleași surse susțin că la nivel parlamentar, la Camera Deputaților, Meleșcanu, prin portofoliile negociate cu PSD, ar avea 12 deputați fideli dispuși să-l părăsească pe Tăriceanu, iar la Senat alți 4 oameni și numărul acestora ar putea crește. La Camera Deputaților, ALDE are 19 membri, iar la Senat după plecarea lui Meleșcanu au rămas 13 oameni.
Miza cea mare pentru PSD este să-și recâștige majoritatea parlamentară. Social-democrații speculează la maximum haosul din ALDE și vor să atragă cât mai mulți parlamentari pentru a-și asigura pe termen mediu și după prezidențiale o majoritate parlamentară astfel încât Guvernul PSD să se mențină până în 2020.
În prezent, PSD are 204 parlamentari cu votul lui Teodor Meleșcanu. Cu oamenii pe care Meleșcanu îi cooptează pentru PSD mai exact 12 (pe atât se mizează dar numărul poate crește) plus alte 10 voturi de la minorități, social democrații au 225. Pentru validarea Guvernului este nevoie de 234 de voturi, iar PSD ar mai avea nevoie de încă 10.
Surse HotNews.ro din interiorul ALDE spuneau că pentru a contracara puciul lui Meleșcanu și planul PSD, Tăriceanu vrea să trimită o scrisoare președintelui Klaus Iohannis prin care informeză că ALDE a ieșit de la guvernare iar orice parlamentar al partidului care acceptă oferta PSD va fi exclus automat.
CITEȘTE:
- Meleșcanu trage sforile în ALDE să-l lase pe Tăriceanu fără partid. Primele mutări: negocieri cu Dăncilă pentru numirea de noi miniștri și strângerea de voturi în Parlament
- De câte voturi are nevoie Dăncilă să treacă restructurarea prin Parlament? Două decizii relevante ale CCR, ce spune legea și precedentele Tăriceanu și Ponta