Studiu: Spune-mi cât de lent mergi ca să-ți spun cât de repede îmbătrânești, după 40 de ani
Procesul de îmbătrânire ar putea fi trădat de cât de încet merg persoanele trecute de 40 de ani. Oamenii de știință au identificat noi conexiuni între ritmul lent al mersului pentru această categorie de vârstă și gradul de îmbătrânire a creierului și chiar a întregului organism, relatează BBC News.
Cu ajutorul unui simplu test, mersul pe bandă, s-a constatat că cei care merg încet prezintă semne ale unui proces mai rapid de îmbătrânire, atât în ceea ce privește trăsăturile feței, cât și întregul trup. Echipa internațională de medici care a lucrat la acest studiu a calificat drept surprinzătoare rezultatele obținute în urma testării a peste 1.000 de persoane din Noua Zeelandă, născute în anii 70.
Mai mult, cei care se înscriu în categoria unui proces de îmbătrânire mai accelerat prezintă un risc mai ridicat în ceea ce privește demența.
De obicei, medicii folosesc banda de mers pentru a măsura starea generală de sănătate în cazul persoanelor trecute de 65 de ani, pentru că este un bun indicator pentru starea mușchilor, funcționarea plămânilor, echilbru, starea coloanei vertebrale și a vederii.
Studiul a inclus însă și alte tipuri de teste, cum ar fi verificarea funcțiilor creierului. În general, cei care au înregistrat o viteză foarte mică au arătat și alte semne ale procesului de îmbătrânire accelerată: probleme cu plămânii, dinții și cu sistemul imunitar.
Pe de altă parte, cercetătorii au ajuns la concluzia că pot face predicții legate de evoluția persoanei și de cât de repede va îmbătrâni analizând testele de inteligență, limbaj și funcțiile motorii ale acesteia, făcute la vârsta de trei ani. Copiii care la maturitate au ajuns să aibă un ritm foarte lent aveau, în medie, un IQ cu 12 puncte mai mic decât al celor care au înregistrat o viteză mai mare. Cu toate acestea, un mod de viață sănătos poate influența evoluția.