Sari direct la conținut

Mai multe instanțe importante, printre care Curtea de Apel Pitești, Judecătoria și Tribunalul Cluj au votat pentru desființarea Secției Speciale

HotNews.ro
Mai multe instanțe importante, printre care Curtea de Apel Pitești, 
Judecătoria și Tribunalul Cluj au votat pentru desființarea Secției 
Speciale

Curtea de Apel Pitești a votat miercuri, în unanimitate, pentru desființarea Secției speciale, după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis o scrisoare către magistrați în care le cere să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni: desființarea Secției pentru investigarea magistraților, schimbarea ciclului de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii, renunțarea la pensionarea anticipată și trecerea la completurile de 3 judecători în apel.

Curtea de Apel Pitești a votat unanim pentru menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani, și nu la 4 ani. Menținerea completurilor de 2 în apel a fost de asemenea votată unanim, însă pentru abrogarea schemei de pensionare anticipată nu a existat majoritate, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis magistraților din România o scrisoare în care îi invită să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:

  • 1 Schema de pensionare anticipată a magistraților. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
  • 2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
  • 3. Noul ciclu temporal de școlarizare la INM. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
  • 4. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție. Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume?

Miercuri au fost transmise mai multe puncte de vedere, pe lângă cel al Curții de Apel Pitești.

Astfel, Judecătoria Sector 4 București a votat unanim, în adunare generală, pentru desființarea Secției Speciale și menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani. În ceea ce privește pensionarea anticipată, s-a votat majoritar pentru prorogare, până la corelarea cu nivelul pensiei, astfel încât aceasta să nu fie mai mare decât indemnizația. Vot majoritar a fost și pentru întrebarea legată de completurile în apel.

Judecătoria Cluj Napoca a votat cu majoritate pentru desființarea Secției Speciale, prorogarea intrării în vigoare a pensionării anticipate și unanim pentru menținerea completurilor de 2 în apel și cursuri de 2 ani la INM !

Ce voturi au mai fost exprimate miercuri:

  • Judecătoria Sector 2: Vot unanim pentru abrogarea prevederilor legate de Secția Specială, vot majoritar pentru prorogarea pensionării anticipate, INM de doi ani și menținerea completelor de 2 judecători în apel Tribunalul Cluj: unanimitate pentru desființarea Secției Speciale, revenire la apelurile în 2 și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru prorogarea pensionării.
  • Judecătoria Arad: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru abrogarea pensionării la 20 de ani vechime
  • Adunările Generale de la Judecătoriile Hârlău (Iași) și Caransebeș au decis în unanimitate prorogarea pensionării anticipate și abrogare în cazul celorlalte trei, inclusiv pe Secția specială.
  • Judecătoria Sighetu Marmației: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale, INM de doi ani, complete de 2 și vot majoritar pentru prorogarea pensionărilor anticipate
  • Judecătoria Dej: Vot majoritar pentru desființarea SIIJ, revenirea la apelurile de 2, prorogarea pensionării la 20 ani și vot unanim pentru abrogarea dispozițiilor privind INM de 4 ani.

Joi și vineri sunt programate cele mai multe adunări generale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro