AEP a cheltuit pentru deplasări de patru ori mai mult decât în 2018. Maldive, India, Mexic, printre destinații. Buică: Vom onora invitațiile, oricât de exotică e țara
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a cheltuit în acest an 582.757 de lei pentru deplasări ale angajaților, o sumă de patru ori mai mare față de cea cheltuită în tot anul trecut – 163.415 de lei. Printre destinații s-au aflat Maldive, Mexic, India sau Canada. Președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică, se declară „hotărât să mențină și să consolideze relațiile stabilite de AEP în anii anteriori cu organizații internaționale care au un cuvânt de spus în domeniul electoral” și spune că „AEP va onora majoritatea invitațiilor de participare la evenimente internaționale importante din domeniul său de activitate, indiferent cât de exotică este țara în care acestea vor avea loc”, pentru că instituția „nu poate funcționa izolat”.
După ce presa a relatat despre destinațiile exotice în care au mers în deplasări reprezentanții AEP, instituția a transmis, vineri, un comunicat de presă cu situația deplasărilor în străinătate făcute de reprezentanții Autorității în perioada 2014 – 2019.
În acest an, AEP a cheltuit până acum în deplasări în străinătate ale angajaților 582.757 de lei, adică de 4 ori mai mult față de suma cheltuită în tot anul trecut – 163.415 de lei.
Maldive, India, Mexic, printre destinații
Potrivit situației făcute publice de AEP, în ianuarie, de exemplu, 2 angajați ai Autorității Electorale au mers în Ghana, la „cel de-al 17-lea Simpozion Electoral Internațional și Ceremonia de decernare a premiilor electorale internaționale, organizat de Centrul internațional pentru studii parlamentare”, iar deplasarea a costat 9.922,83 de lei.
AEP a decontat și deplasări în India – 13.249 de lei, pentru „Misiunea de observare alegerilor generale pentru Lok Sabha (Camera inferioară a Parlamentului)” și 13.066 de lei la „Cea de a patra Adunare generală a Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB)” și la „Conferința internațională cu tema Inițiative și provocări ale social media și ale tehnologiei informației în alegeri”.
De asemenea, doi reprezentanți ai AEP au mers timp de aproape o săptămână în Filipine, la Misiunea de observare a aegerilor naționale și nocale, organizată de Comisia pentru Alegeri din acea țară. Deplasarea a costat 17.788,47 de lei. În aceeași lună, mai, un reprezentant al AEP a fost în Mexic, iar deplasarea a costat 7.177 de lei.
Reprezentanții AEP s-au plimbat la simpozioane și în Kazakhstan, Iordania, Estonia, Slovacia, Italia, Polonia, Belgia sau Turcia.
Nu au lipsit nici destinații precum Maldive, unde doi reprezentanți ai AEP au mers în iunie, timp de 3 zile, la „cel de-al 18-lea Simpozion Internațional Electoral organizat de Centrului Internațional pentru Studii Parlamentare”, unde au cheltuit 18.127,35 de lei. Printre cele mai scumpe deplasări au fost cele din Madagascar – 9.997,93 pentru două persoane și în Norvegia – 8.222,34 de lei tot pentru două persoane.
Reprezentanții AEP eu ajuns și în Coreea, dar și în Canada.
Cum justifică șeful AEP: Instituția noastră nu poate funcționa izolat
Într-un comunicat transmis vineri pe această temă, AEP susține că „face parte din prestigioase oraganizații internaționale cu activitate în domeniul electoral și, în această calitate, reprezentanți ai Autorității au participat la cele mai importante evenimente internaționale organizate de acestea”.
Ce argumente mai aduce AEP:
- „Autoritatea este membru al Asociației Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO) din anul 2014 și a deținut președinția acesteia în perioada 2014-2015.
- De asemenea, AEP este membru al Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB) din anul 2013, aflându-se la conducerea acesteia în perioada 2017-2019.
- O altă organizație internațională din care face parte AEP este Rețeaua de competențe electorale francofone (RECEF), care a organizat anul acesta în România Conferința anuală.
- Totodată, AEP colaborează constant și cu alte organizații care activează în domeniul electoral, precum Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția),Institutul Internațional pentru Democrație și Asistența Electorală (IDEA), Fundația Internațională pentru Suport Electoral (IFES), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE – ODIHR), Centrul Internațional pentru Studii Parlamentare (ICPS).
- AEP a încheiat memorandumuri de colaborare bilaterală cu organismele de management electoral din Ucraina, Republica Moldova și Libia, precum și acorduri multilaterale cu instituții similare din Georgia, Lituania, Letonia, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Bulgaria, Belarus și Slovenia.
- În calitate de actor important în domeniul electoral internațional, AEP a participat la numeroase misiuni de observare a alegerilor din țări de pe toate continentele, organizând, la rândul său, cu prilejul unor alegeri generale, programe electorale cu largă participare internațională”.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, care a preluat conducerea instituției în februarie 2019, a transmis prin comunicatul de presă citat că „este hotărât să mențină și să consolideze relațiile stabilite de AEP în anii anteriori cu organisme electorale omoloage și organizații internaționale care au un cuvânt de spus în domeniul electoral”.
„AEP va onora majoritatea invitațiilor de participare la evenimente internaționale importante din domeniul său de activitate, indiferent cât de exotică este țara în care acestea vor avea loc, pentru că instituția noastră nu poate funcționa izolat, ignorând evoluțiile și expertiza partajate de experți și oficiali electorali din alte țări”, a declarat șeful AEP.
El susține că România a fost, de foarte multe ori, o destinație pentru oficiali și experți electorali veniți din toate colțurile lumii la evenimente internaționale organizate de AEP.
„Chiar și în acest an, cu ocazia alegerilor prezidențiale din noiembrie, vor fi prezenți în România numeroși oficiali și experți electorali străini invitați să participe, ca observatori, în cadrul programului electoral organizat de AEP. În anul 2020, AEP va găzdui a patra conferință științifică organizată în parteneriat cu Comisia de la Veneția, continuând astfel o tradiție începută în anul 2015, aceste evenimente reunind la București, de fiecare dată, zeci de reprezentanți ai unor importante organizații internaționale de profil și ai organismelor de management electoral din țări partenere”.