Tudorel Toader: Vom vedea care erau acele "centre de reflecție", cum și în ce limite se dorea OUG pentru amnistie și grațiere
Tudorel Toader afirmă, pe contul lui de Facebook, că urmează să se afle „care erau acele centre de reflecție” și „cum și în ce limite se dorea OUG pentru amnistie și grațiere”.
„2 ani, 2 luni si 2 zile la MJ.
Un titlu de volum, plin de evocări din perioada de referință !
PS: vom vedea care erau acele „centre de reflecție”; cum și în ce limite se dorea OUG pentru amnistie și grațiere; cine și de ce a contribuit la legea privind recursul compensatoriu; despre cum una se spunea în țară și alta la Bruxelles…..etc !”, a scris duminică seara fostul ministru, pe Facebook.
Replica sa vine după ce europarlamentarul PNL Rareș Bogdan l-a acuzat pe Tudorel Toader pentru eliberarea a 21.000 de infractori pe baza legii privind recursul compensatoriu.
Aceste „centre de reflecție” au fost invocate în mai multe rânduri în spațiul public, inclusiv de Tudorel Toader, ca fiind locul în care se decidea forma unor legi sau ordonanțe de urgență, ocolind mecanismele legale de luare a deciziilor și într-o lipsă totală de transparență.
Și fostul procuror general Augustin Lazăr a invocat existența acestor „centre de reflecție”, într-un interviu pentru Revista 22, citat de adevărul.ro: „Începând de prin 2013, s-a făcut un grup de reflecţiune şi de planificare cum să se reajusteze acest sistem judiciar şi legislaţia să fie mai permisivă. Anumiţi jurişti au fost invitaţi să ia parte la un grup de reflecţiune în care să fie ajustate în primul rând textele de la conflictul de interese şi abuzul în serviciu. S-a început cu asta pentru că aici autoritatea judiciară dăduse dovadă de o performanţă formidabilă. Şi atunci s-a creat un grup de reflecţiune pentru reajustarea legislaţiei“.
Niciunul dintre cei doi foști demnitari nu a dat detalii concrete sau numele persoanelor care ar face parte din aceste „centre de reflecție”.