PressOne: Strategia lui Mihai Tudose de a împiedica un posibil verdict oficial de plagiat: încearcă să forțeze în instanță retragerea titlului de doctor
Fostul premier Mihai Tudose, actual europarlamentar Pro România, a făcut două cereri de renunțare la titlul de doctor în Științe Militare și Informații pe care i l-a conferit, în 2010, Academia SRI, iar pentru că nu i-au fost acceptate a apelat la instanță, scrie jurnalista Emilia Șercan în Press One. Tudose încearcă astfel să împiedice emiterea unui posibil verdict oficial de plagiat.
Pentru că Ministerul Educației nu a dat curs cererilor de renunțare la titlul de doctor, actualul europarlamentar Pro România a deschis acțiune în instanță, iar joi dosarul său se judecă la Curtea de Apel Galați.
Strategia lui Tudose de a împiedica emiterea unui verdict oficial de plagiat este copie la indigo după cea a procurorului general interimar Bogdan Licu, scrie Emilia Șercan. Cei doi fac parte din lista scurtă de doctori suspectați de plagiat – patru la număr – pe care Academia SRI nu i-a raportat la CNATDCU, alături de ceilalți 40 de plagiatori, în cadrul “curățeniei generale” din instituție și în ciuda dovezilor prezentate de presă încă din 2015.
Inițial, Comisia de Etică a Academiei SRI a dat verdict de plagiat pentru teza lui Mihai Tudose și a propus retragerea titlului de doctor. Hotărârea Comisiei de Etică a fost însă revocată în 2017 de Senatul Academiei SRI, care a invocat un alt verdict, de data asta de neplagiat – pronunțat, după câteva luni, de o comisie de „specialiști externi”.
În 2015, când era ministru al Economiei în Guvernul Victor Ponta, Mihai Tudose a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat, „Protecția infrastructurii critice – element strategic dinamic in sectorul de securitate”, susținută la Academia Serviciului Român de Informații (SRI), într-o investigație semnată de jurnalistul Sorin Semeniuc pentru Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI).
Doi ani mai târziu, în iulie 2017, la scurt timp după ce a fost desemnat prim-ministru, Tudose a fost reclamat la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru plagiatul expus public în 2015.
Renunțarea la titlul de doctor, prin care Tudose vrea acum să scape și de verdictul de plagiat, dar și de teza de doctorat, a devenit posibilă după ce premierul Victor Ponta, președintele Pro România – el însuși rămas fără titlul de doctor pentru că a plagiat -, a modificat Legea Educației printr-o prevedere legislativă (OUG nr. 94/2014) emisă la finalul anului 2014. Totuși, pentru ca măsura renunțării să poată fi pusă în practică, Ministerul Educației ar fi trebuit să emită metodologia aferentă, ceea ce nu s-a mai întâmplat, după ce Curtea Constituțională a stabilit că o persoană nu poate renunța benevol la titlul de doctor dacă există o sesizare de plagiat pe numele său.