Dan Barna, după decizia CCR: Tot ce a obținut până acum Iohannis nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei
Decizia de miercuri a Curții Constituționale care îl obligă pe Klaus Iohannis să numească miniștrii interimari arată că „tot ce a obținut până acum președintele nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic”, afirmă liderul USR, Dan Barna. El spune că o serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei, ci doar un pas în lateral.
Dan Barna, candidatul USR-Plus la alegerile prezedențiale, a reacționat pe Facebook la decizia CCR care a admis parțial conflictul Guvern-Președinție. El spune că hotărârea CCR arată că pentru soluționarea crizei politice nu este altă soluție decât plecarea Guvernului și organizarea de alegeri anticipate.
Liderul USR afirmă că faptul că Viorica Dăncilă „a amânat la nesfârșit prezentarea în Parlament așteptând să fie obligată de o decizie a Curții este rușinos pentru PSD și dăunător pentru țară”.
De asemenea, Barna afirmă că tot ce a reușit să facă președintele Iohannis a fost doar o amânare care nu a ajutat la nimic, iar partidele de opoziție trebuie să depună rapid moțiunea de cenzură.
„Pe de altă parte, decizia care silește președintele să numească miniștrii interimari ne arată că tot ce a obținut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral. Partidele de opoziție trebuie să facă repede primul pas – depunerea moțiunii de cenzură. Fac și pe această cale un apel. Acest guvern trebuie să plece, această criză trebuie să înceteze”, adaugă Dan Barna.
Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Guvernului, care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul șefului statului de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare. Potrivit CCR, revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuia să semneze decretele în acest sens. De asemenea, Curtea a decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, pentru care era propusă Dana Gârbovan.