Sari direct la conținut

Cum sunt puse pe drumuri mamele care și-au schimbat domiciliul în alt județ, pentru a primi indemnizația pentru creșterea copilului- un exemplu dat de ministrul muncii

HotNews.ro
Cum sunt puse pe drumuri mamele care și-au schimbat domiciliul în alt județ, pentru a primi indemnizația pentru creșterea copilului- un exemplu dat de ministrul muncii

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, acuză instituțiile care se ocupă de acordarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului că nu comunică între ele și pun oamenii pe drumuri. Indemnizațiile vin cu întârziere din cauză că Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială nu comunică cu baza de date a evidenței populației. Ministrul a dat în acest sens exemplul unei mame din Dolj, care s-a mutat la București.

„Mămicile care și-au schimbat domiciliul între două județe, au parte de o surpriză neplăcută după ce depun dosarul la DGASPC (n.r.Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului). Indemnizația pentru Creșterea Copilului întârzie pentru că ANPIS (n.r. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) nu comunică cu baza de date a evidenței populației. În România anului 2019”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook. Aceasta dă exemplu cazul unei mame din Dolj, care s-a mutat în București.

Povestea prezentată de ministrul muncii:

Ea (n.r. mama) depune dosarul la DGASPC, care îl dă în lucru spre Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB). Dosarul este verificat și noua mămică este anunțată telefonic sau în scris, în 15 zile, că CNP-ul ei nu apare în baza de date din București și că trebuie să facă o „cerere de transfer” la AJPIS Dolj.

AJPIS Dolj va transfera CNP-ul spre baza de date APISMB în urma cererii mamei, care poate fi făcută fie pe e-mail, fie, ghinion, dacă nu are e-mail, în persoană, la Craiova. Doar atunci dosarul este deblocat și pus în plată.

Această problemă, a „transferul CNP-ului” asemenea unui dosar cu șină ce trebuie mutat fizic de la un județ la altul, se aplică nu doar acestei indemnizații, ci și altor prestații/plăți făcute de ANPIS.

Într-o Românie Normală, instituțiile trebuie să comunice între ele, nu să pună oamenii pe drumuri.

ANPIS trebuie să vină urgent cu o soluție de eliminare a acestor drumuri/ore pierdute inutil. Mămicile care au acasă nou-născuți nu merită așa ceva. Indemnizația trebuie să ajungă la ele, fără stres și fără întârziere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro