Sari direct la conținut

Cât de corect s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale? – Raport observatori

HotNews.ro
Campania Fiecare Vot, Foto: Captura Fiecarevot.ro
Campania Fiecare Vot, Foto: Captura Fiecarevot.ro

Listele suplimentare, prezența unor persoane neautorizate în secții, intervenția autorităților locale, limitarea accesului unor observatori s-au numărat printre neregulile constatate în alegerile prezidențiale de duminică, potrivit FiecareVot.ro, proiect civic implicat în observarea bunei desfășurări a scrutinului. Acesta arată că, totuși, procesul de votare s-a desfășurat fără incidente majore și nu au fost identificate nicăieri nereguli sistematice care să afecteze votul.

  • Plus: concluziile FiecareVot.ro despre votul prin corespondență

FiecareVot.ro, care a monitorizat aceste alegeri și a observat aplicarea legii în procesul electoral, este un proiect al coaliției formate din Geeks For Democracy, Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenta TV, Centras, Techsoup, Declic, Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), Civica (Iaşi), Ghepart (Curtea de Argeș), Asociația Pro Democrația Club Craiova și Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj).

Principalele probleme remarcate – cu observația că nu au fost constatate incidente majore:

  • aplicarea incorectă a reglementărilor privind utilizarea listelor suplimentare,
  • prezenţa persoanelor neautorizate în secţiile de votare şi intervenţia autorităților locale în activitatea secțiilor de votare,
  • îngrădirea accesului observatorilor în secțiile de votare,
  • nerespectarea unor pași procedurali.
  • În mai multe cazuri în care președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare au contestat, din necunoaşterea legii, dreptul de a observa al persoanelor acreditate au fost necesare sesizări la birourile electorale superioare pentru a asigura accesul observatorilor în secții.

Conform FiecareVot.ro,

  • „Primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României s-a desfăşurat organizat, într-o atmosferă calmă, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Procesul a fost în general eficient organizat de Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central.(…)
  • Transparenţa organizării şi modului de administrare a procesului electoral a fost diminuată de faptul că şedinţele Biroului Electoral Central nu sunt publice, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia. Solicitarea echipei FiecareVot de a stabili o întâlnire cu reprezentanţi ai Biroului Electoral Central a fost refuzată.
  • Biroul Electoral Central a înregistrat 14 candidaturi (două femei şi 12 bărbaţi), pe baza listelor de 200.000 semnături de susţinere; contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia, acest număr depăşeşte 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în liste. Legislaţia electorală nu detaliază procedura de verificare şi de stabilire a veridicităţii semnăturilor; procesul de validare a listelor de semnături a fost lipsit de transparenţă şi nu s-a bucurat de încredere din partea interlocutorilor echipei FiecareVot. (…)
  • În campania electorală, dreptul la liberă exprimare şi dreptul la asociere au fost respectate, iar candidaţii au avut posibilitatea de a-şi organiza campania şi de a-şi transmite mesajul către alegători fără restricţii. (…)
  • Reglementările restrictive pentru desfăşurarea campaniei electorale au fost eludate de majoritatea candidaţilor, care şi-au început activităţile de campanie cu săptămâni înaintea datei oficiale stabilite de lege, fapt ce a compromis transparenţa finanţării campaniilor electorale. Din cele 60,2 milioane lei declarate de competitorii electorali, 27,9 milioane de lei au provenit din subvenţii, fapt ce ridică riscul monopolizării competiţiei de candidaţii care au acces la aceste subvenţii.

Comunicatul integral – aici

Ce spune FiecareVot.ro despre votul prin corespondență:

  • Prin intermediul portalului www.votcorect.ro a primit peste 50 sesizări de la alegători privind diverse probleme legate de transmiterea voturilor prin corespondenţă. Majoritatea sesizărilor sunt legate de plicuri care nu au ajuns la destinație în timp util pentru a fi luate în calcul (…).
  • Deși considerăm că votul prin corespondență este foarte necesar și că organizarea a implicat eforturi susținute din partea administrației electorale și a serviciilor poștale, am identificat neajunsuri care pot fi parțial clarificate pentru turul al doilea de scrutin și pentru alegerile următoare.
  • Printre concluziile preliminare: Timpul pentru modificarea legislației și organizarea votului prin corespondență a fost scurt, fapt care a generat dificultăți şi confuzie în organizarea procesului; există reglementări neclare referitoare la luarea deciziilor cu privire la votul prin corespondență; numărul de alegători alocați unei secții pentru votul prin corespondenţă, până la 10.000, este excesiv. Lista completă a concluziilor – aici
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro